Kahvi-kinuskipiirakka
10 annosta / 30 - 60 min / keskitaso
Ainesosat
Kinuski
- 2 dl kuohukermaa
- 1,5 dl fariinisokeria
- 0,5 tl suolaa
- +sormisuolaa viimeistelyyn
Pohja
- 250 g kaurakeksejä
- 100 g voita tai margariiinia
Täyte
- 250 g mascarponetuorejuustoa
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl tomusokeria
- 2 rkl pikakahvijauhetta
- 2 rkl kuumaa vettä
Ohjeet
Kinuski
Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä kunnes kylmään vesilasilliseen pudotetusta tipasta muodostuu siisti pisara lasin pohjalle. Mausta suolalla ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi välillä sekoitellen.
Pohja
Murskaa keksit pohjaa varten. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halk. noin 20 cm) ja laita kylmään odottamaan.
Täyte
Sekoita kahvi kuumaan veteen. Mittaa mascarpone, kerma ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa paksuksi ja jämäkäksi vaahdoksi. Lisää kahvi ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte pohjan päälle. Kaada kinuski täytteen päälle ja viimeistele sormisuolalla. Anna piirakan asettua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Voit myös tehdä piirakan valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Toimiskohan jos pudottelisi täytteen sekaan puolukoista tai karpaloita, sopisi vaan hyvin kinuskin kanssa!
Jäisistä marjoista irtoaa paljon nestettä, joka voi vähän vetistää täytettä, mutta makumaailmalla luulisi kyllä ainakin toimivan.
Hei!
Pystyisikö tämän kakun tekemään pienempänä 18 cm kakkuvuokaan (vain 4 syöjää)? Pystyykö aineksien määrää pienentämään vai meneekö sitten hyytyminen jo mahdottomaksi? On kyllä ihanan makuinen kakku.
Voit hyvin tehdä kakun pienempään vuokaan. TÄmä kun ei varsinaista hyydytystä vaadi, niin soveltuu loistavasti vaikka annoskokoon tehdyksi.
Hei. Voikohan tämän pakastaa?
Hei! Tämä piirakka ei ole ihan paras pakastettavaksi, sillä täyte kerää helposti pakastimessa kosteutta ja ylimääräisiä makuja. Myös kinuskin rakenne saatta kärsiä ja se saattaa valua kakun päältä pois sulamisvaiheessa.
Hei!
Sekoitetaanko tuo kahviseos vaahtoon kuumana /lämpöisenä vai vasta jäähtyneenä/kylmänä? Tekisi mieli kokeilla mutta tuo kohta jännittää näin kokeneempaakin leipojaa etten halua kokeilla ja pilata jos vaahto “sulaakin” vahingossa
Moi! Kahviseoksen määrä tällä ohjeella on niin pieni, että se ei sulata tällaista määrää massaa. Varmuudeksi voit toki antaa sen vielä jäähtyä.
Voiko Valion valmiilla kinuskikreemillä korvata ohjeen kinuskin ?
Hei! Se sopii oikein hyvin korvaamaan kinuskin, koska on rakenteeltaan sopivan paksua. Sekoita se vain kunnolla ennen kakun päälle lisäämistä.
Hei, onko ihan katastrofi jos käyttäisi valmista kinuskikastiketta?Jotenkin jännittää sen keittäminen ekaa kertaa, vielä joulupöytään pitäisi tätä herkkua saada.
Hei! Valmis kinuski on koostumukseltaan paljon löysempää, mutta jos kinuskin valuminen ei haittaa, voit hyvin käyttää sitäkin.
Minulla on 23cm halk. irtopohjavuoka, siinä jäisi varmaan matalammaksi, kuin kuvassa oleva.
Jos haluan täytettä/korkeutta enemmän, missä suhteessa lisäisin mascarbonea ja kermaa?
Tekisin kuitenkin tällä samalla ohjeella vielä tuon kokoiseen vuokaan. Piirakka on sen verran pehmeä, ettei sitä kannata tehdä valtavan korkeana.
Kokeilin tätä piirakkaa oli aivan ihana Mietin että voisiko tuota täytettä hyödyntää muussakin, esim vaihtaisi tuon kahvin vaikka sulatettuun suklaaseen? Vai vaatiiko sitten jo liivatetta?
Hei! Kahvin vaihtaminen suklaaseenhan vain jämäköittää täytettä, eli ei vaadi silloinkaan liivatetta. Käytän itse täytettä monessa muussakin, viimeksi pursotin juuri samaa kahvitäytettä croissanttien väliin ja lisäsin suklaarouhetta. Tuli herkullisia niinkin.
Apua, kaadoin kinuskin liian kuumana täytteen päälle ja täyte sekoittui kinuskin kanssa. Kauanko odotat ennenkuin levität kinuskin?
Aikaa en ihan osaa sanoa, mutta niin pitkään, että kinuski on haaleaa, lähes huoneenlämpöistä.
Moi. Tuli tää resepti Googlen discoverysta vastaan ja päätettiin testata. Laitettiin 1.5rkl Lidlin pikakahvia. Tästä tuli tosi hyvää! Yks pikkupala kerrallaan sopiva määrä, koska kahvi jättää aika vahvan jälkimaun. Kahvin maku laimenee päivien kuluessa. Tää resepti jää käyttöön.
Kiva kuulla. Joo tää on ajateltukin niin, että pieni pala riittää.
Voiko käyttää tavallista maustamatonta tuorejuustoa, esim. Philadelphia tai Rainbow?
Hei! Periaatteessa voi, mutta se ei vaahtoudu mascarponen tapaan yhdessä kerman kanssa, vaan täyte jää liian pehmeäksi. Jos siis käytät esim. philadelphiaa, pitää kerma vaahdottaa yksinään ja käännellä sitten tuorejuustoon, johon on sekoitettu kahvi ja tomusokeri. Maku ei lopputuloksessa ole aivan sama, sillä mascarponessa on luontaista makeutta ja pehmeyttä, joka toki vaikuttaa myös.
Tähän ei tule liivatetta ollenkaan?
Ensin aattelin että on sellainen uuniin laitettava juustokakku.
Tämä ei tosiaan tarvitse liivatetta, koska täyte on jo valmiiksi jämäkkä. Kahvia tulee vain tuo 2 rkl, joten se ei vetistä täytettä.
Voinko laittaa tavallista keitettyä kahvia? 2 RKL?
Monessa ohjeessa olen törmännyt pikakahvijauheeseen, miksi sitä käytetään?
Pikakahvilla saa paljon intensiivisemmän maun. Tässä kakussa kahvin määrä on pieni, koska suuremmasta määrästä täyte vetistyy, eikä se pysy enää kasassa. Tavallista kahvia 2 rkl on niin pieni määrä, ettei se anna kovin paljon makua täytteeseen. 2 rkl pikakahvia vastaa määrältään noin 6 kahvikupillista.
Mitä pikakahvimerkkiä suosittelen?
Taisin käyttää tällä kertaa itse ihan rainbown luomupikakahvia. Nescafen kulta on ehkä kuitenkin se pehmein, sitä saa myös annospusseina ainakin isommista marketeista.