Puolukka-keksikakku

Puolukka-keksikakku

09. 12. 2021
Joulun herkullisin kakku tehdään puolukasta, kekseistä ja suklaapohjasta. Korkeassa kakussa rakenteet ja maut vaihtuvat täydellisesti.

Joulukakku tehty kaupallisessa yhteistyössä Kantolan kanssa.

Tänä vuonna halusin tehdä joulukakun, jossa olisi jokaiselle jotakin. Täyteläinen ja mehevä suklaapohja on jokaisen suklaanystävän mieleen, mutta keksipohjaisia juustokakkuja rakastavalle sujautin kerrosten väliin Kantolan ihanan rouheisista ja maukkaista kaurakekseistä tehdyn keksipohjan. Keksipohja antaa kakkuun maun lisäksi herkullisen rakenteen, sillä pehmeiden moussejen välissä rapea keksipohja on iloinen yllätys.

Yksi suosikkimousseistani on ehdottomasti helppo keksimousse. Tähän kakkuun tein keksimoussen Ballerinan toffeekekseistä ja se sopii raikkaan puolukkamoussen kanssa yhteen aivan täydellisesti (toffee ja puolukkahan ovat klassikko). Molemmat mousset ovat todella helppoja valmistaa. Ne ovat rakenteeltaan napakoita, eivätkä ne tarvitse erillistä hyydyttäjää, joten tämä kakku sopii myös liivatetta karttavalle. Vaikka varsinaista hyytymistä kakku ei tarvitse, sen kannattaa antaa kuitenkin vetäytyä jääkaapissa muutama tunti, jolloin rakenne hieman tukevoituu ja maut tasaantuvat. Etenkin korkeassa kakussa on hyvä antaa kakun olla jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään, jolloin se on tukevampi, kuin vastaleivottu kakku.

Kakun voi halutessaan tehdä myös matalampana versiona esimerkiksi 22-24 cm:n vuokaan. Silloin jokaista kerrosta tehdään vain yksi, eikä suklaapohjaa tarvitse halkaista.

puolukka-suklaakakku
Puolukka-keksikakku

Puolukka-keksikakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Suklaapohja

  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl kaakaojauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • ½ tl soodaa
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl piimää
  • 1 muna
  • 1 tl vaniljasokeria

Keksipohja

  • 150 g Kantolan kaurakeksejä
  • 40 g voita

Keksitäyte

  • 175 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 pkt Toffee Ballerina-keksejä

Puolukkatäyte

  • 175 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 dl puolukkahilloa
  • (tomusokeria)

Koristelu

  • 1 dl vispikermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl puolukoita
  • Kantolan pallopipareita (maito- ja valkosuklaa)
  • Aatu Aasin Aapispipareita

Ohjeet

Suklaapohja

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. noin 15 cm). Kuumenna uuni 175 ℃:seen.

Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, suola ja sooda yhteen. Sekoita toisessa kulhossa loput pohjan aineet. Yhdistä kuivat aineet nesteisiin ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Jäähdytä pohja ja halkaise jäähtyneenä kahteen osaan.

Keksipohja

Murskaa digestive keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi.

Keksitäyte

Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri yhteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele tuorejuustoon. Murskaa keksit hienoksi rouheeksi ja sekoita täytteeseen.

Puolukkatäyte

Sekoita tuorejuusto ja puolukkahillo yhteen, lisää tarvittaessa sokeria. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele tuorejuustoseokseen.

Aseta ensimmäinen suklaapohja tarjoilualustalle korkealla leivinpaperireunuksella vuoratun irtopohjavuoan reunuksen sisään. Levitä päälle puolet keksitäytteestä. Painele keksitäytteen päälle puolet kaurakeksipohjasta. Levitä päälle puolet puolukkatäytteestä. Toista samat kerrokset uudelleen ja anna kakun asettua kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Koristelu

Aseta kakku tarjoilualustalle ja viimeistele pursotuksin, puolukoin, pallopiparein ja Aatu Aasin Aapispiparein.

Puolukka-keksikakku
Joulukakku

Minulta kysytään usein korkean kakun leikkaamisesta ja osa kokee sen hankalaksi. Nykyisin monet tekevät korkeita kakkuja ja juhlissakin niihin on jo jokseenkin totuttu, mutta silti lähes aina kysytään miten kakkua kuuluisi leikata. Mielestäni kakkua voi leikata juuri niinkuin tahtoo.

Tosiasia on kuitenkin, että kakusta saattaa tulla aivan valtavia paloja, jos sen leikkaa ylhäältä alas. Helpoin tapa leikata kakusta maltillisia paloja on käyttää apulautasta. Itse käytän yleensä pientä leikkuulautaa, jonka laitan kakkua vasten ja leikkaan koko kakun levyisen palan. Leikkuulaudalla olevan palan leikkaan vielä kapeiksi siivuiksi, jotka nostellaan sitten suoraan lautasille.

Ja jos tämä edelleen tuntuu hankalalta, tee matalampi kakku. Käytännössä kaikkien korkeiden kakkujen ohjeet voi muuntaa matalammaksi tekemällä ne vain suurempaan vuokaan vähemmillä kerroksilla.

Joulukakku
Korkean kakun leikkaaminen

Yhteistyössä

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia