Mustaherukka-suklaatäytekakku
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 175 g voita
- 2 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 munaa
- 3½ dl vehnäjauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl soodaa
- ½ dl kaakaota
- 150 g ranskankermaa
Täyte
- 2 pss (400 g) Pakkasmarja pakastemustaherukoita
- 1½ dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- hyppysellinen suolaa
- 4 liivatelehteä
- 4 dl kuohukermaa
Koristelu
- vaniljalla maustettua kermavaahtoa
- keksejä
- suklaakonvehteja
- mustaherukkamarmeladia
- mustaherukoita
Ohjeet
Pohja
Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20 cm), vuoraa myös vuoan reunat leivinpeperilla. Kuumenna uuni 175 °C:seen.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdooksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Siivilöi jauhot, leivinjauhe, sooda ja kaakao kulhoon ja sekoita yhteen. Lisää jauhoseos voivaahtoon. Kääntele viimeisenä joukkoon huoneenlämpöinen ranskankerma.
Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 45–50 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä pohja kuvun alla, jotta se säilyttää mehevyytensä.
Täyte
Mittaa mustaherukat, sokerit ja suola kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes marjoista alkaa irrota mehua. Nosta lämpöä ja kiehauta. Paseeraa marjat siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Anna jäähtyä.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna ½ dl mustaherukkasoseesta ja sulata siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana loppuun mustaherukkasoseeseen koko ajan sekoittaen. Kääntele kerma kahdessa erässä mustaherukkasoseeseen.
Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle leivinpaperilla tai reunakalvolla vuoratun irtopohjavuokan reunuksen sisään. Kaada pohjan päälle puolet moussesta. Nosta seuraava pohja moussen päälle ja toista sama uudelleen. Nosta viimeinen pohja kanneksi ja anna kakun hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.
Irrota reunus kakun ympäriltä ja koristele haluamallasi tavalla.
säilyisiköhän koristelematon kakku pakastimessa?
Kakku säilyy hyvin pakastimessa. Muista suojata se vain voimakkailta hajuilta ja kosteudelta. Sulata kakku hitaasti jääkaapissa. Kakusta saattaa sulaessa irrota hieman nestettä, se kannattaa kuivata välillä pois, ettei pohja pääse kostumaan liikaa.
Ihana kakku. Tein tänään, tosin mun POHJA kohosi oikeastaan yhden kerroksen verran eikä tullut noin tumma. Ainakin erikseen maistuivat hyvältä combolta, että ei ulkonäyön missikisoihin, mutta ehkä MAUN. Kiitos OHJEESTA!
Hei Päkä! Oliko pohja vai mousse vaaleampi kuin ohjeen kuvassa? Jos pohja on vaaleampi, väri johtuu luultavasti kaakaojauheesta. Mitä kaakaojauhetta käytit? Suosittelen käyttämään hyvälaatuista leivontakaakaota. Vatkasithan voin huoneenlämpöisenä kuohkeaksi vaahdoksi, eikä taikina juoksettunut munia lisätessä? Kylmä voi ei vaahdotu kunnolla, mikä vaikuttaa suurilta osin myös pohjan kohoamiseen. Samoin jos munat lisätään kylminä taikinaan, se saattaa aiheuttaa rakenteen juoksettumisen, minkä johdosta taikina ei kohoa täysin kunnolla. Leivonnassa kannattaa aina käyttää huoneenlämpöisiä aineksia.