Laskiaispullakakku
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 50 g voita
- 2 dl vehnäjauhoja
- ½ dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- ¼ tl suolaa
- 1 dl maitoa
- 1 kananmuna
Mantelitäyte
- 3 Dr. Oetker liivatelehteä
- 200 g Dr. Oetker mantelimassaa
- ½ dl sokeria
- 4 dl kuohukermaa
- 1 tl Taylor&Colledge vanilla paste
- 2 rkl vettä
Vadelmatäyte
- 300 g vadelmia
- 1 dl sokeria
- 4 Dr. Oetker liivatelehteä
- 3 dl kuohukermaa
- 1 tl Taylor&Colledge vanilla paste
Koristelu
- 2 dl kuohukermaa
- 1 tl Taylor&Colledge vanilla paste
- 50 g Dr. Oetker mantelilastu
- 3 rkl Dr. Oetker pakkaskuivattu vadelma
- tuoreita vadelmia
Ohjeet
Pohja
Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 22 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200 ℃:seen.
Sulata voi. Mittaa vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe, kardemumma ja suola kulhoon ja sekoita yhteen. Lisää voi, maito ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes pulla on keskeltä kypsä. Anna jäähtyä.
Mantelitäyte
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Soseuta mantelimassa, sokeri, vaniljatahna ja 1 dl kermaa tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa loput kermasta pehmeäksi vaahdoksi ja kääntele mantelimassatahna kermavaahdon joukkoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana mousseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle.
Vadelmatäyte
Mittaa vadelmat ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes vadelmista irtoaa nestettä. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, keitä vadelmia 3 minuuttia. Paseeraa vadelmat siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Anna soseen jäähtyä hetki, ettei se sulata kermavaahtoa.
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna 3 rkl vadelmasosetta ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Sekoita liivateseos vadelmasoseen joukkoon. Kääntele kerma vadelmasoseen joukkoon kolmessa erässä. Kaada vadelmatäyte mantelimassatäytteen päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Koristelu
Irrota hyytynyt kakku vuoastaan ja siirrä tarjoilualustalle. Vatkaa kerma ja vaniljatahna kuohkeaksi vaahdoksi ja pursota kakun päälle. Viimeistele kakku mantelilastuilla, vadelmarouheella ja tuoreilla vadelmilla.
Oih, kuulostaa tosi ihanalta (vaikka on mantelimassaa ja “hilloa”). (En nimittäin tykkää laskiaispullista hillolla vaan pitää olla mantelilla ehdottomasti 🙂 Tanskalainen mantelimassa on kyl superhyvää! Joskus muinoin toin sitä aina ruotsintuliaisena (itselleni heh). Ootko maistanut sitä tanskalaista mantelikakkua (kransekake tms)? Suosittelen! Ja lyypekin marsipaani ♡ Käytiin viime vuonna Lyypekissä ohikulkumatkalla ja oli ihan pakko päästä Niedereggerin kahvilaan vaikka se oli jo sulkemassa. Ne oli siellä koko ajan: Madame, madame excuse me, we are closing. En olis malttanut lähtee pois. Onneks ehdin tilaan kakkukahvit kuitenkin.
Moi Tuulia! Tätä kyllä suosittelen, vadelmakerros ei oo hillomainen, vaan ihana, raikas marjamousse, mikä sopii ton mantelin kanssa aivan loistavasti. Mä toin kanssa Tanskasta itselleni mantelimassaa, mutta päädyin syömään sen jo ennen kuin pääsin kotiin. Niederegger on todella hyvää ja osittain just sen takia innostuinkin tästä Oetkerin Lyypekkiläinen marsipaani merkinnästä. Oon maistanut kransekakea Norjassa, se on käsittääkseni jokseenkin sama Tanskassa. Se oli kyllä niin kuivunutta, että ei ollut ihan paras makuelämys. Täytyy joskus kokeilla tehdä sitä itse, vaikka niitä vuokia ei itseltä löydykään.