Piparkakun makuiset macaronsit
30 annosta / yli 60 min / haastava
Ainesosat
Pohja
- 125 g mantelijauhetta
- 225 g tomusokeria
- 1 tl kanelia
- ½ tl neilikkaa
- ½ tl inkivääriä
- ¼ tl kardemummaa
- ¼ tl pomeranssinkuorta
- 100 g valkuaisia
- 25 g sokeria
Täyte
- 1½ dl glögitiivistettä
- 3 munan keltuaista
- 75 g voita
Ohjeet
Pohja
Siivilöi mantelijauhe, tomusokeri ja mausteet kulhoon. Heitä siivilään jääneet mantelinpalat pois (Tai ota talteen ja käytä muihin joululeivonnaisiin). Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa vaahtoa, kunnes sokeri on sulanut ja vaahto on kiiltävää. Lisää joukkoon jauho-sokeriseos ja kääntele nuolijalla kiertäen pohjaa myöten ja leikaten vaahtoa keskeltä. Lopeta kääntely, kun vaahtoon piirretty kuvio tasoittuu noin 30 sekunnissa.
Siirrä massa pursotinpussiin ja pursota noin 2 euron kolikon kokoisia ympyröitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pamauta pelti muutaman kerran työtasoa vasten, jotta macaronsit tasoittuvat hieman. Anna kuorten kuivua ennen paistoa noin puoli tuntia tai kunnes pinta tuntuu koskettaessa kuivalta (sormi ei jää kiinni taikinaan).
Paista macaronsit 140 asteessa noin 14 minuuttia. Macaronsit ovat kypsiä kun niiden jalka ei enää tutise nostettaessa ja ne irtoavat leivinpaperista.
Täyte
Laita glögi ja keltuaiset kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos paksunee selvästi. Ota kattila liedeltä, lisää voi ja siirrä purkkiin jäähtymään. Täytä macarons-kuoret jäähtyneellä glögicurdillä. Tahna sopii mainiosti myös piparkakkujen päälle levitteeksi tai kakun täytteeksi kerman tai tuorejuustotäytteen kanssa.
Myös minulla tahna jäi löysäksi, vaikka seos melkeinpä kierähti. Täytyy varmaan laittaa joko liivatetta tai valkosuklaata että saa pysymään macaronsien välissä.
Yritin tehdä glögitäyte mutta koostumus oli aivan erilainen kuin kuvassa.
Ei jähmettynyt ollenkaan.. Mitä tein väärin?
Hei! Kuumensitko täytettä, kunnes se saostuu ja paksunee selvästi? Jos täytettä ei kuumenneta tarpeeksi, keltuaiset eivät kypsy ja täyte jää löysäksi.
Ihana idea, kokeiluun menee! Taitaakin löytyä sopivasti mantelijauhetta kaapista…