Laskiaispulla praliinitahnalla
12 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pullataikina
- 2½ dl maitoa (tai vettä)
- ¾ dl sokeria
- 1 pss kuivahiivaa
- 2 tl kardemummaa
- ¼ tl suolaa
- noin 6 dl vehnäjauhoja
- 75 g voita
- mantelilastuja
- voiteluun kananmuna
Praliinitahna
- 100 g (kuorellisia) manteleita
- 100 g sokeria
- (1–2 tl rypsiöljyä)
Täyte
- 4 dl kuohukermaa
- 2 tl vaniljasokeria
- praliinitahnaa
Ohjeet
Pullataikina
Lämmitä maito 37 ℃:seen. Lisää joukkoon hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa muuttua kimmoisaksi. Vaivaa joukkoon pehmeä voi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna kohota noin 40 minuuttia.
Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele osat pyöreiksi pulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kohota liinan alla 30–40 minuuttia.
Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista pullia noin 15 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin.
Praliinitahna
Paahda manteleita kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne saavat vähän väriä. Lisää sokeri pannulle ja anna sulaa keskilämmöllä. Jatka kuumentamista, kunnes sokeri saa meripihkamaisen, ruskean värin (tarkkaile koko ajan, sillä tässä vaiheessa sokeri palaa äkisti). Kaada kuuma praliini leivinpaperin päälle ja anna jähmettyä kovaksi.
Pilko praliini tehosekoittimeen ja jauha hienoksi. Jatka jauhamista pari minuuttia, jolloin siitä alkaa muodostua tahnaa. Sekoita tarvittaessa välillä reunoja myöten ja jatka sekoittamista, kunnes saat tasaisen ja pehmeän tahnan. Jos tahna ei ala muodostua, lisää 1–2 tl öljyä ja jatka sekoittamista.
Pullien täyttäminen
Vaahdota kerma vaniljasokerin kanssa. Halkaise pullat ja täytä praliinitahnalla ja kermavaahdolla.
Niin ihana täyte laskiaispullan!!
No tää tuntui kyllä jotenkin erityisen juhlavalta ja herkulliselta!