Ihana omena-inkivääripiirakka
12 annosta / yli 60 min / helppo
Ainesosat
Pohja
- 150 g voita
- 4 dl vehnäjauhoja
- ½ dl tomusokeria
- 1 muna
Täyte
- 6-10 omenaa
- 2 rkl voita
- 1 dl sokeria
- 1/2 tl jauhettua inkivääriä
- 1/2 sitruunan mehu
- 1 rkl maissitärkkelystä
- voiteluun kananmunaa
- ruokokidesokeria
Ohjeet
Pohja
Laita voi hetkeksi pakastimeen. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri kulhossa. Raasta joukkoon kylmä voi. Nypi ainekset sormenpäillä murumaiseksi taikinaksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa, jottei siihen muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
Täyte
Pese omenat ja leikkaa ne siivuiksi. Sulata voi pannulla. Lisää joukkoon omenaviipaleet, sokeri ja inkivääri. Paista, kunnes omenat hieman pehmenevät. Sekoita maissitärkkelys sitruunamehuun ja kaada omenaseokseen. Siirrä seos sivuun ja anna jäähtyä hetken.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa hieman piirakkavuokaa suuremmaksi levyksi. Nosta levy voideltuun piirakkavuokaan ja painele se tasaisesti pohjalle ja reunoille. Levitä päälle omenatäyte. Kauli taikinan toinen puolikas kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota levystä pienellä ympyrämuotilla (esim. pieni tylla) paloja, jotta saat rei’itetyn kannen. Käännä levy leivinpaperin kanssa täytteen päälle. Nosta leivinpaperi pois ja leikkaa ympäriltä ylimääräinen taikina pois. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle ruokosokeria.
Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on saanut kunnolla väriä.
Aivan ihana piirakka! Parhaimpia omenapiirakoista mitä olen maistanut. Suosittelen kokeilemaan!
Kiitos Arja! Tuo rapea kuori ja raikas inkiväärin maku kyllä tekevät piiraasta erityisen herkullisen.