Sitruuna-lakritsimarenkikakku
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 150 g voita
- 150 g tummaa suklaata
- 3 munaa
- 1½ dl sokeria
- 1½ dl vehnäjauhoja
- ¾ tl leivinjauhetta
- 1½ rkl lakritsijauhetta
Täyte
- 2 luomusitruunaa
- 2 dl sokeria
- 4 kananmunan keltuaista
- 50 g voita
- 250 g mascarponejuustoa
- 2 dl kuohukermaa
- + 1 sitruunan mehu
- 1 pss vegegel
Kuorrute
- 4 kananmunan valkuaista
- 2½ dl sokeria
- 2 tl lakritsijauhetta
Ohjeet
Pohja
Kuumenna uuni 200 °C:seen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (22 cm). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla.
Sulata voi ja suklaa. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele suklaa-voisula munavaahtoon. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijauhe. Kääntele jauhoseos munavaahtoon ja kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Paista kakkua noin 15 minuuttia tai kunnes kakun reunat ovat asettuneet, mutta keskusta on vielä hyllyvää. Jäähdytä kakku jääkaappikylmäksi.
Täyte
Pese sitruunat huolellisesti. Raasta kuori ohuelti kattilaan. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää sokeri. Kiehauta kunnes sokeri on sulanut, Vatkaa keltuaiset hieman kevyemmäksi vaahdoksi. Kaada kuuma sitruunamehu keltuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada seos kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu selvästi. Siivilöi tahna puhtaaseen kulhoon ja sulata joukkoon voi. Jäähdytä hyvin.
Vatkaa mascarpone ja kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon jäähtynyt lemon curd (älä vatkaa liikaa, ettei seos juoksetu tai muutu liian paksuksi, jolloin hyydyttäjän lisääminen on hankalaa). Purista sitruunan mehu kattilaan, lisää vegegel ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada sitruunamehu välittömästi täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada täyte heti jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Siirrä hyytynyt kakku tarjoilualustalle ja valmista kuorrute.
Kuorrute
Valmista kuorrute mittaamalla valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen, niin ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia vesihauteessa, kunnes sen lämpötila on noin 65 astetta. Jos et omista sokerilämpömittaria voit kokeilla hieroa vaahtoa sormien välissä. Se on valmista, kun kaikki sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto tuntuu sileältä ja selvästi lämpimältä.
Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon lakritsijauhe. Siirrä vaahto pursotinpussiin ja pursota heti sitruunamoussen päälle. Ruskista halutessasi kaasupolttimella.
Hei!
Voiko vegegelin korvata esim. liivatteella? Paljonko pitäisi laittaa?
Hei Alli! Voit käyttää myös liivatetta, tähän ohjeeseen käyttäisin 3 liivatelehteä.
Moikka!
Minkälaisella tyllalla saa nuita kivoja “pisaroita”? Kaipaisin täsmätietoa, jotta ei tulisi hasardiostoja =)
Hei Jaanaaja! Tylla on suuri avoin tähtitylla, Sweetly does it 9F, mutta wiltonin 8B on hyvin tätä vastaava.
Moikka!
Millä tyllalla olet pursottanut marenkikuorrutteen? Olen yrittänyt päästä esim. Wiltonin tyllien myyntipakkauksissa olevien havainnekuvien perusteella kärrylle josko niistä joku loihtisi juuri tuon “pisaran” =)
Heippa! Tämä on pursotettu sweetly does it tyllalla 9F, Se on suuri avoin tähtitylla. Laatikostani löytyy myös hyvin samanlaista jälkeä tekevä Wiltonin 8B tylla.
Moi! Mulla kakun tuorejuustomassa jäi vegegelillä hyvin löysäksi yön yli jääkaapissa olon jälkeenkin. En ehtinyt edes kiehauttaa vegegeliä ennen kuin jo oli niin tahnaa että piti nopeasti saada massaan sekoitettua. Päällisen marenkia tuli tosi suuri määrä, ei mahtunut kakun päälle. Mutta hyvää oli! Kiitos ohjeesta!
Hei Muikkukissa! Harmi, että jotain meni vikaan, mutta kiva että kakku maistui silti. Vegegel vaatii kyllä kiehauttamisen, että se jähmettyy, joten ongelma on varmaan ollut siinä ettei se ole kiehahtanut. Oliko massa siis ensin juoksevampaa ja lähti sitten paksunemaan kuumennettaessa?