Piparipullat
42 annosta / yli 60 min / keskitaso
Voit halutessasi korvata itseleivotun piparkakkutaikinan kaupan pakastetaikinalla. Tarvitset silloin noin 1 kg taikinaa.
Ainesosat
Piparkakkutaikina
- 200 g voita
- 1 dl siirappia
- 2½ dl sokeria
- 2 rkl piparkakkumaustetta
- 2 munaa
- 1 tl soodaa
- 8½ dl vehnäjauhoja
Pullataikina
- 5 dl kevytmaitoa
- 50 g tuorehiivaa
- 1 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 1¾ dl sokeria
- 1 muna
- 12–13 dl vehnäjauhoja
- 150 g voita
Ohjeet
Piparkakkutaikina
Valmista piparkakkutaikina pullien leivontaa edeltävänä iltana. Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä ja lisää joukkoon munat. Lisää sooda vehnäjauhoihin ja sekoita siirappiseokseen. Anna taikinoiden asettua jääkaapissa yön yli.
Pullat
Valmista seuraavana päivänä pullataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon kardemumma, suola, sokeri ja muna.
Alusta joukkoon jauhot ja lisää myös pehmeä voi. Vaivaa taikinaa kunnolla, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia ennen leipomista.
Jaa molemmat taikinat kahteen osaan leipomisen helpottamiseksi. Kauli molemmista taikinoista yhtä suuret levyt ja nosta piparkakkulevy pullataikinan päälle. Kääri taikinat rullalle. Leikkaa rulla noin 3 cm levyisiksi paloiksi. Toista sama taikinan toisilla puolikkailla.
Aseta palat uunipellille paperivuokiin ja anna kohota leivinliinalla peitettynä vielä noin 40 minuuttia. Kuumenna uuni 200 °C:seen. Voitele pullien reunat kananmunalla ja paista noin 10–15 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.
Kommentit(0)