Perinteinen tähtitorttu on varmasti piparkakun ohella joulun tunnetuin leivonnainen. Viime vuosina tähtitorttu on kuitenkin saanut aivan uudenlaisia muotoja. Lehdet, blogit ja instagram pursuavat mitä erilaisempia “tähtitorttuja”. On enkeleitä, kiinanruusuja ja vaikka mitä snautsereita. Osa varmasti on saanut alkunsa pienestä taitteluvirheestä, jota tuntuu perinteisessä mallissa tulevan edelleen tuskallisen usein. Miten kummassa muutama pieni taitos voikin mennä niin pieleen? Lapsena muistan aina leipoessa, että luumuhilloa oli taikinassa joka puolella, kun taitoksia oli korjailtu jos johonkin suuntaan. No toisaalta se oli onni onnettomuudessa, minä kun en oikeastaan ole koskaan niin välittänyt tuosta taikinasta ja kuivahkot reunat on aina jäänyt syömättä. Uudet muodot, joissa hillo jakautuu tasaisemmin, ovatkin siis olleet hyvin tervetulleita.
Myöskään maku ei perinteisessä tähtitortussa ole ollut täysin pyhä. Luumuhillolle löytyy haastajia herkullisesta omena-kanelimarmeladista (oma suosikkini) aina erilaisiin tuorejuusto ja pähkinävirityksiin. Myös suolaisia joulutorttuja näkee nykyisin melko usein.
Päätin viedä idean kuitenkin vielä hieman pidemmälle. Tässä siis uudelleen muotoiltu ja maustettu joulutorttu, joka on purkkihillon sijaan leivottu herkullisista, tuoreista luumuista. Tässäpä siis ihanan mehevä ja hieman raikkaampi korvike perinteiselle luumutortulle.
Luumutortut vaniljaisella Mascarponetäytteellä (10 kpl)
- 5 kpl valmiita torttutaikinalevyjä
- 1 prk (250g) Mascarpone -tuorejuustoa
- 1 vaniljatanko (tai 1-2 tl luontaista vaniljasokeria)
- 2 rkl tomusokeria
- 4-5 tuoretta luumua
- 2 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
- kananmuna voiteluun
- tomusokeria
- 100 g valkosuklaata
Anna torttutaikinalevyjen sulaa huoneenlämmössä. Leikkaa levyt kahteen osaan. Paina levyjen keskelle esimerkiksi lasilla ympyrät. Pistele ympyrän sisältä haarukalla.
Sekoita Mascarpone, vaniljatangon siemenet ja tomusokeri yhteen. Levitä jokaisen tortun keskelle lusikallinen Mascaponetäytettä. Pese ja halkaise luumut. Poista kivet ja leikkaa luumut ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut täytteen päälle. Ripottele päälle sokeri-kaneliseosta. Voitele reunat kananmunalla.
Paista torttuja 225 -asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Viimeistele tomusokerilla ja sulatetulla valkosuklaalla.
Mäkin huomasin et blogeissa on nyt paljon ihania joulutorttuideoita. =D Tämä on mm. yks parhaita! =)
Meillä leivontabloggaajilla taitaa olla jokin telepaattinen yhteys 😉
Se on kyllä ihan mahtavaa miten paljon voi tulla erilaisia taitteluohjeita ja makuvaihtoehtoja, monet vielä tosiaan ihan parin päivän sisällä. Kai se joulun alla on vaan niin, että perinteet kunniaan, mutta pieni uudistus ei oo pahaks. Valmistaikinasta kun tekee, niin jokaisen bloggaajan pitää keksiä siihen joku oma lisä (ettei vaan pääse liian helpolla) 😀