Suolakinuski-suklaapiiras

24. 09. 2015
Makea kinuski sopii loistavasti yhteen tumman suklaan kanssa. Herkun kruunuksi sirotellaan vielä suuria suolakiteitä. Luvattoman hyvää.

kinuski-suklaapiiras

Suolattu kinuski on parin viime vuoden aikana noussut trendiherkuksi. Suolaisen ja makean yhdistelmä on mainio ja maut korostavat ja toisaalta myös tasoittavat toisiaan. Pelkältään kinuski voi olla jopa liian makea, mutta pieni suolamäärä tekee siitä mielenkiintoisen ja nostaa tämän 80-luvun klassikkokakunkuorrutteen aivan uusiin svääreihin.

Ihastuin yhdistelmään törmättyäni siihen muutama vuosi sitten call me cupcake -blogissa. Nyt tämä yhdistelmä tuntuu nostavan uudestaan päätään ja muutama viikko sitten törmäsin facebookissa videoon, jossa tehtiin kuolattavan herkullisen näköistä kinuski-suklaapiirakkaa. Tuo näky paloi suoraan verkkokalvoilleni, enkä sen jälkeen ole saanut piirasta mielestäni. Eilen oli sitten etsittävä tuo video uudelleen, jotta pääsisin toteuttamaan omaa versiotani tästä trendileivonnaisesta. Yksinkertaistin ohjetta tekemällä pohjan keksimurskasta ja mantelijauheesta. Siitä tuli todella maukas, mutta voit halutessasi käyttää hyvin myös tätä paistettavaa suklaapohjaa.

kinuski-suklaapiiras2

Suolakinuski-suklaapiiras

Pohja:

  • 175 g Domino-keksejä
  • 50 g mantelijauhetta
  • 50 g voita

Murskaa keksit hienoksi jauheeksi. Sulata voi ja lisää keksirouheeseen mantelijauhojen kanssa. Sekoita tasaiseksi ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halk. 24 cm). Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Esipaistaminen ei ole välttämätöntä, mutta pohja saa siitä mukavan paahtunutta makua.

Kinuski:

  • 1 ¼ dl vettä
  • 3 ¾ dl sokeria
  • 1 ¼ dl kermaa
  • 75 g voita
  • 1 tl suolaa

Mittaa vesi kattilaan. Kaada päälle sokeri. Sekoita niin, että kaikki sokeri on kostunut. Kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Älä sekoita, ettei sokeri kiteydy. Nosta lämpö täysille ja keitä sokerilientä kunnes se alkaa muuttumaan meripihkan väriseksi (n.15-20 minuuttia). Älä sekoita tässäkään vaiheessa, vaan anna seoksen kiehua itsekseen. Voit välillä pyykiä kattilan reunoja veteen kostutetulla pullasudilla. Tämä estää sokerin kiteytymisen reunoilta.

Nosta sokeriliemi pois levyltä ja lisää joukkoon kerma koko ajan vatkaten. Varo kuohahtavaa seosta. Nosta seos takaisin liedelle ja anna kiehua noin minuutti koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi ja suola. Sekoittele kunnes voi on sulanut. Kaada kinuski pohjan päälle ja anna jähmettyä kylmässä noin 4 tuntia.

kinuski-suklaapiiras5kinuski-suklaapiiras6

Suklaaganache:

  • 100 g tummaa suklaata (70% kaakaota)
  • 1 1/4 dl kuohukermaa
  • hiutalesuolaa

Pilko suklaa kulhoon. Kuumenna kerma ja kaada se suklaan päälle. Sekoittele kunnes kaikki suklaa on sulanut. Kaada suklaa kinuskin päälle ja koristele suolakiteillä.

kinuski-suklaapiiras3kinuski-suklaapiiras4

Ja sitten se maistelu. Voi apua. Täydellinen yhdistelmä suolaista ja makeaa, pohjassa ihanan rouskahtava rakenne, yhdistettynä hieman sitkeään kinuskiin ja samettisen pehmeään suklaaganacheen. Mitä tästä voi enää muuta sanoa? Parasta ikinä.

Kategoriat

Piirakat

Kommentit(26)

  
  • Iida sanoo:

    Heippa! Voiko tämänkin kinuskin teossa apuna käyttää glukoosisiirappia? Ja jos voi niin missä määrin? Kiitos!

  • Irjis sanoo:

    Kiitos ihanasta ja inspiroivasta ohjeesta! Pidän kovasti suolakinuskista, mutta tällä kertaa mielessäni oli suklaan ja vadelman yhdistäminen. Siksipä ideoin tämän ohjeen pohjalta vadelmaisen suklaapiiraan:
    pohjan tein ohjeen mukaan, paitsi vaihdoin dominot gluteenittomiin suklaacookieisiin lisäten hieman kaakaojauhetta. Erinomainen uusi asia minulle oli pohjan paistaminen. Rapeus säilyi hyvin. Kinuskin tilalle valmistin vadelmaisen moussen kermasta, rahkasta ja vaniljatuorejuustosta vadelmahillon lisäksi. Vadelmat sellaisinaan, esim. pakasteesta, lisäisivät vielä maukkautta. Päälle ohjeen mukainen suklaaganache. Tuli mielettömän hyvä ja raikaskin. Kiitos ohjeesta. Suolakinuskin teen kyllä joskus ohjeesi mukaan, vaikka tottunut olen tekemään sitä kermasta ja fariinisokerista lisäten Kikkomansin soijaa. Kokeilkaapa joskus soijaa suolan sijaan!

  • Leipuri sanoo:

    Näyttää hyvältä kuvassa mutta ei todellisuudessa ohjeessa kauheetsi puutteita. Aloitetaan pohjasta: laitatko pohjaan dominokeksien välissä olevat täytteet myös? Niistä ei mainita mitään myöskään ei mainita pitääkö vuoka voidella, kun pistää pohjan siihen ja uuniin. Jäi nimittäin kiinni omaan vuokaan. Sitten kinuski : kokeilin moneen otteeseen kinuskia ja siitä tulee rakeista sekä kovaa ja noudatin ohjeita täysin. Noh fixasin vähän ohjetta ja tein eri työvaiheissa niin sain silkin pehmeää kinuskia joka ei kovetu kivi kovaksi vaan pystyt leikkaamaan eikä rakeita tunnu kun syö. Että en tiedä jätätkö jotain pois ohjeesta kun ei todellakaan tule samanlaista jälkeä kuin kuvassasi. Idea ainakin on kiva.

    • Hei leipuri! Pahoittelen, jos ohjeessa on mielestäsi ollut puutteita, tämä on tehty jo muutama vuosi sitten, joten se saattaa hieman poiketa nykyisistä ohjeistani eikä leivonnaisen haastavuusluokitusta näy kuvauksessa. Pyrin korjaamaan ohjeen uuteen muotoon lähiaikoina. Tosiaan pohjan keksit käytetään kokonaan, koska täytteen poistamista ei erikseen mainita. Vuokaa ei tarvitse voidella, pohjassa on jo rasvaa, minkä ansiosta piiraan pitäisi irrota vuoastaan ilman lisärasvaa. Toki vuoan rakenne vaikuttaa tähän paljon, omasta vuoastani tämä lähtee hyvin, mutta välissä voi käyttää leivinpaperia, jos vuokaan tarttuu yleensä leivonnaiset kiinni. Kinuskin tekeminen tällä tavalla on tosiaan hieman haastavampaa (nykyisin luokittelisin tämän ohjeen kinuskin takia ehkä haastavaksi), mutta lopputulos on onnistuneessa kinuskissa täydellisen sielä ja koostumus paljon miellyttävämpi, kuin esimerkiksi fariinisokeri-kerma kinuskissa. Näin valmistetussa kinuskissa myös kiilto on upea ja rakenne juuri sopiva tällaiseen piirakkaan. Kuulostaa siltä, että sinulla olisi kuitenkin sokeri päässyt kiteytymään ja sitä on keitetty liian pitkään, jos se on kivikovaa. Kuvan piirakka on tehty juuri kyseisellä ohjeella.

  • Laura sanoo:

    Moikka!
    Oletko laittanut suolahiutaleet suklaan päälle vasta sen jähmetyttyä vai vielä pehmeänä? Olisi toki kiva, että suola tarttuisi pintaan, mutta jäin miettimään, liukeneeko suola pinnalta jääkaapissa.

    • Liisa sanoo:

      Hei! Suolakiteet voi toki ripotella pinnalle myös tarjoilun yhteydessä, mutta itse teen sen kuorrutettaessa, jolloin kiteet tarttuvat vielä hieman pehmeään suklaaseen.

  • Peukalo keskellä kämmentä sanoo:

    Moi!
    Hyvä ohje, kiitos siitä!Sain KINUSKIN silti kiehumaan yli, vaikka Sokeri kiehui aiemmin samalla levyllä samassa lämmössä nätisti.Eli kannattaa ehkä hiukan pienentää levyn lämpötilaa varmuudenvuoksi kun alkaa sekoittamaan kermaa joukkoon..Tai sitten isommassa kattilassa touhuta kun ite käytin jotain litrasta kattilaa. Keitinköhän liian vähän aikaa tuota kinuskia kun jäi kellertäväksi, vähän kuin voin väriseksi?Saa nähdä miltä maistuu kunhan teen tänään vielä sen SUKLAAKUORRUTTEEN ja tarjoan huomenna jos onnistuu.:)Mieheni on kuolannut tätä jo hetken ja toivon kauheasti että on hyvää kun sunnuntaina on isäinpäiväkin..:D

    • Liisa sanoo:

      Hei! Kinuski tosiaan kiehahtaa voimakkaasti kermaa lisätessä, joten pienellä kattilalla voi tulla sotkua. Liesissä on paljon eroja, joten voi tosiaan olla, että pitää laskea lieden tehoja pienemmälle. Kinuskin vaaleus johtuu usein sokerin liian vähäisestä ruskistamisesta. Jos sokeri ei ole kunnolla meripihkan väristä ennen kerman lisäämistä, kinuski ei saa kauniin ruskeaa väriä. Maku ei vaaleassa kinuskissa ole aivan sama (se saattaa olla hieman makeampi) ja koostumus voi olla hieman löysempi. Toivottavasti herkku kuitenkin maistui.

  • Ansku sanoo:

    Eilen oli testissä, mutta jotenkin tuo tummasuklaapäällyste ei oikein maistunut mulle. Oli liian kitkerää, kun en muutenkaan tummasta suklaasta pidä. Olisiko se jotenkin korvattavissa jollain muulla tai muunneltavissa? Vaaleammasta suklaasta tuskin kannattaa tehdä ettei mene kokonaisuus liian makeaksi.

    • Liisa sanoo:

      Moi Ansku! Päällinen on tosiaan reilusti suklainen, ja jos tummasta suklaasta ei muutenkaan pidä, niin se ei välttämättä ole mieleen. Suklaissa on todella paljon eroja, joten kannattaa kokeilla erilaisia merkkejä. Toisissa on enemmän kitkeryyttä, kun taas toiset hyvin kaakaopitoisetkin suklaat maistuvat selvästi pehmeämmiltä. Kuten mainitsitkin, maitosuklaan ja kinuskin yhdistelmä on helposti jo aivan ylimakea, tässä sen sijaan tumma suklaa tuo piirakalle omanlaisensa syvyyden. Jos et halua piiraaseen lainkaan suklaata, voisit kokeilla kinuskin vastapainoksi esimerkiksi maapähkinävoita tai tarjoilla piirakkaa popcornilla kuorrutettuna.

  • martsi sanoo:

    Voisiko tortun tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä?

    • Liisa sanoo:

      Hei Martsi! Voit oikein hyvin tehdä tämän jo edellisenä päivänä, silloin se ehtii asettua oikein hyvin.

  • Hanna sanoo:

    Hei, ihan ensin kiitos loistavan makuisesta piiraasta! Suolaisen ja makean yhdistelmä toimi loistavasti. Muutama kysymys kuitenkin sillä oma tuotokseni ei ihan mennyt putkeen, eli mitäköhän tein väärin? Ensinnäkin kinuskista tuli tosi kovaa, se ei ollut lähelläkään tuonnäköistä kuin kuvassasi että olisi hieman valunut joten syöminen meni haukkauslinjalla lusikoimisen sijaan. Myös piiraan leikkaaminen oli mielenkiintoista Ja annoin kyllä piiraan lämmetä hetken huoneenlämmössä eli ihan jääkaappikylmänä en sitä tarjonnut. Sitten toisekseen suklaakuorrutteeni puolestaan ei ollutkaan noin kiinteää kuin sinulla kuvassa vaan se jäi alkuun tuolla kerma/suklaa määrällä ihan litkuksi jonka jälkeen lisäsin siihen vielä melkein tuplasti suklaata mutta silti se jäi pehmeäksi? Kiitos jo etukäteen vastauksesta, ehkä avun kanssa onnistun ensi kerralla paremmin

    • Liisa sanoo:

      Moi Hanna! Kiitos viestistäsi ja ensiksi; ihanaa, että olet tykkännyt piiraasta ja meinaat tehdä uudestaankin, vaikka ensimmäinen kerta ei aivan täydellistä lopputulosta tuottanutkaan. Jos kinuski on sitkeää ja kovaa, sen keittoaika on ollut hieman liian pitkä. Keittäminen saattaa vaatia hieman hienosäätöä, mutta ihan tarkkaa aikaa on mahdoton sanoa, koska keittolämpötila vaikuttaa tähän paljon. Kokeile siis ensi kerralla keittää hieman pienempi aika tai miedommalla lämmöllä. Liian kovaksi keitetty kinuski vaikuttaa myös piirakan leikkaavuuteen. Leikkaamista voi hieman helpottaa lämmittämällä veistä ennen leikkaamista kuumassa vedessä ja pyyhkäisemällä sen kuivaksi.

      Ja sitten tuo suklaaganache; käytithän ohjeessa mainittua suklaata, joka sisältää 70% kaakaota? Kaakaon määrä vaikuttaa suklaan kovuuten, jolloin paljon kaakaota sisältävä suklaa tekee paksumman ganachen. Tummissa suklaissa kaakaopitoisuus vaihtelee todella paljon, osa “tummista” suklaista sisältää alle 50% kaakaota, jolloin ganache jää hyvin valuvaksi. Toinen syy on voinut olla liian kuuma ganache, mutta silloin se kuitenkin paksuuntuisi jäähtyessä. Toivottavasti näistä oli apua ja kysy ihmeessä lisää, jos joku jäi vielä vaivaamaan.

  • JohannaL sanoo:

    Leivoin tätä juuri eilen ja tuli kyllä todella hyvää! Ensimmäinen kinuski vain pääsi hieman palamaan, joten piti tehdä uusi 😀 Onneksi maistoin ennen kuin ehdin kaatamaan sitä pohjan päälle, hieman ihmettelin tummaa väriä ja palaneeltahan se maistui. Teen tätä varmasti uudestaankin! 🙂

    • Liisa sanoo:

      Mahtavaa Johanna! Tää oon kyllä niin hyvää. Kinuskin kanssa kannattaa tosiaan olla varovainen, se voi palaa kovaakin kiinni kattilaan 😀

  • Merja sanoo:

    Hei! Entä jos haluaisi molempia täytteitä 50/50?;-) yhtä paksut kerrokset.. Oletko kokeillut ja mitä muutoksia vaatisi? Vesi herahti kielelle samantien.. 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei Merja! En ole tuota itse kokeillut, koska mielestäni ainessuhteet ovat näin juuri omaan makuuni kohdallaan. Arvelisin, että samoihin paksuuksiin pääsisi suunnilleen tekemällä kinuskista 2/3 osaa (eli kerro kaikki ainekset 0,66) ja suklaaganachesta kaksinkertaisen annoksen (kerro kaikki kahdella). Suklaakerroksen paksuus saattaa hieman vaikuttaa piirakan leikkaantumiseen, varsinkin jos kinuski on hieman löysää. Suklaakerroskin hieman kovettuu jääkaapissa ja näin ollen paksu suklaakerros voi puristaa kinuskitäytteet ulos kun piirasta leikataan.

  • Sirpa sanoo:

    Kiitos ihanasta ja tosi yksityiskohtasesta ohojeesta <3 Tuo sokerin kitteytymisen esto ei oo sattunukkaan vielä silimiin missään, kitteytymistä kyllä oon osannu jo kokkeilla 😉 En oo vielä torttua kokkeillu, mutta kyllä nuo kuvat jo toi makua kielelle… Ja kohan riehaannun kokkeileen, teen vegeversion, että poika miniöineenki pääsee herkuttelleen 🙂 Dominojen tilalle varmaanki pistän Oreo-keksejä, rasvaksi sinistä Keijua ja kermaksi kookoskermaa (sillä oon teheny jo pari kertaa kinuskia, oli ehkäpä vielä parempaa ko normikermasta tehty).
    Sitte ko oon kasvanu pari kilua, tuun tänne syyttelemmään ihimisten kiusuusta – tämmösiä ohojeita heikkolihasille… vastuuntunnotonta 😉 😉

    • Liisa sanoo:

      Ihanaa Sirpa, kommenttisi sai kyllä hymyn huulille. Todella hyviä vinkkejä noi vegaaniset, täytyy kokeilla itsekin tuota kookoskinuskia, kuulostaa aivan ihanalta. Tuo sokerin kiteytyminen on tässä reseptissä ehkä se suurin juttu missä voi mennä vikaan, sen takia yritinkin mahdollisimman selkeästi kuvailla tuon kinuskin teon. Ihan mahtavaa siis kuulla, että ohje vaikuttaa perusteelliselta.

  • Satu sanoo:

    Näyttää ihanalta =) Millä manteliallerginen saisi mantelijauhot korvattua? Pakkohan tuota olisi kokeilla, mutta ei sentään henkensä uhalla 😉

    • Liisa sanoo:

      Voit aivan hyvin jättää mantelijauhot vain pois. Hieman pohjasta lähtee rapeutta, mutta toimii silti aivan mainiosti.

  • Veera sanoo:

    Voisiko tämän tehdä kinuskiksi keitetystä kondensoidusta maidosta? Tarvitsisiko sitten niin pitkää jähmettymisaikaa jääkaapissa? Ja olisiko yksi purkki sopiva määrä? Kiitos jos osaat arvioida:-).

    • Liisa sanoo:

      Heippa! Voit hyvin käyttää myös valmiiksi karamellisoitua kondenoitua maitoa, 1 purkillinen on varmasti juuri sopiva määrä. Jos kinuski on liian juoksevaa, lisää siihen hieman voita. Eli laita voi (esim. 100g) ja kinuski kattilaan, lämmitä vain sen verran, että voi sulaa (seos palaa helposti pohjaan) ja kaada pohjan päälle jähmettymään.

Samankaltaisia kirjoituksia