Vadelmakakku keksisydämellä

Vadelmakakku keksisydämellä

27. 05. 2019
Raikkaan vadelmainen kakku kätkee sisäänsä makean yllätyksen. Kakku viimeistellään juhlavaksi suklaakuorrutteella, vadelmakreemillä ja kotimaisilla pakastevadelmilla.

Sain Huhtikuun alussa kutsun osallistua Pakkasmarjan Suomen upein vadelmakakku kilpailuun. Kilpailun palkintona oli 5 reseptin blogiyhteistyösopimus pakkasmarjan kanssa. Aihe oli tällä kertaa niin houkutteleva, että päätin tehdä tilaa aikatauluuni ja osallistua kilpailuun. Osallistuminen palkittiin ja voitin tuon kisan. Olen aivan suunnattoman iloinen voitosta, joten iso kiitos kaikille kakkuani äänestäneille. Nyt odotan jo todella innolla, että pääsen suunnittelemaan erityisen marjaisia ohjeita yhdessä pakkasmarjan kanssa.

Kotimaiset marjat ovat minulle ehdottomasti se kaikkein rakkain raaka-aine, vaikka viime vuosina marjametsällä on tullut käytyä suhteellisen harvoin. Muutama mukillinen mustikoita tulee kesässä kerättyä sitä perinteistä mustikkapiirakkaa varten, mutta sitä lukuunottamatta hankin marjat yleensä kaupan pakastealtaasta. Pakastemarjoja kuluukin sitten taloudessamme todella paljon. Joka-aamuinen puuro- tai myslikulho sisältää runsaasti marjoja, samoin illalla koko perheelle valmistettava smoothie. Sen lisäksi marjoja kuluu paljon myös tietenkin leivontaan.  Pyrin käyttämään aina kotimaisia marjoja niiden puhtauden ja turvallisuuden vuoksi. Erityisesti smoothieissa ja puurokulhoissa, jossa marjat syödään kuumentamattomina, kotimaisuus on tärkeää, mutta itse suosin kotimaista myös leivonnassa. Kakuissa marjat säilyttävät makunsa (ja tietenkin vitamiininsa) parhaiten, kun vältetään turhaa kuumentamista ja moussekakuissa marjat kannattaakin kuumentamisen ja mehustuksen sijaan vain soseuttaa ja paseerata siivilän läpi. Oheinen kakku onkin toteutettu juuri siten, että vadelmasta saadaan parhaalla mahdollisella tavalla irti kaikki se ihana ja herkullinen maku.

Tässä kakussa ei vadelmaa ole säästelty. Kakussa on suklainen brownie-pohja, johon on upotettu vadelmia. Pohjan päälle on rakennettu piilokakku 15 minuutin kakku ohjeellani. Piilokakku ei vaadi hyydyttämistä, joten vältytään turhalta odottelulta. Makean keksikakun päälle tehdäänkin ihanan raikas vadelmamousse, joka tasapainottaa loistavasti keksikerroksen makeutta. Kakku olisi oikein hyvää jo tällaisenaan, mutta koska kyseessä oli kilpailuosallistuminen, halusin tehdä viimeistelystä näyttävän. Kaikki näyttävyys tuo kakkuun kuitenkin myös maullisesti jotain lisää. Mm. tumma suklaa valuma on vadelman kanssa mitä ihanin pari. Helposti valmistuvasta vadelmakreemistä tehdyt pursotukset ovat suloisen värin (joka tulee muuten vain luonnosta) lisäksi todella maukkaita. Kakun viimeistelyyn on käytetty vielä marenkia ja tietenkin lisää vadelmia.

Vadelmakakku keksisydämellä

15 annosta / yli 60 min / haastava

Ainesosat

Pohja

  • 100 g tummaa suklaata
  • 50 g voita
  • 1 muna
  • ¾ dl fariinisokeria
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 75 g kotimaisia pakastevadelmia

Keksimousse

  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 175 g vaniljatäytekeksejä
  • 75 g kotimaisia pakastevadelmia

Vadelmamousse

  • 4 liivatelehteä
  • 300 g kotimaisia pakastevadelmia
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa

Kuorrute ja koristelu

  • 75 g tummaa suklaata
  • 150 g voita
  • 1½ dl tomusokeria
  • 150 g kotimaisia pakastevadelmia
  • marenkeja
  • lakritsipalloja

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Voitele vuoan reunat.  Sulata pohjaa varten voi ja suklaa. Vatkaa muna ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon suklaa-voisula. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kääntele taikinaan. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Ripottele päälle vadelmat. Paista pohjaa noin 25 minuuttia. Jäähdytä.

Keksimousse

Mittaa keksimoussea varten mascarpone, kuohukerma, tomusokeri ja vaniljatahna kulhoon. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Leikkaa keksit paloiksi ja kääntele vaahtoon. Nosta pohja tarjoiluvadille. Öljyä ja tomusokeroi pienen (halk. 15 cm) irtopohjavuoan reunus ja aseta se keskelle pohjaa. Levitä keksimousse pohjan päälle pienen vuoan sisään mahdollisimman tasaisesti. Asettele päälle noin 75 g vadelmista. Laita kakku jääkaappiin.

Vadelmamousse

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sulata vadelmat ja paseeraa ne siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Sekoita tuorejuusto ja sokeri kulhossa. Ota ½ dl vadelmasoseesta sivuun ja sekoita loput tuorejuuston joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna sivuun ottamasi vadelmasose ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos moussen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon vaahdotettu kerma.

Poista pienen irtopohjavuoan reunus keksimoussen ympäriltä. Öljyä ja tomusokeroi suuremman vuoan (halk. 20 cm) reunus ja aseta se pohjan ympärille. Kaada vadelmamousse vuokaan keksimoussen päälle ja ympärille. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään 5 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

Kuorrute ja koristelu

Poista rengas kakun ympäriltä. Sulata kuorrutetta varten tumma suklaa ja 50 g voita. Anna jäähtyä hetken. Kaada suklaa-voisula kakun päälle, ohjaile valumista lusikan nurjalla puolella. Laita kakku kylmään.

Vaahdota 100 g huoneenlämpöistä voita kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja jatka vatkaamista hetki. Sulata 100 g vadelmia ja paseeraa ne siivilän läpi. Vatkaa huoneenlämpöinen vadelmasose voivaahtoon kovalla teholla. Siirrä seos pursotinpussiin ja pursota ruusukkeiksi kakun päälle.

Viimeistele kakku marengeilla, jäisillä vadelmilla ja makeisilla.

Yhteistyössä

Kommentit(13)

  
  • Nimetön sanoo:

    Hei, aivan todella ihana kakku! Voiskohan tän pakastaa ilman koristuksia? Pakko testaa ystävänpäivänä! Kesällä varmaan tuoreet vadelmat ok? Kiitos ohjeesta!

    • Moi! Voit hyvin pakastaa ilman koristeita, pursotukset tosin kestävät jopa pakastuksen ihan hyvin, mutta ganache saattaa sulaessaan saada värivirheitä. Ja toki voit käyttää myös tuoreita vadelmia.

  • Jemppa sanoo:

    Hei, aivan todella ihana kakku! Voiskohan tän pakastaa ilman koristuksia? Pakko testaa ystävänpäivänä! Kesällä varmaan tuoreet vadelmat ok? Kiitos ohjeesta!

  • Merja sanoo:

    Niin kauniita kakkuja ja kuitenkin näyttää siltä, että on toteutettu tavalla, jonka voisin myös itse oppia.

  • Anna sanoo:

    Hei! Jos laittaa vadelmamousseen pakastevadelmien sijaan valmista vadelmasosetta (Bonne), osaatko arvioida paljonko sosetta vastaisi tuota vadelmien määrää?

    • Hei Anna! Oikea määrä sosetta olisi noin 2½ dl. Huomioi kuitenkin, että Bonnen soseen maku ei valitettavasti ole yhtä voimakas, joten kakusta ei tule yhtä maukas, kuin paseeratusta vadelmasta tehtynä.

  • Sanna sanoo:

    Hei! Jos kakun tekee 24cm vuokaan niin riittääköhän jos laittaa aineksia 1,5 kertaisena?

  • Jenny sanoo:

    Moikka! Pohjan paistamisen jälkeen, pitääkö irtopohjavuoan reunus irroittaa vai voiko sen jättää niin ettei sitä tarvitse enään uudelleen laittaa kiinni ennen vadelmamoussen lisäämistä?
    Ja aloititko suklaakuorutteen levityksen reunoista niin että se valui vai kaadoitko ensin kuorutteen päälle ja sitten vasta reunoille?☺️

    • Hei Jenny! Kakkua ei välttämättä tarvitse välillä irrottaa vuoasta. Itse kuitenkin siirrän pohjan yleensä paiston jälkeen tarjoiluvadille ja kasaan kakun pelkän reunuksen sisään ilman vuoan pohjaa. Kaadan suklaan kakun päälle ja ohjailen sen valumista lusikan nurjapuolella. Yleensä kaadan suklaan parissa erässä, jottei se pääse valumaan liian nopeasti reunojen yli.

  • Tintsu sanoo:

    Hei, millä tyLlalla saa tuon näköisiä marenkeja? Upeita, niin kuin koko kakkukin!

    • Liisa sanoo:

      Hei! Marengit on tehty isolla avoimella tähtityllalla. Oma tyllani on sweetly does it 9F, mutta samantyylistä löytyy mielestäni myös wiltonin ja städterin valikoimista.

Samankaltaisia kirjoituksia