Pumpernikkelit
50 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Piparkakut
- 300 g voita
- 1½ dl siirappia
- 4 dl sokeria
- 2 tl kanelia
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl inkivääriä
- ½ tl kardemummaa
- 3 kananmunaa
- 13 dl vehnäjauhoja
- 2 tl soodaa
Kuorrute
- 2 kananmunan valkuaista
- 6 dl tomusokeria
- 4 tl sitruunan mehua
- punaista elintarvikeväriä
Ohjeet
Piparkakut
Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä ja lisää joukkoon munat. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja vatkaa jauhoseos taikinaan. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa yön yli.
Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Kauli taikinasta noin ½ cm:n paksuinen levy ja ota pyöreällä tai ovaalinmuotoisella muotilla paloja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista piparkakkuja noin 5–8 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Anna piparkakkujen jäähtyä ennen kuorruttamista.
Kuorrute
Valmista kuorrute vatkaamalla tomusokeri valkuaiseen. Lisää sitruunanmehu ja väri. Ohenna tarvittaessa vedellä tai lisää tomusokeria, jos kuorrute on liian ohutta. Kuorrutteen pitäisi olla sen verran juoksevaa, että sen pintaan piiirretty kuvio tasoittuu kymmenessä sekunnissa.
Ota piparkakkujen reunoista kiinni ja kasta ne varovasti kuorrutteeseen. Voit halutessasi myös pursottaa kuorrutteen piparkakuille. Anna kuivua.
Ihan vanhan ajan pumpernikkelin näköisiä! Täytyy kokeilla onko maku myös muistoja mieleen tuova!
Näitä kyllä kannattaa kokeilla. Toivotaan, että maku herättää muistoja.
Lapsuus tulee mieleen
Ihana, että nämä tuovat lapsuusmuistoja niin monelle!