Omenapiirakka (pellillinen)
25 annosta / 30 - 60 min / helppo
Ainesosat
Pohja
- 6 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl leivinjauhetta
- 1 rkl vaniljasokeria
- ½ tl suolaa
- 4 dl sokeria
- 4 kananmunaa
- 2 dl öljyä
- 2 dl kuohukermaa
Pinnalle
- 5–7 keskikokoista omenaa
- kanelia
- sokeria
Ohjeet
Pohja
Laita uuni lämpenemään 200°c:seen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kananmunat, öljy ja kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina esivalmistellulle pellille.
Pinnalle
Kuori ja paloittele omenat. Asettele (tai heittele) palat taikinan päälle. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Paista piirakkaa noin 30-35 minuuttia tai kunnes siihen painettuun testitikkuun ei jää enää raakaa taikinaa.
Mielettömän hyvä pohja, NAMNAM!! Otin ohjeen talteen ja aion kokeilla muillakin päällisillä kuin omenoilla. Kiitos :-))
No mahtavaa! Meillä tehdään tätä tosi usein myös muilla hedelmillä ja marjoilla. Yksi oma suosikkini on säilykepersikkaviipaleet, siitä tulee ihanan mehevä.
Just meni uuniin. Olipas helppo ohje.
Ihana kuulla, toivottavasti maistui!
Miksi jälleen pois paistoaika.
Hei! Paistoaika lukee kyllä ohjeessa tuossa omenoiden lisäämisen jälkeen.
Voisikohan kuohukerman korvata maidolla?
Voit korvata. Lopputulos ei ole ihan niin täyteläinen, mutta toimii kuitenkin hyvin.
Tein tupla annoksella, omenoita pellille ennen taikinaa ja taikinan päälle, sekä kaurahiutaleita. Kuohukermaa ei ollut joten vispillä mentiin. Laskin väärin jauhot, joten kermaa laitoin 2 dl enemmän. Uuniin juuri laitoin, joten lopputulosta odotellessa. Tavoitteena on saada korkeita paloja, jotta ne voisivat olla pienempi kokoisia. Tulee juhliin tarjottavaksi.
Toivottavasti piirakasta tuli näilläkin muutoksilla herkullinen ja toivomasi korkea! Kypsyminen muuttuu aika paljon, kun taikinaa on reilumpi kerros, samoin omenat pohjalla voivat hieman hidastaa kypsymistä.
Tämän talletan omaan reseptikirjaani! Yksinkertainen ja toimiva ohje ilman ylimääräisiä kikkailuja – siis kullanarvoinen resepti. 🙂
Kiva kuulla, kiitos!
Just joo ja mikähän aste ja taso…poistoon tämmöset turhat.
Hei leivoin. Aste lukee tuossa hieman ylempänä reseptissä kohdassa lämmitä uuni 200 c:seen. Taso riippuu paistossa hyvin paljon uunista. Jos uunisi paistaa voimakkaasti päältä, paista piirakka alatasolla, muuten keskitaso on sopiva. Ohje on todella pidetty, ja vaikka joskus minullakin joku osa ohjeesta unohtuisi, toivoisin siitä huolimatta asiallista kommentointia.
Toimisikohan tämä piirakka myös päärynällä?
Toimii loistavasti päärynällä ihan samalla pohjalla, tai tällä suklaisella versiolla https://www.makeaa.fi/helppo-paaryna-suklaapiirakka/
Kokeilen huomenna. Hyvältä vaikuttaa resepti!
Kiva, toivottavasti maistuu. Tämä on kyllä helppo ja meillä ainakin kovin pidetty ohje.
Erittäin HYVÄ tuli. Kiitos
Ihana kuulla!
Näyttää herkulliselta.
Katsoin nuo muutkin ja tulin loppupäätelmään, että isänpäiväkakku
korvaantuu tänä vuonna piparkakkupaloilla. Miehelläni on diabetes,
mutta eihän makea silti ole täydellisessä pannassa. Aina joskus on
pakko herkutella, ei se määrä vaan laatu.
Nam, nam jo etukäteen joten kiitos Liisa taas ohjeista.
Hei Tuija! Ihana, että innostut itsekin leipomaan. Piparkakkupalat ovat herkulllisia ja niissä tulee ihanasti joulun maut esille. Tällainen piirakka pellillinen on helppo annostella pienemmiksi paloiksi ja kun leivonnaisten tuoksu täyttää talon, pystyy herkuista nauttimaan muutenkin kuin syömällä niitä suuren määrän. Ja niinhän se juuri menee, että mieluummin pieni pala jotain oikeasti herkullista, kuin suuret määrät ei niin maukkaita leivonnaisia. Se on varmasti jokaiselle hyvä ohje, vaikka sokeriaineenvaihdunta vielä toimisikin hyvin.