Kerroskakku

01. 06. 2015
Kolmikerroksinen kakku kätkee sisäänsä mehevää brownieta ja vadelmakreemiä.

ylioppilaskakku

Sain tehdä kakun erään tuttavani tyttären ylioppilasjuhliin. Toivelistalla oli vadelmaa ja suklaata, joten päätin tehdä oman versioni Linda Lomelinon Taivaalliset täytekakut-kirjassa olevasta Vadelma-browniekakusta. Kakun pohja on mehevää, vadelmilla höystettyä brownieta, joka kuorrutetaan ihanalla vadelma-marenkikreemillä.

Kakusta toivottiin kolmikerroksista ja koristelussa päädyimme yhteistuumin käyttämään tuoreita marjoja. Sain aika vapaat kädet kakkuun, mutta tuon vadelmakreemin luontaisen värin vuoksi kakusta tuli vaaleanpunainen, koska en halunnut lähteä peittämään sitä sokerimassalla. Liukuvärjäsin kakun, joten väri tummenee kakussa ylöspäin. Kuvissa tuo liukuvärjäys näkyy valaistuksen vuoksi hieman huonosti, mutta todellisuudessa alin kerros on lähes valkoinen ja siitä asteittain tummenee tuollaiseen vaaleanpunaiseen. Mitään räiskyvän pinkkiä väripommia en kakusta halunnut, nuo marjat ja orvokit tuovat kakkuun jo itsessään todella paljon väriä.

Lisäksi kakkuun toivottiin lyyraa jonka tein sokerimassasta. Ostin muovisen lyyran, jonka painoin sokerimassaan. Kuivatin massan ja käytin sitä muottina varsinaiselle lyyra-koristeelle. Lopuksi maalasin lyyran kultaisen-tomuvärin ja alkoholin sekoituksella. Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä tomuväristä maalia ja se olikin todella helppoa. Nyt siis kaapissa odotelleet tomuväritkin saivat ihan uuden käyttötarkoituksen.

Vadelma-brownie kakku (muokattu kirjasta Taivaalliset täytekakut)
(15-20 cm:n vuokaan, 5-kertainen ohje kolmikerroksiseen kakkuun)
Pohja:
225 g voita
200 g tummaa suklaata
3 dl sokeria
1 dl tummaa muscovadosokeria
4 munaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
125 g vadelmia

Pingota leivinpaperi kahden irtopohjavuuan pohjalle (halk. 15 cm), voitele reunat. Sulata voi ja suklaa ydessä ja jätä odottamaan. Vatkaa munat ja sokerit vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon voi-suklaasula. Yhdistä jauhot, kaakao ja leivinjauhe omassa kulhossaan ja sekoita taikinaksi. Jaa puolet taikinasta vuokien pohjalle. Painele pintaan puolet vadelmista. Kaada loput taikinasta vuokiin ja viimeistele vadelmilla. Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää taikinaa (noin 40 minuuttia). Anna pohjien jäähtyä hetki vuuissa ja kumoa pohjat ritilälle jäähtymään.

ylioppilaskakku2ylioppilaskakku3

Vadelmakreemi:
4 valkuaista
2 dl sokeria
225 g suolatonta voita
125g vadelmia

Kuutioi voi paloiksi ja jätä huoneenlämpöön lämpenemään. Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta liedelle hieman vatkauskulhoa pienempi kattila, jossa on vettä. Laita vatkauskulho kattilan päälle. Kattilassa olevan veden tulee olla kuumaa, muttei kuitenkaan kiehuvaa. Vesi ei myöskään saa koskettaa kattilan pohjaa. Kuumenna seos kevyesti vatkaten 65 asteeseen (jos et omista lämpömittaria, voit kokeilla sormella. Hieromalla massaa sormien välissä sen pitäisi tuntua kunnolla lämpimältä ja sokeri kiteiden pitää olla sulaneita). Siirrä kulho pois vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi.

Lisää voi muutama pala kerrallaan. Seos juoksettuu helposti voita lisättäessä, täältä löydät korjausohjeet. Paseeraa vadelmista kivet painelemalla ne siivilän läpi. Lisää kreemiin ja vatkaa tasaiseksi.

Halkaise molemmat pohjalevyt kahtia. Levitä ensimmäiselle pohjalle kerros kreemiä. Toista sama kaikkiin kerroksiin ja kuorruta kakku vielä kokonaan kreemillä. Säilytä kakku jääkaapissa, mutta ota se huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta kreemi ehtii lämmetä. Huoneenlämpöinen kakku leikkaantuu kauniimmin ja maut tulevat paremmin esille.

Kategoriat

Täytekakut

Kommentit(3)

  
  • heidi sanoo:

    Hei
    tosi kaunis kakku!
    Miten sait marjat pysymään kakun pystysuoralla pinnalla?
    Heidi

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Heidi! Marjat on painettu kevyesti kreemiin kiinni. Isompia marjoja varten kannattaa pursottaa pieni kasa kreemiä.

  • Äiti sanoo:

    Ihana kukkamansikkaputous! Ja musta on tosi ihana kun käytät jotain muuta kuin sitä sokerimassaa. Tuollainen
    kuorrute on vielä tosi hyvän makuista siihen verrattuna.

Samankaltaisia kirjoituksia