Appelsiini-suklaajuustokakku
12 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 150 g tummaa suklaata
- 150 g voita
- 3 kananmunaa
- 1½ dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria tai -tahnaa
- 1½ dl vehnäjauhoja
- ¾ tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
Täyte
- 4 liivatelehteä
- 265 g maustamatonta tuorejuustoa
- 250 g maitorahkaa tai appelsiinirahkaa
- ¾ dl sokeria
- 2 appelsiinia
- 2 dl vispikermaa
Kiille
- 3 liivatelehteä
- 2 dl appelsiinimehua (noin 2 appelsiinin mehu)
- 2 rkl sokeria
- (keltaista elintarvikeväriä)
Ohjeet
Pohja
Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. noin 20-22 cm). Kuumenna uuni 200 ℃:seen.
Sulata voi ja suklaa ja jätä odottamaan. Vatkaa kananmunat ja sokerit vaaleaksi, erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele kevyesti joukkoon suklaa-voiseos, älä kuitenkaan vatkaa, ettei taikina lässähdä. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja suola ja kääntele jauhot taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 15–18 minuuttia tai kunnes pohja on reunoilta asettunut, mutta keskeltä vielä selkeästi taikinaista. Ota pohja uunista ja jäähdytä ensin huoneenlämmössä (pohja painuu keskeltä kasaan, se ei haittaa). Laita sitten pohja jääkaappiin jäähtymään täysin.
Täyte
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa tuorejuusto, rahka ja sokeri kulhoon. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta kuori ohuelti tuorejuustoseokseen. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista 1 appelsiinin mehu kuppiin, kuumenna ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos tuorejuustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon kerma ja kaada mousse jäähtyneen pohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä mieluiten seuraavaan päivään.
Kiille
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa appelsiinimehu kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Kuumenna ja sulata siihen pehmenneet liivatteet. Värjää halutessasi parilla tipalla elintarvikeväriä. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kaada kiille kakun päälle ja anna jähmettyä vähintään tunnin ajan.
Hei, pitäisi tehdä tämä kakku 15 hlö mitotuksella. Mitenköhän se olisi järkevintä laskea niin että varmasti riittää?
Hei! Toki syöjien ja muiden tarjoilujen mukaan, mutta jos paikalla on monta makeannälkäistä ja kakku on päätarjottava, tekisin ihan varmuudeksi ehkä puolitoista kertaisen kakun.
Hei! Onko kakussa “tarpeeksi” makua jos kiilteen jättää pois?
Hei! Kiille antaa kakkuun kyllä paljon makua ja raikkautta, joten ilman sitä kakku on selvästi miedompi, mutta silti ihan maukas.
Hei! Voisiko kiilteen päälle (jähmettymisen jälkeen) tehdä ”koristeraitoja” sulalla suklaalla vai mahtaako kiille ”sulaa”?
Hei Jenna! Suklaalla voi oikein hyvin tehdä koristeita pursottamalla sitä kiilteen päälle. Suklaa toimii muutenkin loistavasti eristeenä, jos haluaa koristeeksi esim. marenkeja tai koristerakeita, jotka muuten alkaisivat sulaa kiilteen päällä.
Tämä kakku on erinomainen,päältä kaunis ja sisältä herkullinen!
Aivan ihana kuulla, kiitos!