Testailin viime viikolla sokerimassojen maustamista ja mietiskelin samalla mihin niitä voisi kokeilla. Appelsiinilla maustettu massa oli herkullisen karkkimaista ja halusin kokeilla kahvikakun kuorruttamista sillä. Äidilläni on tapana maustaa tiikerikakun vaaleaa osaa appelsiinimehulla, joten appelsiini tuo kahvikakuista heti mieleeni lapsuuden tiikerikakun. Koristeluakaan ei tarvinnut sen suuremmin miettiä, sillä mikä olisikaan tiikerikakulle luonnollisempi koristus kuin tiikerinraidat.
Kakusta ei sitten tietenkään tullut mitään perinteistä tiikerikakkua, vaikka maut ovatkin kaikille tuttuja. Halusin tuoda kakkuun jotain erikoista ja päätinkin kokeilla tätä jo pari vuotta to do -listalla ollutta piilokuvakakkua. Kakku näyttää siis päällepäin hyvin tavalliselta kahvikakulta, mutta leikattaessa sisältä paljastuu jokin kuvio. Olisi ollut ihan mahtavaa saada kakun sisälle upea tiikeri, mutta ensimmäistä kertaa tätä kakkua tehdessä se olisi ollut vähän liian kunnianhimoista. Päädyin siis kokeilemaan hyvin perinteistä ja yksinkertaista sydäntä. Olkoon se vaikka tiikerin sydän.
Tiikerikakun uudet vaatteet:
Pohja:
- 250 g voita
- 2 1/2 dl sokeria
- 2 tl luontaista vaniljasokeria
- 4 kananmunaa
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 luomu appelsiinin kuori
- appelsiinimehua
- 1/2 dl kaakaojauhetta
- 1 dl vahvaa kahvia
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Vatkaa kananmunat yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon. Jos vaahto alkaa erottua, lisää lusikallinen jauhoseosta jokaisen munan jälkeen. Ota 1/3 taikinasta sivuun ja lisää siihen appelsiinin kuori ja mehu. Lisää toiseen osaan kaakaojauhe ja kylmä kahvi. Voit tehdä kakun perinteiseen tapaan laittamalla jauhotettuun vuokaan vuorotellen taikinoita ja kuvioimalla taikinan veitsellä painelemalla.
Jos teet piilokuviokakun levitä vaalea taikina uunivuokaan (noin 20 x 30 cm). Paista pohjaa 175 asteessa noin 10-15 minuuttia tai kunnes pohjaan painettuun testitikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa se paloiksi sydänmuotilla. Levitä hyvin ohut kerros tummaa taikinaa voidellun ja jauhotetun, suorakaiteen mallisen vuoan pohjalle. Asettele sydämet ylösalaisin tiiviiseen jonoon suklaataikinan päälle. Peitä suklaataikinalla. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes suklaataikinaan painettuun tikkuun ei tartu enää taikinaa.
Kuorrute:
- 125 g voita
- 2 1/2 dl tomusokeria
- 1 tl vanilja-aromia tai luontaista vaniljasokeria (tai appelsiini-aromia)
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla. Levitä kuorrute jäähtyneen tiikerikakun päälle.
Sokerimassa:
- 250 g punaista sokerimassaa
- 250 g keltaista sokerimassaa
- tai 500 g valkoista massaa ja oranssia elintarvikeväriä
- pieni pala mustaa sokerimassaa
- 2 tl Luontaista appelsiini-aromia (Dr. Oetker)
- tomusokeria kaulimiseen
Vaivaa punainen ja keltainen massa yhteen, jotta saat massasta tasaisen oranssin. Kauli massa noin 3 mm paksuksi levyksi ja nosta levy varovasti kakun päälle. Tasoita. Ei haittaa jos kuorrutuksesta ei tule ihan täydellistä, voit korjailla vahinkoja mustilla raidoilla. Kauli musta massa ohueksi levyiksi. Leikkaa massa ohuiksi raidoiksi ja asettele raidat kakun päälle. Voit käyttää liimana pienen määrän vettä, elintarvikeliimaa tai pikeeriä.
Kakku oli aivan ihanan makuinen ja mukavan mehevä kahvikakuksi. Sokerimassakuori suojaa myös kakkua kuivumiselta ja tuleehan kakusta näin aika persoonallisen näköinen. Piilokuvan olisin halunnut vähän enemmän kakun keskelle, mutta vuoan pohjalle levitetty suklaataikina nosti valmiiksi paistettua sydäntä koko ajan ylöspäin. Pohjalle levitettävän taikinakerroksen pitää siis olla erittäin ohut, jottei pohjalla kypsyvä taikina kohoa liikaa. Mutta kyllähän tuon sydämeksi tunnistaa. Ensi kerralla yritetäänkin sitten sitä tiikeriä.
Kommentit(0)