Pitsikakku
8 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 2 munaa
- ¾ dl erikoishienoa sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1¾ dl perunajauhoa
- 2 tl piparkakkumaustetta
Täyte
- 200 g karpaloita
- ¾ dl sokeria
- 2 dl kuohukermaa
- 2 rkl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- +3 rkl maitoa kostutukseen
Pitsi
- 50 g voita
- ½ dl mantelirouhetta
- 1 rkl maitoa
- 1 rkl siirappia
- ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
- ½ dl sokeria
- ½ tl leivinjauhetta
Koristelu
- 3 dl kuohukermaa
- 1 tl vaniljasokeria
- koristerakeita
- karpaloita tai puolukoita
Ohjeet
Pohja
Kuumenna uuni 175 ℃:seen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 15 cm) pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimääräiset pois. Leikkaa leivinpaperista noin 10 cm korkea suikale ja vuoraa sillä vuoan reuna.
Vatkaa munat ja sokerit sähkövatkaimella erittäin kuohkeaksi, vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi (vähintään 5 min). Sekoita piparkakkumauste ja perunajauho yhteen. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon kolmessa osassa. Kääntele kevyesti, mutta älä vatkaa, jotta vaahtoon sitoutunut ilma ei karkaa ja taikina muutu löysäksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile pohjan kypsyys tikulla, kun pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa, ota pohja uunista ja tipauta se pöydälle noin 10 cm:n korkeudelta. Tämä estää pohjan lässähtämisen paiston jälkeen.
Täyte
Mittaa karpalot ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes karpaloista irtoaa nestettä. Nosta lämpötilaa ja keitä muutama minuutti. Jäähdytä. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.
Leikkaa pohja kolmeen osaan. Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle irtopohjavuoan reunuksen sisään. Levitä päälle puolet karpalotäytteestä ja puolet kermasta. Nosta päälle toinen pohja ja toista sama uudelleen. Nosta viimeinen pohja kanneksi ja kostuta se kevyesti vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Nosta kakku jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Pitsi
Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Sulata voi ja sekoita pitsin ainekset yhteen. Kaada pitsi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille noin 15 cm:n kokoiseksi ympyräksi. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes pitsi on saanut upean paistovärin. Leikkaa pitsistä heti kuumana kakun kokoinen kansi käyttäen apuna kakkuvuokaa. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja kuorruta kakun pinta ohuelti kermavaahdolla. Nosta pitsi kakun päälle. Viimeistele kermavaahtopursotuksin ja koristein.
Miten kahden munan kakun voi leikata kolmeen osaan?
Näin pieneen vuokaan oikein leivottuna kahdenkin munan kakusta tulee riittävän korkea ja se voidaan halkaista kolmeen osaan.