Runebergin jäätelökakku
10 annosta / yli 60 min / helppo
Ainesosat
Pohja
- 200 g huoneenlämpöistä voita
- 2 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 munaa
- 2 dl manteli- tai pähkinärouhetta
- 1 dl korppujauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 1 dl kermaa
- 3 rkl amarettoa tai punssia
Täyte
- ½ litraa vaniljajäätelöä
- 1 dl vadelmahilloa
- 100 g kotimaisia pakastevadelmia
Koristelu
- 1 dl vadelmahilloa
- 1 dl tomusokeria
- noin 1 rkl vettä
Ohjeet
Pohja
Laita uuni lämpenemään 175 °C:seen. Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka tai käytä pahvista paistovuokaa.
Vatkaa voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Lisää lopuksi kerma ja halutessasi mantelilikööri. Levitä taikina vuokaan ja paista 175 °C:ssa noin 40 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtyneeseen kakkuun suorakaiteen muotoinen syvennys. Ylijäänyt massa kannattaa hyödyntää vaikka cake popseihin tai perunaleivoksiin.
Täyte
Pehmitä jäätelö kulhossa. Sekoita joukkoon vadelmahillo ja jäiset vadelmat. Täytä kakkuun leikkaamasi syvennys jäätelöllä ja laita kakku pakastimeen noin tunniksi.
Koristelu
Viimeistele kakku vadelmahillolla ja tomusokerista ja vedestä sekoitetulla kuorrutteella.
Yleensä tuun tänne unelmoimaan ja… Kuolaamaan aamupalaa syödessä