Olen viimepäivinä (lue vuosina) katsellut paljon MasterChef Australiaa, se kuuluu ehdottomasti suosikkisarjoihini. Ihailen erityisesti huipputaitavien kondiittorien ja kilpailijoidenkin mahtavia ja innovatiivisia luomuksia, joissa herkutellaan erilaisilla makuyhdistelmillä ja rakenteilla. Haaveilen monesti testaavani painetestin tehtäviä, mutta jostain syystä tuota 3–6 tunnin hektistä leipomishetkeä ei ole vielä ollut mahdollista toteuttaa. Erilaisia komponentteja ja makuyhdistelmiä testailen ohjeista kuitenkin mielelläni ja ne antavatkin kivaa lisää ihan perusleivontaankin.
Tällä kertaa kuitenkin Dessert weekin innoittamana päätin kokeilla vähän monimutkaisempaa kuppikakkua, jossa yhdistyvät tuomarienkin monesti peräänkuuluttamat elementit. Mauksi kuppikakkuihin valikoitua sesongin ihana omena ja sen pariksi eräässä MasterChef-haasteessa vilahtanut vaahterasiirappi. Makuyhdistelmää halusin korostaa syksyisillä mausteilla; kanelilla ja inkiväärillä. Mausteita on kuitenkin lisätty aika maltillisella kädellä, jottei vaahterasiirapin aromi peittyisi täysin niiden alle.
Erilaisia rakenteita kuppikakkuihin on saatu tuolla sopivasti pureskeltavaa sisältävällä omenakompotilla, joka on kuin pieni yllätys silkkisen pehmeän marengin alla. Marengin paahto tuo myös upeita makuja esille, joten vaikka sveitsiläinen marenki ei kypsennystä vaadi, suosittelen kuitenkin tekemään tuon pienen ruskistamisen. Pienen suolaisen säväyksen kuppikakkuun tuo vaahterasiirapilla maustettu suolakinuski, joka onkin niin herkullista, että on syytä varoa sen katoamista jääkapista jos päädyt tekemään sen etukäteen valmiiksi.
Hävikkiviikon hengessä viimeistelin kuppikakun kuvausrekvisiittana aiemmin olleella karamelisoidulla mantelilla, mutta vaahterasiirapin ja omenan pariksi sopisi loistavasti myös pekaanipähkinät.
Kuppikakut toimivat myös ilman kinuskia ja mantelikrokanttia, mutta toisaalta ne antavat siihen juuri sopivan lisän ja ehkä juuri sen pienen wau-efektin, mikä kisoissa aina vaaditaan.
Omena-vaahterakuppikakut
12 annosta / yli 60 min / haastava
HUOM! Ohjeet ovat kuppikakun kasausjärjestyksessä, mutta mantelikrokantin, omenakompotin ja kinuskin voi tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Mantelikrokantti säilyy huoneenlämmössä ilmatiiviisti pakattuna 1–2 viikkoa.
Ainesosat
Vaahterakuppikakku
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 dl fariinisokeria
- 1½ tl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia
- 100 g voita
- 2 munaaa
- 1 dl vaahterasiirappia
- 1 dl kermaviiliä
- 1 tl vanilja-aromia/vaahterasiirappiaromia
Omenakompotti
- 6 omenaa
- ½ sitruunan mehu
- ½ dl sokeria
- ½–1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
Kanelimarenki
- 4 valkuaista
- 2 dl sokeria
- ½ tl kanelia
Vaahtera-suolakinuski
- ½ dl kuohukermaa
- 1 dl fariinisokeria
- 25 g voita
- 2–3 rkl vaahterasiirappia
- ¼ tl suolaa
Mantelikrokantti
- 100 g manteleita (kuorimattomia)
- 100 g sokeria
Ohjeet
Vaahterakuppikakku
Aseta paperiset muffinivuoat muffinipellille. Kuumenna uuni 175 °C:seen. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kaneli ja fariinisokeri yhteen. Sekoita joukkoon pehmeä voi, jotta saat murumaisen seoksen. Sekoita toisessa kulhossa munat, siirappi, kermaviili ja valitsemasi aromi yhteen. Kaada nesteet jauhoseokseen ja kääntele sekaisin. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes muffiniin painettuun puutikkuun ei tartu raakaa taikinaa.Jäähdytä muffinit kunnolla. Koverra keskelle syvennys omenakompottia varten.
Omenakompotti
Kuori ja paloittele omenat kattilaan. Mittaa joukkoon sitruunamehu ja sokeri, lisää myös inkivääriraaste. Keitä seosta, kunnes omenat pehmenevät hieman, ei kuitenkaan hilloksi asti. Anna kompotin jäähtyä ja lusikoi se sitten kuppikakkuihin tehtyihin syvennyksiin.
Kanelimarenki
Mittaa valkuaiset ja sokeri kuummuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen. Vatkaa seosta kevyesti kuumavesihauteen päällä, kunnes sen lämpötila saavuttaa 65 °C. Jos et omista lämpömittaria, voit hieroa seosta sormien välissä; se on valmista, kun kaikki sokerikiteet ovat sulaneita ja vaahto tuntuu reilusti lämpimältä. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi (noin 10 minuuttia). Kääntele joukkoon kaneli ja siirrä vaahto pyöreäpäisellä tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota heti kuppikakkujen päälle. Ruskista marenki halutessasi vielä kaasupolttimella.
Vaahtera-suolakinuski
Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä, kunnes kylmään vesilasiin tiputettu kinuskitilkka jähmettyy lasiin pudotettaessa siistiksi pisaraksi (noin 5 minuuttia). Kaada kinuski kulhoon ja lisää joukkoon voi ja vaahterasiirappi. Mausta suolalla ja jäähdytä. Jos kinuski on jäähdyttyään liian paksua, voit lämmittää sitä hieman ja lisätä tarvittaessa vaahterasiirappia. Valuta kinuskia marenkikuorrutteen päälle.
Mantelikrokantti
Vuoraa uunipelti tai muu kuumuutta kestävä alusta leivinpaperilla. Mittaa mantelit kuivalle pannulla. Paahda, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada päälle sokeri ja anna sulaa välillä sekoittaen. Kuumenna kunnes sokeri saa kauniin meripihkan värin. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle alustalle ja levitä tasaiseksi. Anna jäähtyä ja kovettua. Murskaa kovettunut krokantti veitsellä paloiksi ja viimeistele kuppikakut ripottelemalla pinnalle krokanttia.
Säilyvätkö muffinit valmiina yli vuorokauden?
Söilyvät. TOki marenkikuorrute on parhaimmillaan tuoreena.
Ihania!!
Kiitos äiti <3
Oih, mitä herkkuja ja miten paljon kaikkea erilaista makua!
Kiitos Henna! Välillä on tosiaan kiva kokeilla erilaisia makuja ja rakenteita, näissä kaikki oli vielä hyvin sopusoinnussa toisiaan täydentäen.