Kinuskinen taatelikakku
20 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 250 g kuivattuja taateleita
- 2½ dl vettä
- 200 g voita
- 2 munaa
- 1½ dl sokeria
- 1 dl kermaviiliä
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 tl soodaa
- 3½ dl vehnäjauhoja
Kuorrute
- 100 g voita
- 2 dl fariinisokeria
- 1 dl kuohukermaa
- 4 dl tomusokeria
- ½ tl suolaa
Ohjeet
Pohja
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka ja jauhota se kevyesti korppujauhoilla.
Laita taatelit ja vesi kattilaan, keitä kunnes taatelit ovat pehmenneet ja hajonneet. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi. Sekoita välillä, kunnes voi on sulanut. Jätä odottamaan.
Vatkaa munat ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kevyesti joukkoon kermaviili. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää kevyesti käännellen munavaahtoon, älä vatkaa ettei taikinasta katoa kaikki ilma. Kääntele lopuksi joukkoon taateli-voiseos.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes kakun keskelle painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassaan 15 minuuttia ja kumoa sitten tarjoilualustalle jäähtymään täysin.
Kuorrute
Mittaa voi, fariiinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen hieman jäähtyävälillä sekoitellen, jotta se hieman paksunee. Aseta kakku ritilälle, leivinpaperin päälle ja kaada kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Ylivaluneen kuorrutteen voi kaataa uudelleen kakun päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen leikkaamista.
Moi! Minkä kokoinen vuoka tässä ohjeessa käytössä?
Moikka! Vuoan koko on 2,4 litraa
Voiko kakun pakastaa kuorrutteineen?
Olen pakastanut ihan onnistuneesti myös kuorrutteen kanssa. Toki silloin pitää varmistaa, ettei mikään osu kuorrutteeseen, koska se saattaa jäisenä halkeilla. Kakku kannattaa sulattaa ritilällä, jolloin liika kosteus pääsee pohjan kautta pois, eikä se pilaa kuorruteen reunaa.
Voiko tämän kakun pakastaa?
Hei Johanna! Kakku soveltuu hyvin pakastettavaksi. Mahdollisuuksien mukaan kuorrute kannattaa tehdä vasta pakastamisen jälkeen, mutta olen pakastanut ihan onnistuneesti myös kuorrutteen kanssa.
En löydä täällä kaupoista kuivatettuja taateleita. Sen sijaan minulla olisi valmista melko pehmeää taatelimassaa. Luulisin että se sopisi tähän.Vähän vettö joutuisin ehkä lisäämään.Mitä luulet toimisiko?
Onko massassa muuta kuin taatelia? Kuvittelisin sen olevan pehmeämpää, kuin kuivatut taatelit, joten vettä ei kannata ainakaan lisätä. Jos massa on ihan taateleista, niin uskon kyllä onnistuvan.