Piparkakkuvaahtokarkit
40 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Vuokaan
- 1 rkl öljyä
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 2 rkl tomusokeria
Vaahtokarkit
- 8 liivatetta
- 2 valkuaista
- 2½ dl vettä
- 3 dl sokeria
- 2 dl fariinisokeria
- 1 vaniljatanko
- ½ tl inkivääriä
- ½ tl kanelia
- ¼ tl neilikkaa
Kuorrute
- 200 g tummaa suklaata
- 10 piparkakkua
Ohjeet
Vaahtokarkit
Öljyä uunivuoan (noin 20 x 30 cm) pohja ja reunat. Sekoita maissitärkkelys ja tomusokeri yhteen ja jauhota uunivuoka seoksella.
Laita liivatelehdet turpoamaan kylmään veteen. Vaahdota valkuaiset erittäin kuohkeaksi vaahdoksi jätä odottamaan. Mittaa vesi ja sokerit kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä kunnes sokerit ovat sulaneet. Nosta lämpöä ja kuumenna sekoittamatta 121 asteeseen.
Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahtoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne valkuaisvaahtoon. Vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi (noin 10-15 minuuttia).
Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet vaahdon joukkoon. Lisää mausteet ja vatkaa sekaisin. Levitä massa esivalmisteltuun vuokaan. Anna vaahtokarkkien asettua huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Kuorrute
Leikkaa vaahtokarkit paloiksi. Murskaa piparkakut paloiksi ja sulata suklaa (jos säilytät vaahtokarkit huoneenlämmössä, tulee suklaa temperoida). Kasta palat ensin sulatettuun suklaaseen ja sen jälkeen piparkakun muruihin. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.
Säilytä vaahtokarkit tiiviissä rasiassa.
Osaatko arvioida kuinka kauan vaahtokarkit säilyvät syömäkelpoisina? Sikäli jos malttaa olla syÖmättä niitä siis
Jei Paula! Vaahtokarkit säilyvät noin viikon päivät.