Appelsiinileipä
2 annosta / yli 60 min / helppo MMUV
Ainesosat
- 5 dl appelsiinimehua
- 50 g hiivaa
- 1½ dl ruisjauhoja
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1½ dl leipämaltaita
- 1½ tl suolaa
- 1½ dl siirappia
Ohjeet
Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva mehun joukkoon. Sekoita joukkoon jauhot ja maltaat. Lisää suola ja siirappi ja sekoita tasaiseksi.
Kohota taikinaa liinalla peitettynä 1 ½ tuntia. Kaada kohonnut taikina voideltuihin leipävuokiin ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 1 ½ tuntia. Testaa leivän kypsyyttä koputtelemalla sen pintaa, kun ääni kuulostaa kumealta ja ontolta, leipä on kypsä.
Kuinkahan hyvin tämä leipä säilyy? Ja voisiko onnistua gluteenittomana?
Tämä on todella hyvin säilyvä ja sopii myös pakastettavaksi. Gluteenittomana en ole kokeillut, joten valitettavasti en osaa siinä vielä neuvoa. Täytyykin testailla.
Hei! Teen tätä leipää jo varmaan kolmatta tai neljättä joulua peräkkäin, kiitos hyvästä ohjeesta! Yksi ongelma minulla on. Toisinaan leivät lässähtävät, enkä osaa sanoa mistä se johtuu. Mielestäni kuitenkin teen kaiken joka kerta suunnilleen samalla tavalla. Osaisitko sanoa, mistä se voisi johtua?
Hei Sini! Leipien lässähtäminen johtuu todennäköisimmin liiasta kohotuksesta tai mahdollisesti liian vähästä jauhosta. Joskus lämpötilojen vaihdellessa kohoamisaika saattaa olla hieman lyhyempi tai pidempi. Jos käytät yleensä samoja jauhoja, en usko sen johtuvan liian vähästä jauhosta, mutta jauholaatujen välillä voi olla eroja nesteensitomiskyvyssä. Jos leivät lässähtävät vasta paiston jälkeen, ne ovat luultavasti jääneet vähän raa’aksi.
Muutaman kerran tehny tätä mut lisännyt reseptiin yhden raastetun appelsiinin kuaren, sillä saa hiukka ytyä leipään enenppi.
Kuulostaa herkulliselta!