Sain kutsun osallistua Dr. Oetkerin “Mitä ikinä leivotkin”- leivontakisaan, jossa tällä hetkellä aiheena on pääsiäinen. Halusin tämän hieman työläämmän kakun lisäksi kehitellä pääsiäiseksi jotain helppoa ja hauskaa, jotain mitä on kiva puuhastella vaikka yhdessä lasten kanssa. Törmäsin tämän tyylisiin pääsiäiskakkuihin selaillessani Pinterestiä ja halusin päästä tekemään kakkua omalla tyylilläni. Idea on mielestäni aivan ihana, innokas pupu sukeltamassa pääsiäismuniin. Koska pupusta on sukelluksen takia näkyvissä vain peppu, on kakku harvinaisen helppo toteuttaa ja valmistaminen onnistuu varmasti vaikkei olisikaan sokerimassaa juuri käsitellyt.
Koska halusin pitää kakun mahdollisimman helppona, tein myös pohjasta ja täytteestä mahdollisimman yksinkertaisia. Muokkasin pohjan ihanasta särkyneiden sydänten -kahvikakusta ja tein täytteeksi appelsiinilla maustetun voikreemin. Sain Oetkeriltä testiin heidän uusia tuotteitaan ja paketissa oli pussitettua appelsiininkuorta. Se sopikin oikein hyvin sekä kakkupohjan, että voikreemin maustamiseen.
Yksinkertaisuudessaankin kakku on maistuva ja näyttävä. Eikä kaikki ole heti pinnalta nähtävissä. Pääsiäisen henkeen sopivasti kakun sisältäkin paljastuu nimittäin yllätys, sillä kakku on tehty pinjata-kakuksi, josta leikatessa pursuaa ulos ihania karkkeja.
Pääsiäisen pupukakku
Pohja:
- 75 g voita
- 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 1/2 dl kaakaota
- 1/2 tl soodaa
- 1/2 tl suolaa
- 1 pussi appelsiinikuoriraastetta (Dr. Oetker) tai 1 luomuappelsiinin kuori
- 250 g appelsiinirahkaa (valio)
- 1 dl maitoa
- 1 muna
Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 15 cm). Voitele reunat voilla.
Sulata voi ja jätä odottamaan. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon rahka, maito ja kananmuna. Sekoita viimeisenä joukkoon voisula.
Kaada taikina vuokaan ja tee keskelle pieni kuoppa, jotta kakku nousee uunissa tasaisesti. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Jäähdytä kakku kuvun alla, jolloin kosteus ei pääse haihtumaan ja kakku säilyttää mehevyytensä.
Täyte:
- 175 g voita
- 2 1/2 dl tomusokeria
- 2 rkl maitoa
- n. 1 dl karkkeja (M&M tms.)
- 1 pussi appelsiininkuoriraastetta (Dr. Oetker) tai yhden luomuappelsiinin kuori.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää maito ja appelsiininkuori ja vatkaa tasaiseksi.
Koristelu:
- 250 g valkoista sokerimassaa
- 250 g vaaleanpunaista sokerimassaa
- 1/2-1 rkl kaakaota
- 1-2 pussia pieniä suklaamunia tai muita nameja
Tee koristeet mieluiten edellisenä päivänä (tai aiemmin), jotta ne ehtivät kuivua. Muotoile valkoisesta sokerimassasta pallo pupun takamukseksi. Muotoile myös korvat ja jalat. Pyöritä pieni valkoinen pallo hännäksi ja saksi palloon pieniä viiltoja terävillä saksilla. Tee vaaleanpunaisesta massasta jalkoihin ja korviin täplät.
Vaivaa loput massoista yhteen. Värjää massa kaakaojauheella ruskeaksi. Kauli massa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kuvioi levy puukuviomuotilla tai tee esimerkiksi voiveitsellä juovia massaan. Harjaa päälle kaakaojauhetta, jolloin puukuvio tulee paremmin esille. Leikkaa levy noin 1-2 cm leveiksi laudoiksi. Anna lautojen kuivua.
Kasaa kakku leikkaamalla pohja ensin kolmeksi levyksi. Leikkaa kahdesta alimmasta levystä lasilla tai piparkakkumuotilla keskusta pois. Aseta ensimmäinen reiällinen pohja tarjoiluvadille. Levitä päälle täytettä. Nosta seuraava reiällinen pohja täytteen päälle ja kuorruta jälleen täytteellä. Täytä keskelle jäävä reikä karkeilla. Nosta viimeinen pohja päälle kanneksi. Kuorruta kakku jäljelle jääneellä täytteellä. Painele aidan palat reunoille (voit käyttää myös kitkat-patukoita tai vohveleita). Nosta pupu keskelle kakkua ja täytä pinta pienillä pääsiäismunilla.
Kilpailuun voi osallistua myös instagramissa #leivojakoristele #mitäikinäleivotkin #pääsiäinen @droetkersuomi.
Leivoitko pupukakun? Tägää instagramissa #makeaa @liisawesterberg
Kommentit(0)