Peanut brittle
25 annosta / 30 - 60 min / keskitaso GMU
Ainesosat
- ½ dl vettä
- 1 dl glukoosisiirappia
- 2 dl sokeria
- ¼ tl suolaa
- 2 dl suolapähkinöitä
- 30 g pehmeää voita
- 1 tl ruokasoodaa
Ohjeet
Vuoraa noin 20x20 cm uunivuoka leivinpaperilla. Mittaa vesi, glukoosisiirappi, sokeri ja suola kattilaan. Mittaa myös muut ainekset valmiiksi, jotta lopussa ei tule kiire ja sokeri pääse palamaan.
Kuumenna sokeriliemi kiehuvaksi ja jatka välillä sekoitellen, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet. Lisää joukkoon pähkinät ja laita sokerilämpömittaripaikalleen. Jatka keittämistä välillä sekoittaen, kunnes lämpötila saavuttaa 150 astetta (huomioi, että lämpötila nousee ensin hitaammin, mutta loppuvaiheessa sokeri palaa todella helposti, joten ole tarkkana!). Sekoita nopeasti joukkoon pehmeä voi ja sooda, varo kuohahtavaa seosta. Kaada massa esivalmisteltuun vuokaan ja levitä nopeasti levyksi, varo polttavan kuumaa seosta.
Anna jäähtyä ja taittele jäähtyneenä paloiksi. Säilytä palat tiiviissä astiassa huoneenlämmössä.
Voiko tämän tehdä ilman lämpömittaria?
Hei Saga! Puhun asiasta hieman tarkemmin tuossa postauksen alkuosassa, mutta vastauksena vielä: voi, mutten suosittele. Jos sokerin käsittely on kuitenkin todella tuttua, varmasti onnistuu ilman mittariakin.
Sekoittuuko sooda lopussa ihan hyvin koko seokseen?
Sekoittuu oikein hyvin, kun kunnolla vaikka puulastalla sekoitat. Sooda aiheutta seoksen kuohahtamisen ja sekoittuu siksi helpommin. Tämä pitää kuitenkin tehdä heti kun kattila otetaan liedeltä.