Pestokierteet

Pestokierteet

18. 05. 2017
Helpot sämpyläkierteet on täytetty maistuvalla pestolla. Herkulliset kierteet eivät päällisiä kaipaa ja ne maistuvat meheviltä seuraavanakin päivänä.

Leivän leipomisessa on jälleen ollut aivan liian pitkä paussi. Aina välillä on kausia kun tuoretta leipää tulee tehtyä monta kertaa viikossa, mutta nyt perusleivän leipominen on jotenkin jäänyt muiden kiireiden alle. Tilasin joku aika sitten leivänkohotuskorejakin ja ne ovat edelleen testaamatta. Pari päivää sitten kaipasin kuitenkin välipalalle jotain kivaa vaihtelua, joten päätin leipoa pitkästä aikaa sämpylöitä. Ja koska rakastan pestoa, päätin samalla tuhota purkillisen jääkaappiin unohtunutta aarretta. Aiemmin olen tehnyt pestolla täytettyä leipää (ohje Pikkusuolaista-kirjassa), mutta nyt halusin tehdä yksittäisiä sämpylöitä. Käytin sämpylöihin rouheisia sämpyläjauhoja, jotka ovatkin helppo ja nopea ratkaisu, kun ei jaksa montaa eri pussia avata.

Sämpylöistä tuli oikein herkullisia. Pesto pitää leivän mehevänä vielä seuraaviinkin päiviin ja näitä on helppo (ehkä vähän liiankin) napsia. Leipä ei juuri päällisiä kaipaa, vaikka kyllä se hyvältä maistuu juuston ja makkarankin kanssa. Päälle voisi hyvin kokeilla myös tomaattia ja mozzarellaakin.

Pestokierteet

25 annosta / yli 60 min / helppo

Ainesosat

  • 5 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 25 g tuoretta hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 11–12 dl rouheista sämpyläjauhoa
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 prk (185 g) pestoa
  • voiteluun vettä tai kananmunaa
  • auringonkukansiemeniä

Ohjeet

Lisää kädenlämpöiseen veteen suola ja hunaja. Sekoita nesteeseen tai jos käytät kuivahiivaa niin sekoita se muutamaan desiin jauhoja ja sekoita sitten nesteisiin Lisää jauhot vähitellen vaivaten. Taikina saa olla pehmeää, jotta sämpöylöistä tulee kuohkeita. Lisää öljy ja vaivaa kunnes taikinaan muodostuu hyvä sitko. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi (noin 40–60 minuuttia).

Kauli taikina reilusti jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä levylle pestoa ja rullaa pitkoksi. Leikkaa pitko noin 3 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet makaamaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kohota leivinliinalla peitettynä vielä noin 40 minuuttia. Kuumenna uuni 225 °C:seen. Voitele kohonneet kierteet vedellä tai kananmunalla ja ripottele pinnalle auringonkukan siemeniä. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes kierteet ovat saaneet kauniin paistovärin.

Kategoriat

Leivät

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia