Mustikka-valkosuklaajuustokakku
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Huom! Voit tehdä kakun myös tavallisena kaksikerroksisena moussekakkuna, ilman piilosydäntä. Silloin valkosuklaatäytteeseen riittää 2 dl kuohukermaa 3 dl sijasta.
Ainesosat
Pohja
- 175 g Digestive- tai kaurakeksejä
- 70 g voita sulatettuna
Mustikkatäyte
- 300 g mustikoita
- 1 limen mehu
- ½ dl sokeria
- 4 liivatelehteä
- 2 dl kuohukermaa
- ½ tlk (125 g ) maitorahkaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
Valkosuklaatäyte
- 3 liivatelehteä
- ½ tlk (125 g) maitorahkaa
- 200g maustamatonta tuorejuustoa
- ½ dl sokeria
- 2 rkl kiehuvaa vettä
- 200 g valkosuklaata
- 3 dl kuohukermaa
Koristelu
- kermavaahtoa
- mustikoita
- suklaakuvioita
- keksejä
- koristerakeita
Ohjeet
Pohja
Vuoraa noin 22 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Öljyä ja tomusokeroi reunat tai käytä leivinpaperireunusta tai reunakalvoa. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle. Aseta keskelle pienempi, halkaisijaltaan noin 20 cm irtopohjavuoan reunus öljyttynä ja tomusokeroituna. Laita jääkaappiin odottamaan.
Mustikkatäyte
Kiehauta mustikat, limen mehu ja sokeri kattilassa. Paseeraa mustikat siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Anna soseen jäähtyä haaleaksi, voit halutessasi tehdä soseen valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Ota ½ dl mustikkasoseesta sivuun ja sekoita loput rahkan ja tuorejuuston kanssa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lämmitä ½ dl mustikkasoseesta ja sekoita pehmenneet liivatelehdet kuuman marjasoseen joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. Kaada mustikkatäyte pienemmän vuoan sisään ja anna jähmettyä pakastimessa noin tunti tai jääkaapissa vähintään kolme tuntia.
Valkosuklaatäyte
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita yhteen rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Sekoita ne vatkaten tuorejuusto seokseen, lisää sulatettu suklaa. Kääntele joukkoon kerma. Poista hyytyneen mustikkasydämen ympäriltä reunus ja laita valkosuklaatäyte pursotinpussiin. Pursota täyte mustikkatäytteen ympärille ja päälle. Tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.
Koristelu
Irrota kakku vuoasta ja koristele esimerkiksi kermapursotuksin, marjoin ja keksein.
Onko paha jos jättää sitruunamehun pois mustikkatäytteestä? Yksi vieras allerginen sitruksille. Vai pitääkö korvata jollain?
Voi korvata vedellä, sitrukset vain hieman korostaa mustikan makua. Korvaa se 0,5 dl vettä, jotta saat liivatteet liuotettua siihen.
Hei, voisitko selventää mustikkatäytteen valmistusta, voiko tässä käyttää makurahkoja? Millaisella tyllalla valkosuklaatäyte on pursotettu ympärille?
Hei! Voit halutessasi käyttää makurahkoja, mutta mustikan maku on kyllä tässä sen verran vahva, että mielestäni se on tarpeetonta, tavallinen rahka käy hyvin. Mustikkaa ei kannata korvata maustetuilla rahkoilla tai valmiilla soseilla, koska maku ei ole koskaan sama, kuin varsinaisissa marjoissa. Valkosuklaamousse on pursotettu ihan ilman tyllaa. Se vain pursotetaan, koska muuten moussea on vaikea saada mustikkatäytteen ja ulomman kakkurenkaan väliin tiiviisti.
Moi!
Aivan ihana tuo mustikka valkosuklaa juustokakku. Olen sitä jo pari kertaa tehnyt, tosin mustikkaa laitoin vähän enemmän niin tulee enemmän makua. Kysymys onkin, että kuinka saat mustikka sydämen tehtyä niin, että se ei fuskaa pienemmän vuuan alta. Se mustikka osa on kuitenkin itsellä ainakin aika nestemäistä, joten se valuu aina jostain välistä sinne ulkopuolelle. Keksipohjan olen parhaani mukaan yrittänyt tehdä tasaiseksi, mutta se on aina välillä arpapeliä.
Hei Amanda! Olethan jäähdyttänyt mustikkasoseen ensin kunnolla? Jos soseen lisää kuumana, se sulattaa kerman ja tuorejuustoa ja täytteestä tulee helposti liian löysää, jolloin se valuu tosiaan renkaan alta. Lopussa kerma kannattaa tosiaan käännellä joukkoon, ei enää vatkata kovaa, jottei kermasta katoa ilma.
Hei,
Miten muuttaisit valkosuklaatäytettä esim. vaniljatäytteeksi, jotta maku olisi mustikkaan sopiva ja täytettä olisi riittävästi? Valkosuklaasa on laktoosia (en ole löytänyt laktoositonta valkosuklaata tänä kesänä mistään). Lähipiirissäni useammalla on laktoosi-intorelanssi, enkä voi juhlissamme käyttää valkosuklaata kakuissa.
Hei Aija! Valkosuklaata on saatavana myös lakttosittomana, mielestäni iChocin valkosuklaa on parasta, olen tehnyt siitä mm. tämän vegaanisen kakun. Jos haluat tehdä vaniljaisen täytteen, voisit korvata valkosuklaan esim. 2 dl paksua vaniljakastiketta (vaikka valio Vanilla). Lisää täytteeseen myös vaniljatahnaa ja rahkaksi voisit valita myös vaniljarahkan. Koska täytteestä puuttuu suklaan hyydyttävä vaikutus lisää vähintään yksi liivatelehti.
Moi!
Oletko kokeillut tehdä kakkua mustikan sijaan mansikasta? Mietin miten tässä pitäisi huomioida nestemäärä, kun mansikka nesteisempää kuin mustikka.
Moi! Olen tehnyt kakkua mansikoistakin, joissa tosiaan pitää huomioida mansikan nesteisyys ja toisaalta se, että mansikan entsyymit saattavat estää liivatteen toimintaa. Kiehautettaessa entsyymit hajoavat, joten silloin ongelmaa ei ole. Tässä kakusssa olen käyttänyt mansikkaa limen parina. Oheisessa ohjeessa mansikat vain kiehautetaan, mutta voit jatkaa keittämistä hieman pidempään, jolloin nestettä haihtuu enemmän ja saat voimakkaamman makuisen soseen.
Hei, tein kakun jäisistä mustikoista, jotka soseutin blederissä.Tummensin vielä massaa mustalla geelivärillä. Muutoin tein ohjeen mukaan. Kakku teki kuitenkin ikävän yllätyksen: mustikkatäyte alkoi sulaa aivan veteläksi tarjolle asettelun jälkeen. Mistä moinen mahtaa johtua?
Hei! Jos käytit ihan jäisiä mustikoita, täyte oli luultavasti jääkylmää, kun lisäsit liivatteet. Tästä aiheutuu usein liivatteen liian nopea ja epätasainen hyytyminen, eli osassa täytettä ei ole hyydyttäjää ja osittain kakusta voi löytyä liivatetta säikeiksi hyytyneenä. Eli aina vaikka et kiehauttaisikaan marjoja, niiden pitäisi olla huoneenlämpöisiä.
Minkäkokoisia liivatelehtiä olet käyttänyt?
Käytän Dr.Oetkerin liivatelehtiä, joiden paino on 1,7 g kappale. Liivatelehdissähän painoa tärkeämpi on usein niiden bloom-arvo, eli hyytelöimisvoimakkuus. Oetkerin lehtien bloom-arvo on 250, joten pienetkin lehdet ovat tehokkaita hyydyttäjiä.
Onko paseeraus välttämätöntä, vai onnistuuko, jos sauvasekoittimella teen mustikoista sosetta?
Voit halutessasi vain soseuttaa mustikat huolella.
Heippa!
Olen muutaman kerran tehnyt ohjeellasi tuon vadelma valkosuklaa juustokakun ja se on super hyvä! Nyt tavoite olisi tehdä sinivalkoinen juustokakk tai kokonaan vaaleansininen vauvajuhliin niin voisikohan joihinkin sinun ohjeisiin käyttää elintarvike väriä niin että siitä saisi vaaleansinisen tai edes vähän sinne päin?
Heippa! Voit hyvin lisätä elintarvikeväriä mousseen. Helpoiten saat luonnollisesti värjättyä mahdollisimman vaalean massan, joten marjatäytteet on tässä tapauksessa hankalia, sillä ne ovat jo luonnostaan värikkäitä. Jos pidät sitrushedelmistä, ehdottaisin että tekisit tästä kakusta limemoussen ja värjäisit sen sinisellä ja sille pariksi laittaisit vadelma-valkosuklaakakusta valkosuklaamoussen. Mangomoussen tässä kakussa pystytään myös värjäämään, mutta keltaisen pohjan vuoksi se taittaa väkisinkin vihreään.
Kiitos hyvästä ohjeesta! Tein itsenäisyyspäiväksi gluteenittoman mustikka-valkosuklaakakun, makoisa on.
Kiva kuulla. Nämä moussekakut on onneksi helppo muuntaa myös gluteenittomaan ruokavalioon sopivaksi.