Omenamarenkikakku:
Pohja:
100 g voita
3 munaa
2,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa noin 20 x 30 cm uunivuoka leivinpaperilla. Sulata voi ja jätä odottamaan. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muna-sokerivaahtoon varovasti sulatettu voi ja siivilöidyt vehnäjauhot. Paista noin 25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
Omenatäyte:
500 g omenoita kuutioituna (noin 6 suurta omenaa)
50 g voita
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia
Sulata voi paistinpannulla. Lisää joukkoon omenat, sekä sokeri ja kaneli. Kuullota omenia kunnes ne pehmenevät hieman (noin 5 minuuttia). Levitä omenatäyte jäähtyneen pohjan päälle.
Sveitsiläinen marenki:
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Laita valkuaiset ja sokerit kuumuutta kestävään kulhoon. Laita liedelle kulhoa pienempi kattila, jossa on vähän vettä. Aseta kulho vesihauteeseen niin ettei sen pohja osu veteen. Vesihauteen vesi ei saa olla kiehuvaa, vaan se saa poreilla hiljalleen. Lämmitä seosta koko ajan vatkaten, kunnes sen lämpötila on 65 astetta. Jos et omista sokerinlämpömittaria, voit tunnustella seosta varovasti hieromalla sitä sormien välissä. Seos on valmista, kun sokerikiteitä ei enää tunnu. Siirrä kulho pois vesihauteesta ja vatkaa huoneenlämpöiseksi. Laita valmis marenki pursotinpussiin ja käytä heti. Jos marenki jää pursotinpussiin pidemmäksi aikaa, sen rakenne muuttuu rakeiseksi.
Ruskista marenkia hieman kaasupolttimella. Ruskistaminen ei ole välttämätöntä, mutta se lisää makua marenkiin.
Kommentit(0)