Perinteiset omenaleivokset
12 annosta / yli 60 min / keskitaso
Voit käyttää leivoksiin myös valmiita pakastevoitaikinalevyjä
Ainesosat
Voitaikina
- 4 dl vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 250 g voita
- 1 dl kylmää vettä
- voitelu
- kananmuna
- 1 rkl siirappia + 2 rkl kuumaa vettä
Täyte
2 dl omenamarmeladia
Ohjeet
Sekoita vehnäjauhot ja suola yhteen. Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja nypi se jauhoseokseen. Seokseen saa jäädä selviä paloja, jotta taikinasta tulee lehtevä. Lisää kylmä vesi ja alusta kevyesti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
Kauli jäähtyneestä taikinasta 20 x 50 cm kokoinen levy. Älä kauli liian kovaa, ettei voipalat sekoitu taikinaan täysin, taikina saa näyttää marmoroidulta. Taita levyn yläosasta ⅓ keskelle ja alaosasta ⅓ sen päälle, jotta saat kolminkerroin olevan taikinan. Käännä taikina ¼ kierrosta ja kauli se uudelleen 20 x 50 cm kokoiseksi levyksi. Tee taitokset uudelleen, paketoi taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
Kauli taikina pellin kokoiseksi levyksi ja nosta se leivinpaperille. Leikkaa taikina kahteen osaan ja tee molempiin osiin veitsellä reilusti noin 1 cm:n pituisia viiltoja. Anna pohjien levähtää jääkaapissa vielä 30 minuuttia.
Voitele toinen pohjista (kanneksi tuleva) kananmunalla ja paista pohjia 225 ℃:sen uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Sekoita siirappi ja vesi yhteen ja voitele kansi vielä uudelleen siirappivedellä paiston loppuvaiheessa. Jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia.
Jäähdytä pohjat ennen täyttämistä. Levitä pohjaosalle marmeladi ja aseta kansi päälle. Laita kannen päälle kevyt paino ja anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. Leikkaa jäähtyneet levyt leivoksiksi.
Mukava löytää tämä vanhan ajan ihana herkku! Kiitos.
Näitä perinteisiä reseptejä on ihana myös välillä tehdä. Ja hyvä myös nostaa silloin tällöin, etteivät ihan painu unholaan.