Suklaa-marenkikuppikakut

20. 04. 2016
Suklaiset kuppikakut saavat täytteekseen suolakinuskikastiketta. Mehevä kokonaisuus viimeistellään pehmeällä marenkikuorrutteella.

suklaa-marenkikuppikakut

Kuppikakkuja on viimeaikoina tullut tehtyä harvinaisen vähän. Niinpä olin todella innostunut kun sain Dr Oetkeriltä testiin uusia muffinitäytteitä. Pelkkä pohja ja kuorrute on alkanut tuntua vähän raskaalta ja meheväkin pohja kaipaa jotain lisää. Erilaiset kastikkeet ja kostutusliemet ovat aivan mahtava lisä kuppikakkuihin, mutta luonnollisesti ne tietävät myös lisää työvaiheita.

Jos leipomiseen on paljon aikaa, niin onkin mukava puuhailla monien työvaiheiden kimpussa ja viimeistellä kuppikakut herkullisella kotitekoisella kinuskilla tai kreemillä. Joskus kuitenkin aika ei millään riitä ja siksi valmiskastike olikin oikein tervetullut vaihtoehto itsetehdylle. Kastikkeen koostumus oli huomattavasti tiukempi kuin tavallisessa valmiskinuskissa, joten kastike pysyi oikein hyvin kuppikakun sisällä. Leikattaessa tai haukatessa kastike valui juuri kauniin herkullisesti ulos. Kinuski sopi hyvin suklaapohjan kanssa, mutta vaihtoehdoksi voisi sopia loistavasti myös banaani- tai maapähkinäpohja. Maapähkinäpohja antaisi varmasti myös kivaa suolaisuutta vastineeksi makealle marengille ja kinuskille. Eli kuppikakkuja tulossa varmasti lähiaikoina.

suklaa-marenkikuppikakut2suklaa-marenkikuppikakut3

Suklaa-marenkikuppikakut (12-16 kpl)

Pohja:

  • 75 g voita
  • 1 dl kuumaa, vahvaa kahvia
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl maitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 2 dl sokeria

Aseta paperiset muffinivuoat muffinipellin syvennyksiin. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata voi ja sekoita joukkoon kuuma kahvi. Vatkaa kananmuna ja maito yhteen ja sekoita voin ja kahvin joukkoon.

Sekoita loput aineet omassa kulhossaan. Lisää joukkoon nestemäiset aineet ja skeoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokiin, älä täytä yli 2/3 vuoista. Paista noin 17-20 minuuttia tai kunnes pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Jäähdytä pohjat ritilällä.

Täyte:

Koverra jokaisen pohjan keskelle pieni reikä veitsen kärjellä. Pursota reikään suolakinuskikastiketta.

Kuorrute:

  • 5 valkuaista
  • 2 1/2 dl sokeria

Valmista kuorrute mittaamalla valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen, niin ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia vesihauteessa, kunnes sen lämpötila on noin 65 astetta. Jos et omista sokerilämpömittaria voit kokeilla hieroa vaahtoa sormien välissä. Se on valmista, kun kaikki sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto tuntuu sileältä.

Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi. Siirrä vaahto pursotinpussiin ja pursota heti kuppikakkujen päälle. Ruskista halutessasi kaasupolttimella.

Kategoriat

Kuppikakut

Kommentit(2)

  
  • Erja sanoo:

    Nam, näyttävät todella herkullisilta 🙂 Ja ihan mielettömän hienot kuvat!

    • Liisa sanoo:

      Voi kiitos Erja! Olen harjoitellut kovasti valaisemista, joten ihan mahtavaa, että pidät kuvista 😀

Samankaltaisia kirjoituksia