Voin suoraan paljastaa etten ole suuri sokerimassan ystävä. Massat maistuvat oudolle ja monesti ne tekevät koko kakusta liian makean. Massan voi toki kääriä kakun päältä sivuun, mutta toisaalta tuntuu hölmöltä laittaa kakkuun aineita, jotka tekevät kakusta vähemmän herkullisen.
Sokerimassalla on kuitenkin myös hyvät puolensa. Monet massasta tehdyt kakut ovat kieltämättä kuin taideteoksia ja voin vain ihailla parhaita kakkutaiteilijoita. Vähän kokemattomampikin leipuri saa massalla kakulleen suhteellisen helposti kauniin pinnan. Lapset rakastavat värikkäitä sokerimassakakkuja ja koristeiden muovaaminen on toisinaan hyvin rentouttavaa.
Nykyisin kaupoistakin löytyy jo muutamaa eri makuista sokerimassaa. Ainakin vaahtokarkin ja vaniljan makuista massaa on tullut testattua, mutta ne eivät olleet juuri tavallista parempia. Viime keväänä sain kuitenkin herätyksen, kun kävin Dr Oetkerillä tekemässä tätä pöllökakkua. Juttelin Oetkerillä työskentelevän Katariinan kanssa ja hän ohimennen mainitsi, että sokerimassojahan voi maustaa aromeilla. No ihan järkeenkäypäähän tuo on, voihan massoja värjätäkin niin miksei myös maustaa? Jäin pohdiskelemaan ajatusta, kunnes viime viikolla päätin aloittaa makutestauksen oikein kunnolla. Laitoin Dr. Oetkerille viestiä aikeistani ja sainkin laatikollisen sokerimassoja kokeilujani varten.
Testailin ensin massojen maustamista erilaisilla aromeilla. Kun valmiit aromit oli testattu siirryin maustekaapille. Maustekaapin jälkeen oli vielä tutkittava kaikki mahdolliset kaapin nurkat ja aika monta uutta sokerimassamakua sai alkunsa. Tässä reseptit parhaisiin.
Piparkakun makuinen sokerimassa
- 250 g valkoista sokerimassaa
- 1-1 1/2 tl kanelia
- 1/4 tl inkivääriä
- 1/2-1 tl kardemummaa
- 1/4 tl neilikkaa
Tee kuoppa valkoisen massan keskelle. Annostele mausteet kuoppaan ja vaivaa massa tasaiseksi. Annostele ensin pienempi määrä ja lisää mausteita tarvittaessa. Kuvan massaa ei ole värjätty vaan mausteet antavat massalle vaalean piparkakun värin. Halutessasi voit värjätä massan esim. ruskealla geelimäisellä elintarvikevärillä. Piparkakun makuinen massa sopii luonnollisesti erityisen hyvin joululeivontaan. Kokeile esimerkiksi puolukkamoussella täytetyn kakun päälle tai käytä piimäkakun kuorrutteena.
Kahvin makuinen sokerimassa
- 250 g valkoista sokerimassaa
- 1 tl erittäin hienoksi jauhettua pikakahvijauhetta
Jauha kahvi erittäin hienoksi jauheeksi esimerkiksi morttelissa. Mausta sokerimassa kahvilla. Kahvi värjää massan ruskeaksi. Kahvin makuinen massa sopii hyvin kahvi- ja suklaaleivonnaisten viimeistelyyn.
Kookoksen makuinen sokerimassa
Sain Vantaan Confetista testiin Wiltonin treatology -aromeja, joten nekin pääsivät mukaan testiin. Treatology aromit ovat todella voimakkaita, joten jo muutama tippa aromia riittää maustamaan suuriakin määriä. Tämä onkin hyvä, sillä makua saa runsaasti, eikä massan koostumus pääse muuttumaan. Makuvaihtoehtoina 8 pullon paketissa olivat shampanja, persikka, sitruuna, vanilja, suolakaramelli, kookos, basilika ja kanelikeksi. Omaksi suosikikseni nousi kookos, joka sopii loistavasti yhteen suklaan tai hedelmien, kuten anananaksen, banaanin ja passionin kanssa. Myös persikka-aromi antoi massalle ihanaa makua ja basilika yllätti positiivisesti. Rohkean leipurin kannattaakin kokeilla basilikan makuista massaa esimerkiksi mansikkakakun päällä.
- 250 g valkoista sokerimassaa
- 3-5 tippaa wilton treatology -kookosaromia
Vaivaa aromi massan joukkoon. Aloita parilla tipalla ja lisää tarvittaessa, aromi on todella voimakasta.
Lakritsin makuinen sokerimassa
- 250 g mustaa sokerimassaa
- 1-1 1/2 tl lakritsijauhetta (esim. Leila´s general store)
Käytä hyvälaatuista (ja makuista) lakritsijauhetta. Massa sopii loistavasti sitruuna- tai suklaaleivonnaisten kaveriksi. Yhdistettynä sitruunan makuiseen sokerimassaan tämä oli kuin karkkia. Ehdottomasti oma suosikkini, jota tulen varmasti käyttämään paljon.
Sitruunan makuinen sokerimassa
- 250 g keltaista sokerimassaa
- 1 tl luontaista sitruuna-aromia (esim. Dr Oetker) tai 3-5 tippaa wilton treatology -sitruuna-aromia
- tomusokeria
Mausta massa sitruuna-aromilla. Jos massa muuttuu liian löysäksi, vaivaa joukkoon tomusokeria. Suuri määrä tomusokeria saa massan kuitenkin halkeilemaan helpommin. Pehmeä massa taas kuivuu hieman hitaammin ja koristeiden tekeminen saattaa olla hieman hankalaa. Pehmeällä massalla kakun kuorruttaminen onnistuu kuitenkin hyvin, kunhan vain käyttää kaulintavaiheessa tarpeeksi tomusokeria, jotta massa ei tartu pöytään kiinni.
Mintun makuinen sokerimassa
- 250 g keltaista sokerimassaa
- 1/2 – 1 tl piparminttuaromia (esim. Dr Oetker)
- tomusokeria
Valmista kuten sitruunamassa. Minttu sopii loistavasti suklaan ja kermaleivonnaisten kaveriksi.
Kirpeä karkin makuinen sokerimassa
- 250 g valkoista sokerimassaa
- 1/2 tl kool-aid juomajauhetta
Sain aikoja sitten ystävältäni Lorilta amerikkalaista kool-aid juomajauhetta. Testasin kool-aidia jo aiemmin marenkeihin, mitkä olivat meillä ihan hitti. Nyt nuo jauhepussit osuivat uudestaan silmään ja pitihän niitäkin testata. Kool-aid on siis keinotekoinen, lähinnä väriä ja esanssia sisältävä jauhe, joka sekoitetaan veteen. Tuloksena on kirpeää mehua, joka on ilmeisesti jenkeissä ainakin lasten suosiossa. Suomessa kool-aidia käytetään paljon lankojen värjäämiseen ja sitä onkin myynnissä monissa nettikaupoissa.
Värjäävä ominaisuus on hyvin voimakas. Kuvassa näkyvä punainen massa on alunperin valkoista massaa joka on maustettu kool-aidilla. Väriä ei ole lisätty vaan 1/2 tl kirsikan makuista jauhetta riittää värjäämään massan reilun punaiseksi.
Maku oli tässä mielestäni aivan loistava. Kirpeän karkkimainen ja jo pienellä määrällä hyvin voimakas. Tästä saa varmasti kivan lisäsäväyksen moniin kakkuihin. Maku- ja värivaihtoehtoja on lukuisia ja vaikka tuo jauhe nyt ei ihan terveellisimmästä päästä olekaan (vaikka pussissa mainitaankin sen olevan hyvä c-vitamiinin lähde) niin kyllä tätä silloin tällöin voi kakun päälle laittaa. Eipä se sokerimassakaan nyt varsinaisesti superfoodia ole.
Tämä testaus oli siis suurmenestys. Uskoni sokerimassaan palautui ja testaillessani taisin napostella viikon sokerikiintiön täyteen. Toivottavasti kokeiluista on hyötyä muillekin. Sokerimassa voi siis upean ulkokuoren lisäksi tuoda myös kakkuun lisää makua.
Testaus jatkuu ensiviikolla, kun tiikerikakku saa uudet vaatteet.
Kaakaota en ole kokeillut sokerimassaan, mutta marsipaanin maustamisessa/värjäämisessä toimii loistavasti! Sopii hyvin esim. käpykakkuun. 🙂 Kiitos näistä uusista vinkeistä!
aivan ihana idea tuo piimäkakun päälle laittaminen. Kivaa vaihtelua.mitähän makua koettaisi punajuuri leivoksiin?
😀 Piparminttumassa vois raikastaa kivasti jos pohjassa on suklaata. Tai sitten kaakaolla maustettu massa, mutta se on vielä vähän kehittelyvaiheessa. Liika kaakao saa massan nimittäin halkeilemaan ja kuivumaan liian nopeasti.
Aivan huikea idea! Tämä avaa mielettömästi uusia mahdollisuuksia koristeiden ja kakkujen saralla! Jatko-osaa odotellessa ☺
Kiitti Essi! Mä olin itekin ihan innoissani, että näistä tuli oikeesti ihan todella hyvän makusia. Syötiin karkinnälkään nuo koristeeksi tehdyt englannin lakutkin.