Piparipullat

Piparipullat

17. 12. 2018
Pehmeää pulla ja mausteista piparkakkutaikinaa. Nämä pullat ovat loistava joulutuliainen tai glögihetken herkku.

Viikko enää aattoon, jippii! Joulu tulee tänäkin vuonna vähän kuin varkain sillä tajusin vasta viime viikolla, että aatto on ihan kohta ovella. Ei niin, että olisi mitään hätää; kuusi on nökköttänyt kauniina olohuoneen nurkassa jo pari viikkoa, lahjat on pääosin hankittu ajat sitten ja glögiäkin on jo ehditty maistella useampi litra. Silti joulutunnelma on vielä jäänyt pienen kiirehtimisen jalkoihin.

Viikonloppuna tuli kuitenkin aika pysähtyä ja hengähtää, kun lapset halusivat leipoa pipareita. Jotenkin piparkakut tuovat väkisinkin sen joulutunnelman kotiin. Leivoin perjantai-iltana aivan valtavan piparkakkutaikinan (kaksinkertainen annos tätä) odottamaan lauantain leivontahetkeä varten. Syy suuren taikinaan ei välttämättä ole tarve tehdä paljon pipareita, vaan pakkomielle syödä järjettömät määrät tuota raakaa taikinaa. Sen suhteen olen edelleen käsittämättömän lapsellinen, käyn jääkaapilla kahmimassa taikinaa vielä lasten nukahdettuakin ja aamulla yritän peitellä sormen jälkiäni jähmettyneestä taikinasta. Paistettuja piparkakkuja sen sijaan syön vain glögin kanssa muutamia (kymmeniä).

Piparien lisäksi taikinaa riitti taloihin, jotka minä kasasin ja lapset koristelivat sunnuntaina. Niistä laitan instagramiin kuvaa myöhemmin. Samalla taikinaa jäi hyvin myös joulupullia varten. Teen jouluksi sekä näitä perinteisiä murotaikinatähdellä varustettuja tähtipullia että piparkakkuhyrriä. Hyrrät tai kierrepullat ovat täydellinen yhdistelmä pehmeää pullaa ja mausteista piparkakkutaikinaa, joka pitää pullan ihanan mehevänä hieman pidempään. Pullat voi hyvin myös pakastaa, jos kaikki eivät katoa heti parmepiin suihin.

Piparipullat

42 annosta / yli 60 min / keskitaso

Voit halutessasi korvata itseleivotun piparkakkutaikinan kaupan pakastetaikinalla. Tarvitset silloin noin 1 kg taikinaa.

Ainesosat

Piparkakkutaikina

  • 200 g voita
  • 1 dl siirappia
  • 2½ dl sokeria
  • 2 rkl piparkakkumaustetta
  • 2 munaa
  • 1 tl soodaa
  • 8½ dl vehnäjauhoja

Pullataikina

  • 5 dl kevytmaitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 1¾ dl sokeria
  • 1 muna
  • 12–13 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita

Ohjeet

Piparkakkutaikina

Valmista piparkakkutaikina pullien leivontaa edeltävänä iltana. Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä ja lisää joukkoon munat. Lisää sooda vehnäjauhoihin ja sekoita siirappiseokseen. Anna taikinoiden asettua jääkaapissa yön yli.

Pullat

Valmista seuraavana päivänä pullataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon kardemumma, suola, sokeri ja muna.
Alusta joukkoon jauhot ja lisää myös pehmeä voi. Vaivaa taikinaa kunnolla, jotta siihen muodostuu hyvä sitko. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia ennen leipomista.

Jaa molemmat taikinat kahteen osaan leipomisen helpottamiseksi. Kauli molemmista taikinoista yhtä suuret levyt ja nosta piparkakkulevy pullataikinan päälle. Kääri taikinat rullalle. Leikkaa rulla noin 3 cm levyisiksi paloiksi. Toista sama taikinan toisilla puolikkailla.

Aseta palat uunipellille paperivuokiin ja anna kohota leivinliinalla peitettynä vielä noin 40 minuuttia. Kuumenna uuni 200 °C:seen. Voitele pullien reunat kananmunalla ja paista noin 10–15 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.

Resepti ja kuvat julkaistu aiemmin viime vuoden Leivotaan lehden numerossa 7/2017.

Kategoriat

Joulu Pullat

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia