Punaherukka-valko­suklaakakku

Punaherukka-valko­suklaakakku

16. 03. 2014
Tämä on yksi suosikkikakuistani, meillä oli tätä jopa hääkakkuna, mutta nyt huomasin sen reseptin puuttuvan blogistani kokonaan. Arkistoja kaivellessani en löytänyt kakusta juurikaan kuvia, se on aina kadonnut parempiin suihin jo ennen kuvaamista. Erityisen herkulliseksi kakun tekee omalta pihalta poimitut, kirpeät marjat yhdistettynä tuohon makeaan valkosuklaaseen. Tätä kakkua tehdään meillä aina uudestaan ja uudestaan.

Alkuperäinen ohje löytyi joskus aikoinaan Mymmelin kyökissä-blogista, mutta nyt kun tarkastelin ohjetta, siinä ei ollut lainkaan tuorejuustoa, joten jossain matkan varrella tuo juusto on kakkuun päätynyt 😀 Tässä siis tuorejuustoversio tuosta samaisesta kakusta. Kuva on muuten Ravintolapäivästämme, jossa kyseistä kakkua oli myös tarjolla. Se taisikin kadota pöydästä ensimmäisenä.

Punaherukka-valkosuklaajuustokakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja:

  • 200 g kaurakeksejä
  • 100 g voita sulatettuna

Valkosuklaatäyte

  • 3 liivatelehteä
  • ½ tlk (125 g) maitorahkaa
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl kiehuvaa vettä
  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa

Herukkatäyte

  • 300 g punaherukoita
  • 1 dl sokeria
  • 4 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ tlk (125 g ) maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

Ohjeet

Pohja

Vuoraa 20–24 cm:n irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla. Öljyä ja tomusokeroi reunat tai käytä leivinpaperireunusta tai reunakalvoa. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos kevyesti irtopohjavuuan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan. Huom! Jos käytät reseptissä kuohukerman sijasta vispikermaa, tarvitset suuremman vuoan (24 cm).

Valkosuklaatäyte

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita yhteen rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Sekoita ne vatkaten tuorejuusto seokseen, lisää sulatettu suklaa. Kääntele joukkoon kerma ja kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin herukkatäytteen valmistuksen ajaksi.

Herukkatäyte

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta punaherukat ja sokeri kattilassa. Paseeraa herukat siivilän läpi. Sekoita pehmenneet liivatelehdet lämpimän marjasoseen joukkoon. Vaahdota kerma. Sekoita rahka ja tuorejuustoa marjaseokseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma. Kaada seos valkosuklaakerroksen päälle ja anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.

Kategoriat

Juustokakut

Kommentit(163)

  
  • hsii sanoo:

    Hei, ystäväni on vegaani. Joten liivatteen tilalla pitäisi käyttää agar-agaria. Katsoin Meiran Agar-purkista, että suhde olisi 3/4 tl 1 liivatetta kohti.
    Onko sinulla kokemusta agarin käytöstä tässä ohjeessa?

  • Iina sanoo:

    Hei! Ajattelin tehdä tätä kakkua sunnuntain juhliin. Lauantai tulee olemaan todella kiireinen päivä enimmäkseen muualla kuin juhlien järjestelyn merkeissä. Voinko tehdä kakun jo perjantai-iltana vai kärsiikö maku/rakenne jotenkin? Mitä ajattelet? 🙂 kiitos avusta!

    • Voit oikein hyvin tehdä kakun valmiiksi jo perjantaina, kakku ei kärsi siitä lainkaan. Muista vain suojata se kuvulla, tai pitää vuoassa kannen alla, ettei pinta kuoretu jääkaapissa.

  • Hansu sanoo:

    Hei, voisikohan marjojen tilalla käyttää punaherukkamehua? Liivatetta pitää varmaan lisätä ja sokeria hieman vähentää? Paljonko laittaisit mehua?

    • Voit käyttää mehua, kunhan se on kunnolla vahvaa, muuten maku jää laimeaksi. 2,5 dl on sopiva mehun määrä, silloin liivatetta ei tarvitse lisätä. Jos mehua on merkittävästi enemmän, kakun rakenne alkaa kärsiä.

  • Merja sanoo:

    Aivan upean näköinen! Ja niin mielettömän hyvän makuinen, voin kokemuksesta kertoa ! Nuo koristeellinen on uskomattoman kauniit ja näyttävät!

  • Pia sanoo:

    Liivatelehtiä on niin montaa kokoa? Lidlin pakkauksessa on 12 lehteä- hyydyttävät yhteensä litran nestettä. Muistelen aiemmin ostaneeni pakkauksia joissa on vähemmän lehtiä ja isompikikoisia…
    skitsoilenko vaan?

    • Hei Pia! Käytän itse aina Dr.Oetkerin liivatelehtiä, joiden paino taitaa olla 1,7 g/lehti. Meiran liivatelehti painaa 2 g ja lidlin kai noin 1,7g. Ainakin Dr.Oetker ja Meira ovat toimineet ohjeissani ihan 1:1, laskematta painoja sen tarkemmin. Painon mukaan lidlinkin pitäisi kyllä mennä ihan saman kaavan mukaan. Tämän kokoisissa kakuissa pienet liivate-erot eivät pitäisi vaikuttaa mitenkään katastrofaalisesti, mutta jos ohjeita alkaa suurentamaan, on syytä punnita liivatteet tarkemmin. Lehtien kokoa tarkempi asia on niiden bloom-arvo, eli liivatusteho.

  • Nina sanoo:

    Aivan ihana tuotuorejuustomousse! Voisikohan sitä käyttää myös täytekakun välissä? Ajattelin tehdä kakkuun valkosuklaatäytteen ja upottaa siihen mansikan paloja. Luuletko, että tämä olisi toimiva ratkaisu? 🙂

    • Hei Nina! Nämä mousset soveltuvat oikein loistavasti myös täytekakun väliin, käytän niitä usein kakun täytteenä. Mansikan palat tekevät moussesta varmasti herkullisen. Huomioi kuitenkin, että tuoreista mansikoista irtoaa vähitellen nestettä, joten kakun säilyvyys ei silloin ole aivan yhtä hyvä.

  • Jossu sanoo:

    Hei! ajattelin tehdä itsenöisyyspÄivän juhliin tämän kakun, mutta haluaisin tehdä mustikasta, koska sopisi vÄRin PuolesTa paremmin. Paljonko pakastemustikkaa kannattaa laittaa täytteeseen, entä sokerin määrä? 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei Jossu! Olen käyttänyt mustikkaa myös tuon 300 grammaa ja siitä saa mielestäni upean intensiivisen värin kakkuun.

  • Linnea sanoo:

    Hei,

    Kokeilin täTä kakkua korvaamalla Punaherukat mustikalla, mutta jostain syystä mustikan maku jäi todella miedoksi eikä tullut Oikein esiin kakussa. Onko vinkkejä tähän? Vai olikohan vika valmistuksessa?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Olen tehnyt kakkua monet kerrat mustikalla ja maku on kyllä ollut todella erinomainen. Käytithän ihan metsämustikkaa? Pensasmustikassahan maku on hyvin mieto, joten siitä ei oikein tällaista kakkua kannata tehdä. Joskus toki mustikoissakin on valtavat makuerot, jos mustikka on esim. kasvanut erittäin kuivassa paikassa se menettää makuaan. Mustikan makua voi korostaa pienellä määrällä sitruunaa.

  • Ninniz sanoo:

    HEIPPA!

    Kannattaako pakaste mustikatkin keittää ja vetää vielä siivilän läpi jos tekee mustikadta tätä KAKKUA?

    • Liisa sanoo:

      Heippa! jos käytöt kotimaisia mustikoita, voit vain sulattaa ne ja siivilöidä. Tällöin kannattaa kuitenkin huomioida että mustikat eivät saa olla ihan jääkylmiä, muuten liivate jähmettyy massaan helposti klönteiksi.

  • Ossi sanoo:

    Jos haluaisin tehdä mango-valkosuklaajuustokakun tällä ohjeella, niin mitenköhän se MANGo kannattaisi toteuttaa? Mangososetta, vai tuoretta mangoa ja Kuinka paljon?

    • Liisa sanoo:

      Hei Ossi! Olen itse tehnyt tällä samaisella ohjeella tuoretta tai pakaste mangoa käyttäen. Eli korvaan punaherukat samalla määrällä mangopaloja. Soseutan mangon ja kuumennan soseesta pienen osan liivatteiden sulattamista varten. Joskus mangossa on ikäviä pitkiä kuituja, joten se se kannattaa siivilöidä vielä soseuttamisen jälkeen. Mangokerroksen väriero valkosuklaaseen ei ole kovin huomattava, joten jos haluat suuremman värieron, kannattaa mangokerrokseen lisätä hieman keltaista väriä.

  • Lindelii sanoo:

    Hei vaan. Olen tehnyt tämän mustikkaisena, vadelma ja herukka versiona. Kaikki herkullisia

    Olisiko vinkkiä kuinka tuosta marja kerroksesta tekis mango Version? Sosetta käyttämällä siis. Purkkimangossa on niitä ihme säikeitä jotka häiritsee mun suuta

    • Liisa sanoo:

      Moi Lindelii! Olen tehnyt kakkua myös mangoversiona, jolloin olen käyttänyt täytteeseen 300 g soseutettua tuoretta- tai pakastemangoa. Mielestäni näissä on paljon raikkaampi mangon maku, kuin purkkisoseessa. Tuossa säilykkeessä olen itsekin törmännyt joskus säikeisiin, mutta niistä pääsee eroon puristamalla soseen vielä siivilän läpi. Jos haluat käyttää kuitenkin valmista sosetta, voit korvata tuon marjamäärän 2,5 dl:lla valmista sosetta.

  • Paula sanoo:

    Tää on toSi hyvä resepti! Oon tehny monta kertaa eRilaisia juustokakkuja mutta tää on kyllä yks Parhaista. T: 14-vuotias tyttö

  • Minttu sanoo:

    Mietin viElä kun Tekisin tämän kakun syntymÄpäiville 24cm vUokaan niin riittääkö aineEt Ohjeen mukaan ettei tarvitse tuplata?

    • Liisa sanoo:

      Hei Minttu! Ohjetta ei tarvitse tuplata tuohon vuokaan, se riittää oikein hyvin, etenkin jos käytät kuohukerman sijasta vispikermaa.

  • Minttu sanoo:

    Maistuuko kakussa punaherukan palaset? Mietin kun kuorineen laitetaan muussattuna?

    Ja onko ohje 24cm Irtopohjavuokaan?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Vuoan koko riippuu siitä, minkä korkuisen kakun haluaa, käytän itse korotettua 20 cm vuokaa, mutta ohje riittää hyvin myös normaaliin 24 cm:n vuokaan. Ohjeessa ei käytetä herukan kuoria, vaan paseerattu eli siivilän läpi puristettu marjasose. Tämä sose on täysin sileää, sillä kuorenpalat jäävät siivilään. Iloisia leivontahetkiä!

  • HENNA sanoo:

    Hei! Osaatko SANOA minkä korkuinen kakusta tulee? Lueskelin noita aiempia kommentteja ja huolestuin siitä, että mahtuuko kakku irtopohjavuokaani. Yritin sitä mittailla ja halkaisija oli n. 22 cm ja korkeus n. 5,5 Cm (Mittasin molemmat mitat vuoan Sisäpuolelta). AJATTELIn tehdä kakun viikonlopuksi, ja tehdä pohjan bastogne-kekseistä. söin sellaista juustokakkua pari viikkoa sitten, ja pohja oli niin Hyvää! 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei Henna! Tee varmuudeksi leivinpaperista tai reunakalvosta vuokaasi hieman korkeampi reunus. Silloin se ainankin mahtuu vuokaan hyvin. Eli vuoraa vuoka sisäpuolelta korkeammalla suikaleella leivinpaperia tai reunakalvoa. Tuo bastogne-keksi sopii kakkuun varmasti hyvin, pidän itsekin kovasti sen mausta.

  • Veera sanoo:

    Olisin tekemässä kakkua babyshowereille, joten raskausajan ruokarajoitusten takia tuorejuusto pitää valitettavasti jättää pois. Voikohan sen korvata kokonaan rahkalla vai kannattaisiko korvata osa esimerkiksi ranskankermalla?

    • Liisa sanoo:

      Moi Veera! Rahkalla korvatessa kakusta tulee huomattavasti alkuperäistä happamampi ja rakennekin muuttuu hieman erilaiseksi. Suosittelisin korvaamaan tuorejuuston Oatlyn påmackan-kauralevitteellä, joka on ominaisuuksiltaan hyvin tuorejuustonkaltainen, mutta ei sisällä lainkaan maitoa. Kauran maku påmackanissa on hyvin mieto ja teen itse maidottomia kakkuja käyttäen sitä. Lopputuloksessa eroa tavalliseen ei juuri huomaa.

  • Mayssy sanoo:

    Tämä on meidän perheen jo kolmatta kertaa peräkkäin joulukakku. Pienillä muutoksilla. Pohjaan pipareita, marjoiksi puolukat ja lopuksi vielä glögikiille päälle. kiitos loistavasta ohjeesta

    • Liisa sanoo:

      aivan ihana kuulla! Tätä kakkua on tosiaan helppo muokata, oma versiosi kuulostaa ihanan jouluisalta ja on varmasti herkullinen.

  • Jonna sanoo:

    Hei!

    Haluaisin tehdä valkosuklaatäytteen kaveriksi appelsiinin makuisen täytteen, johon ajattelin laittaa:
    -200g appelsiinituorejuustoa
    – 1dl sokeria
    – 2rkl puristettua appelsiininmehua
    – 200g APPELSIINIRAHKAA (korvaamaan maitorahkan)
    – 4 liivatelehteä

    Miltä tämä kuulostaa? Haluaisin siis jättää molemmista täytteistä maitorahkan POIs, onko se ok? Olen kova ruoanlaittaja, mutta leipominen on tuore ALUEVALTAUs. Kiitos tuhannesti jos ehdit vastata/ehdottaa parannuksia, haluan todella yllättää perheeni joulupöydässä!

    -Jonna

    • Liisa sanoo:

      Hei Jonna! Pahoittelut, etten ole ehtinyt nyt joulun aikaan vastaamaan ihan niin nopeasti. Kakku kuulostaa hyvältä, tuo appelsiinirahka on ihanaa. Ehkä itse lisäisin vielä hieman hyvälaatuista appelsiinimarmeladia lisäämään appelsiinin makua, mutta vähentäisin vastaavasti sokeria.

  • Titi sanoo:

    Hei! Voiko mustaherukkaat kättää punaherukkan TILALLA?

    • Liisa sanoo:

      Hei Titi! Voit loistavasti käyttää mustaherukkaa punaherukan tilalla. Löydät juustokakut kategoriasta ohjeen mustaherukka-suklaakakkuun, jossa on käytetty tummaa suklaata mustaherukan parina. Mustaherukka ja tummasuklaa ovat klassinen makupari, mutta mustaherukka toimii hyvin myös makean valkosuklaan kanssa.

  • päivi sanoo:

    hei! tein tuossa juuri kakun ensimmäistä kertaa. Onkohan ohjeessa virhe vuoan koon kohdalla? Laitoin keksipohjan halkasijaltaan 20cm:n vuokaan.Mittasin vuoan koon oikein mittanauhalla. Ihmettelin jo pohjaa laittaessani, että kovin vähän jää tilaa kakkuosuudelle. Tein valkosuklaatäytteen ja totesin, että ei ole mitään mahdollisuutta sen mahtua ko. vuokaan. Vaihdoin pohjan halkaisijaltaan 24cm:n vuokaan ja kun molemmat täytteet oli tehty, vuoka tuli ihan piripintaan täyteen. Käytin kuohukermaa eli vispikerman kanssa ei olisi siihen vuokaan kakku mahtunut.

    Aivan ihanan makuiset oli täytteet, kun niitä salaa tehdessä maistelin, joten isänpäivänä on herkkua tiedossa.

    • Liisa sanoo:

      Hei Päivi! Kiva että piditte kakun mausta. Teen itse aina tuohon 20 cm vuokaan, mutta käytän leivinpaperireunusta, joka korottaa hieman reunan korkeutta. Korjaan kuitenkin ohjeeseen tuota vuoan kokoa, kun osa vuoista on omaani matalampia.

  • Maiza sanoo:

    Kiitos!!
    Miä oon tehnyt tätä kakkua monta kertaa tällä ohkeella. Välillä vaihdan punaherukan mustikkaan. Tää on meidän perheen takuuvarma kakku, ei petä ikinä.

    • Liisa sanoo:

      Hei Maiza! Aivan ihana kuulla. Olen itsekin tehnyt tätä monesti mustikalla tai mustikka-vadelmaseoksella. Se toimii myös aivan loistavasti.

  • Rasvattomampi versio sanoo:

    Onnistuuko kakku hyvin,jos korvaa tuorejuustot rahkalla? Mieluummin keventäisin kakkua. Toki kakku alkuperäisreseptillä on huippua. entä millä voiSi keksipohjan rasvan korvata? PILTTISOSEELLA?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Saat kevyemmän version tosiaan käyttämällä rahkaa, mutta rakenne on silloin hieman erilainen (kakun ihana kermaisuus häviää) ja maku happamampi. Voit myös kokeilla tuorejuustoista kevyempiä versioita. Pilttisose pohjassa pitää sen kasassa, mutta itse keksipohja on jo sinällään aika raskas vaihtoehto. Jos haluat kakusta kevyemmän, voit käyttää pohjana sokerikakkupohjaan, jossa ainoa rasva tulee kananmunan keltuaisista. Esim. tässä kakussa on käytetty tuota kevyempää pohjaa https://www.makeaa.fi/sitruuna-pusukakku/

  • TP sanoo:

    Moi! Vaikuttaa ihanalta ohjeelta. Yksi askarruttaa: ymmärsinkö oikein, että alemmalle kerokselle riittää hyytymiseen tosiaan se, että odottaa herukkakerroksen valmistumista? Eli 2. kerroksen voi laittaa heti päälle?

    • Liisa sanoo:

      Hei TP! Valkosuklaamousse on niin paljon paksumpaa, että se ei tosiaan tarvitse varsinaista hyydyttämistä ennen punaherukka-kerroksen lisäämistä. Jos päättäisit tehdä kakun niinpäin, että punaherukkakerros on alempana, tulee kakkua hyydyttää noin tunti ennen valkosuklaakerroksen lisäämistä.

  • Nimetön sanoo:

    Hei, monelle tästä kakusta riittää? upea kakku ja käytän ohjetta juhliini.

  • Pakastaja henna sanoo:

    Hei!miten tuon pakastamisen kanssa,annanko ensin yön yli olla jääkaapissa ja sitten pakastimeen?irrotetaanko vuoasta REUNAt?
    Entä riittääkö ihan kelmu päälle vai miten olisi PARAs pakkailla?

    • Liisa sanoo:

      Moi Henna! Tämä riippuu siitä, miten pitkään kakku on pakastimessa ja onko pakastimessa jotain voimakkaan tuoksuista. Kakku kannattaa suojata siia tuoksuikta hyvin. Kiireessä voit laittaa kakun suoraan pakastimeen, mutta jos säilytät aitä pidempään, vuoka on hyvä irrottaa jäätymisen jälkeen. Jäätynyt kakku voidaan kääriä kelmuun ja vielä folioon, jottei se ime pakastimesta hajuja tai mahdollista kosteutta. Kakku säilyy pakasteessa maksimissaan kuukauden.

  • Sui sanoo:

    Heippa! Olen tekemässä tätä kakkua häihin, mutta nyt pitäis keksiä valkosuklaalle korvike kun sehän ei ole laktoositonta, voisko vaan jättää suklaan pois ja lisätä liivatteen vai millä korvaisin suklaan?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Yksin täyte on vähän mitään sanomaton, joten jos et käytä valkosuklaata lisäisin ainakin reilusti vaniljaa. Voit myös korvata suklaan lisäämällä 2 dl kinuskikastiketta ja yhden liivatteen.

Samankaltaisia kirjoituksia