Vadelmakakku keksisydämellä
15 annosta / yli 60 min / haastava
Ainesosat
Pohja
- 100 g tummaa suklaata
- 50 g voita
- 1 muna
- ¾ dl fariinisokeria
- ½ dl vehnäjauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- 75 g kotimaisia pakastevadelmia
Keksimousse
- 250 g mascarpone-tuorejuustoa
- 1 dl kuohukermaa
- 2 rkl tomusokeria
- 1 tl vaniljatahnaa
- 175 g vaniljatäytekeksejä
- 75 g kotimaisia pakastevadelmia
Vadelmamousse
- 4 liivatelehteä
- 300 g kotimaisia pakastevadelmia
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl sokeria
- 2 dl kuohukermaa
Kuorrute ja koristelu
- 75 g tummaa suklaata
- 150 g voita
- 1½ dl tomusokeria
- 150 g kotimaisia pakastevadelmia
- marenkeja
- lakritsipalloja
Ohjeet
Pohja
Kuumenna uuni 175 °C:seen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Voitele vuoan reunat. Sulata pohjaa varten voi ja suklaa. Vatkaa muna ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon suklaa-voisula. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kääntele taikinaan. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Ripottele päälle vadelmat. Paista pohjaa noin 25 minuuttia. Jäähdytä.
Keksimousse
Mittaa keksimoussea varten mascarpone, kuohukerma, tomusokeri ja vaniljatahna kulhoon. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Leikkaa keksit paloiksi ja kääntele vaahtoon. Nosta pohja tarjoiluvadille. Öljyä ja tomusokeroi pienen (halk. 15 cm) irtopohjavuoan reunus ja aseta se keskelle pohjaa. Levitä keksimousse pohjan päälle pienen vuoan sisään mahdollisimman tasaisesti. Asettele päälle noin 75 g vadelmista. Laita kakku jääkaappiin.
Vadelmamousse
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sulata vadelmat ja paseeraa ne siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Sekoita tuorejuusto ja sokeri kulhossa. Ota ½ dl vadelmasoseesta sivuun ja sekoita loput tuorejuuston joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna sivuun ottamasi vadelmasose ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos moussen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon vaahdotettu kerma.
Poista pienen irtopohjavuoan reunus keksimoussen ympäriltä. Öljyä ja tomusokeroi suuremman vuoan (halk. 20 cm) reunus ja aseta se pohjan ympärille. Kaada vadelmamousse vuokaan keksimoussen päälle ja ympärille. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään 5 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.
Kuorrute ja koristelu
Poista rengas kakun ympäriltä. Sulata kuorrutetta varten tumma suklaa ja 50 g voita. Anna jäähtyä hetken. Kaada suklaa-voisula kakun päälle, ohjaile valumista lusikan nurjalla puolella. Laita kakku kylmään.
Vaahdota 100 g huoneenlämpöistä voita kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja jatka vatkaamista hetki. Sulata 100 g vadelmia ja paseeraa ne siivilän läpi. Vatkaa huoneenlämpöinen vadelmasose voivaahtoon kovalla teholla. Siirrä seos pursotinpussiin ja pursota ruusukkeiksi kakun päälle.
Viimeistele kakku marengeilla, jäisillä vadelmilla ja makeisilla.
Hei, aivan todella ihana kakku! Voiskohan tän pakastaa ilman koristuksia? Pakko testaa ystävänpäivänä! Kesällä varmaan tuoreet vadelmat ok? Kiitos ohjeesta!
Moi! Voit hyvin pakastaa ilman koristeita, pursotukset tosin kestävät jopa pakastuksen ihan hyvin, mutta ganache saattaa sulaessaan saada värivirheitä. Ja toki voit käyttää myös tuoreita vadelmia.
Hei, aivan todella ihana kakku! Voiskohan tän pakastaa ilman koristuksia? Pakko testaa ystävänpäivänä! Kesällä varmaan tuoreet vadelmat ok? Kiitos ohjeesta!
Voit hyvin pakastaa ilman koristeita ja joo toki myös tuoreet vadelmat käyvät.
Niin kauniita kakkuja ja kuitenkin näyttää siltä, että on toteutettu tavalla, jonka voisin myös itse oppia.
Hei! Jos laittaa vadelmamousseen pakastevadelmien sijaan valmista vadelmasosetta (Bonne), osaatko arvioida paljonko sosetta vastaisi tuota vadelmien määrää?
Hei Anna! Oikea määrä sosetta olisi noin 2½ dl. Huomioi kuitenkin, että Bonnen soseen maku ei valitettavasti ole yhtä voimakas, joten kakusta ei tule yhtä maukas, kuin paseeratusta vadelmasta tehtynä.
Hei! Jos kakun tekee 24cm vuokaan niin riittääköhän jos laittaa aineksia 1,5 kertaisena?
Hei Sanna! Riittää oikein mainiosti ja todella näyttävän, korkean kakun.
Moikka! Pohjan paistamisen jälkeen, pitääkö irtopohjavuoan reunus irroittaa vai voiko sen jättää niin ettei sitä tarvitse enään uudelleen laittaa kiinni ennen vadelmamoussen lisäämistä?
Ja aloititko suklaakuorutteen levityksen reunoista niin että se valui vai kaadoitko ensin kuorutteen päälle ja sitten vasta reunoille?☺️
Hei Jenny! Kakkua ei välttämättä tarvitse välillä irrottaa vuoasta. Itse kuitenkin siirrän pohjan yleensä paiston jälkeen tarjoiluvadille ja kasaan kakun pelkän reunuksen sisään ilman vuoan pohjaa. Kaadan suklaan kakun päälle ja ohjailen sen valumista lusikan nurjapuolella. Yleensä kaadan suklaan parissa erässä, jottei se pääse valumaan liian nopeasti reunojen yli.
Hei, millä tyLlalla saa tuon näköisiä marenkeja? Upeita, niin kuin koko kakkukin!
Hei! Marengit on tehty isolla avoimella tähtityllalla. Oma tyllani on sweetly does it 9F, mutta samantyylistä löytyy mielestäni myös wiltonin ja städterin valikoimista.