Puolukka-kinuskikakku

14. 12. 2014
Puolukan kirpeä maku yhdistettynä makeaan kinuskiin on takuuvarma hitti. Tämä helppo herkku kruunaa joulupöydän. Ja maistuuhan se nyt muulloinkin.

puolukka-kinuskikakku

Viime jouluna tein joulupöydän jälkkäriksi tätä juustokakkua, jota on jo nautittu useampanankin vuonna. Kakku on aivan ihanaa, mutta joulupäiviä on niin monta, että halusin kehitellä myös jotain uutta. Syöjiä kun on monta, niin se on jotakuinkin kakku per päivä, parhaana useampikin.

Kun sitten lähdin miettimään uusia kakkuvaihtoehtoja joulupöytään, ajattelin ensimmäiseksi jotain helppoa. Jotain, missä ei tarvitse liata sataa kulhoa, kuumennella marenkeja ja jännittää epäonnistumista. Myös mauissa päädyin aika käytettyyn yhdistelmään, onhan puolukka ja kinuski jo sellaisenaankin aivan ihana herkku. Tein myös pienen poikkeuksen valmistusaineissa, sillä päätin lähteä tutkiskelemaan kaupan hyllyjä valmismakujen puolella. Käteen tarrasikin sitten maustettujen rahkojen sijaan Valion Vanilla- vanhan ajan vaniljakastikepurkki ja siitä se ajatus sitten lähti. Olen maistellut tuota kastiketta yleensä pääsiäisenä mämmin kanssa ja siinä se toimii loistavasti, joten miksei kakussakin? Kastikkeen voisi hyvin tehdä itsekin, mutta minäpäs en tällä kertaa tehnyt. Hah! Päällisen kinuskin sen sijaan keitin, mutta hyvinhän senkin voisi ostaa valmiina, jos tahtoo päästä todella helpolla. Tosin en tiedä noista valmiskinuskeista, ovatko ne tarpeeksi paksuja pysyäkseen kakun päällä? Jos joku tietää, niin olisin kovin kiitollinen valaistuksesta.

Pohjaksi halusin vähän joulun makua, eli käytin piparkakkuja, mutta jos piparkakuista on tullut jo yliannostus (vaikka en ymmärräkään, miten sellainen on mahdollista) voit hyvin käyttää vaikka digestivea. Kaiken kaikkiaan yhdistelmä oli mainio ja kakun teko suhteellisen helppoa ja nopeaa. Tämän voi hyvillä mielin tehdä jo aatonaattona jääkaappiin ja rippeitä voi maistella vielä Tapaninakin (jos niitä on jäänyt).

puolukka-kinuskikakku3puolukka-kinuskikakku2

 

Puolukka-kinuskikakku:

Pohja:

  • 175 g piparkakkuja
  • 75 g voita

Täyte:

  • 225 g puolukoita
  • 500 g vaniljakastiketta (käytin Valion Vanillaa)
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 6 liivatelehteä

Kinuski:

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 25 g voita

Pingota leivinpaperi irtopohjavuuan (halk. 20 cm) pohjalle. Murskaa piparkakut hienoksi. Sekoita sulatettuun voihin. Painele seos vuuan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Soseuta puolukat ja ota pari lusikallista soseesta sivuun. Kuumenna tämä osa ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Sekoita loput puolukat ja sokeri vaniljakastikkeeseen ja lisää joukkoon liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele vaniljan ja puolukan joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Mittaa kinuskia varten kerma ja sokeri kattilaan. Keitä seosta noin 10 minuuttia tai kunnes kylmään vesilasiin pudotettu pisara muodostaa siistin pallon lasin pohjalle. Ota kattila liedeltä ja lisää voi. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä ennen kakun päälle lisäämistä. Voit tehdä kinuskin valmiiksi jo edellisenä päivänä. Jos kinuski jähmettyy liikaa lämmitä sitä varovasti, jotta saat sen levitettyä helposti kakun päälle.

Koristele kakku piparkakun paloilla ja puolukoilla.

 

Kategoriat

Juustokakut

Kommentit(7)

  
  • MinnaHoo sanoo:

    Heippa. Voisinko korvata osan kuohukermasta ja vaniljakastikkeesta kondensoidulla maidolla (tai siitä keitetyllä kinuskilla)? Tarvitsisiko liivatetta lisätä joukkoon? Kiitos 🙂

    • Liisa sanoo:

      Moi MinnaHoo. Kondensoitu maito on rakenteeltaan aikalailla tuon vaniljakastikkeen oloista, joten voit varmasti korvata osan vaniljakastikkeesta sillä. Kermaa en korvaisi, koska silloin kakun kuohkeus kärsii. Jos korvaat vaniljakastiketta, liivatetta ei tarvitse lisätä.

  • Heli sanoo:

    Muuten ihana kakku mutta kinuski pakeni päältä ensimmäisen leikkauksen jälkeen. Vaikea leikata tuo kinuski ettei tartu veitseen 🙁 hyvää kyllä oli.

    • Liisa sanoo:

      Heippa Heli! Harmi kuulla, että kinuskin kanssa oli ongelmia. Yleensä se leikkautuu kyllä aika hyvin. Jos kinuski on kiehunut vähän liian pitkään se alkaa muuttumaan sitkeäksi toffeeksi ja lähtee leikattaessa veitsen mukana. Kuumassa vedessä lämmitetty veitsi voisi auttaa vähän tässä tapauksessa. Kiva että maku oli kuitenkin hyvä.

  • Tuija sanoo:

    Sinun kannustuksillasi olen uskaltanut rientää jo ajatuksen tasolle, aatonaattona sitten teen tuon pohjan
    ja toivon onnistuvani edes jotenkin kokonaisuudessa.

    Kiitos !

  • Tuija sanoo:

    Liisa, kiitos tästä.
    Minusta alkoi tuntumaan ihan siltä että taidan koettaa onneani.

    Stressitöntä ja mukavaa joulun alusaikaa.

    • Liisa sanoo:

      Hyvä Tuija! Rohkeasti vaan kokeilemaan. Stressitöntä joulunalusaikaa sinullekin.

Samankaltaisia kirjoituksia