Amerikkalainen mustikkapiirakka
12 annosta / yli 60 min / helppo MMUV
Ainesosat
Pohja
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl kardemummaa
- 200 g voita tai maidotonta margariinia
- 4–5 rkl kylmää vettä
Täyte
- 800 g Pakkasmarja pakastemustikoita
- 1½ dl sokeria
- 1 sitruuna
- 4 rkl maissitärkkelystä
Lisäksi
- vettä tai 1 kananmuna
- 3 rkl ruokokidesokeria
- vaniljajäätelöä tai -vaahtoa
Ohjeet
Pohja
Mittaa vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma kulhoon. Nypi joukkoon kylmä voi, jotta saat murumaisen seoksen. Lisää kylmä vesi ja pyöräytä taikina tasaiseksi. Älä vaivaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa. Kääri taikina kelmuun ja anna levähtää jääkaapissa 30 minuuttia.
Täyte
Laita mustikat ja sokeri kattilaan. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori ohuelti mustikoiden joukkoon. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes nestettä alkaa irrota. Nosta lämpöä ja keitä seosta muutama minuutti, jotta nestettä haihtuu hieman. Purista sitruunasta mehu kulhoon ja sekoita joukkoon maissitärkkelys. Kaada mehu mustikoiden joukkoon ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä hetki.
Vuoraa syvä piirakkavuoka (halk. noin 22 cm) leivinpaperilla. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ensimmäinen osa ohueksi levyksi. Painele levy vuokaan ja kaada päälle hieman jäähtynyt täyte. Kauli taikinan toinen puoli levyksi ja leikkaa levy suikaleiksi. Puno suikaleista verkko ja nosta se varovasti täytteen päälle kanneksi. Voit halutessasi tehdä kannen myös kokonaisesta levystä ja pistellä siihen reikiä veitsellä, jotta höyry pääsee ulos. Voitele piirakka kevyesti vedellä tai kananmunalla ja ripottele pinnalle kidesokeria.
Paista uunin alatasolla 200 ℃:ssa noin 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua, jotta täyte ehtii asettua. Tarjoile vaniljajäätelön tai -vaahdon kanssa.
Ainoastaan uunin lämpötila puuttuu…
Pahoittelut tästä, uunin lämpötila on nyt korjattu.