Creme brulee-juustokakkuruudut

Creme brulee-juustokakkuruudut

05. 12. 2019
Mehevää brownieta, kermaista juustokakkua ja rapsahtava karamelli. Tämä jälkiruoka tekisi vaikutuksen vaikka itsenäisyyspäivä vastaanotolla.

Huomenna vietetään itsenäisyyspäivää ja heräsin nyt vasta miettimään päivän menuta. Ruokavalinta on ollut valmiina ja palapaistilihat on hankittu, mutta jälkiruoka on odottanut sopivaa aikaa ja inspiraatiota.

Pohdin erilaisia vaihtoehtoja ja ensimmäisenä mielessä pyörivät taas erilaiset sini-valkoiset kakut. Tällä kertaa halusin kuitenkin jotain jälkiruokamaisempaa, ja selaillessani vanhoja ohjeita, mieleen palautui nämä vuoden alussa gluteeniton leivonta -lehteen suunnittelemani creme brulee -leivokset. Nähdessäni kuvat, pystyin lähes maistamaan ihanan mehevät ja herkullisesti karamellisoituneet palat, joten kaikki muut ideat pyyhkiytyivätkin mielestä näiden kuvien mukana. Joten tänä vuonna meillä herkutellaan perinteisen palapaistin jälkeen tällaisella ranskalais-amerikkalaisella yhdistelmäjälkiruoalla.

Koska resepti on tehty alunperin gluteenittomaksi, tein pohjan kookosjauhoon. Kookos ei leivonnaisessa juuri maistu, mutta se imee itseensä paljon nestettä, joten oikeassa suhteessa käytettynä se tekee pohjasta erittäin mehevän. Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan, vaikka kookos ei ihan suosikkeihin kuuluisikaan tai vaikket noudattaisikaan gluteenitonta ruokavalioita.

Creme brulee-juustokakkuruudut browniepohjalla

24 annosta / yli 60 min / keskitaso G

Ainesosat

Pohja

  • 100 g voita
  • 100 g tummaa suklaata
  • 2 munaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • ¾ dl sokeria
  • 1 tl vaniljauutetta
  • ½ dl kookosjauhoja
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 500 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g creme fraichea
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljauutetta
  • 4 munaa

Karamellisointi

  • 3 rkl ruokokidesokeria
  • kaasupoltin

Ohjeet

Pohja

Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 °C:seen.

Sulata voi ja suklaa. Vatkaa kananmunat ja sokerit kevyesti vaahdoksi. Sekoita joukkoon suklaa-voiseos ja vanilja. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe yhteen ja kääntele taikinaan. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Paista pohjaa 20 minuuttia.

Täyte

Pohjan kypsyessä sekoita tuorejuusto ja creme fraiche yhteen. Lisää sokeri ja vanilja sekä kananmunat yksi kerrallaan. Kaada täyte varovasti esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista noin 35 minuuttia. Sammuta uuni ja anna juustokakun kypsyä jälkilämmöllä vielä 15 minuuttia.

Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin jäähtymään täysin. Jos et pakasta kakkua, ripottele jäähtyneen kakun pinnalle ruokokidesokeria ja karamellisoi sokeri kaasupolttimen avulla.

Resepti ja kuvani julkaistu aiemmin Gluteeniton leivonta 1/2019 lehdessä.

Kaipaatko kuitenkin sitä sinivalkoista kakkua? Siinä tapauksessa kurkkaa nämä reseptit:

Sinivalkoinen mustikkakakku

Suomi 100-kakku

Kategoriat

Joulu Juustokakut Piirakat

Avainsanat

suklaa

Kommentit(14)

  
  • Kaisa sanoo:

    Voiko kakun pakastaa ja sulatuksen jälkeen tehdä sokerikuorrutus?

    • Voit oikein hyvin pakastaa palat. Muistaakseni pakastin paloja jopa sokerikuorrutuksen kanssa, mutta toki sulaessa menetetään se herkullisin rasahdus ja sokeri vähän valuu. Kuorrutus siis sulatuksen jälkeen on ihanteellisin vaihtoehto.

  • Anna sanoo:

    Voisikohan creme fraichen tilalla käyttää kreikkalaista, paksuhkoa jogurttia? Jos, niin saman määrän vaiko vähän vähemmän kuin creme fraichea?
    Hyvää joulunaikaa

    • Kreikkalainen jogurtti käy reseptiin korvaavana ihan hyvin, määränkin voit pitää sopivana. Tosin creme fraiche on hieman jogurttia kermaisempi, joten lopputulos ei ole aivan yhtä täyteläinen.

  • Tiina sanoo:

    Teen näitä tässä parhaillaan huomisiin juhliin. Leikkasitko tämän paloiksi ennen sokerin paahtamista tai onnistuiko reunojen leikkuu noin siististi vielä paahtamisen jälkeenkin? Vähän viime tipassa kyselen

    • Pahoittelen, etten ehtinyt vastata ennen juhlaa. Kyllä kuvan ruudut on tosiaan leikattu vasta paahtamiseen jälkeen.

  • Veera sanoo:

    Moi! Voisiko tän tehdä pyöreään kakkuvuokaan?

  • Anne-Mari sanoo:

    Hei!

    Jos korvaan kookosjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella, niin missä suhteessa laitan niitä ja perunajauhoja?

    • Hei Anne-Mari! Kookosjauhojen korvaaminen gluteenittomalla jauhoseoksella ja perunajauholla on aika hankalaa, sillä koostumukset ja kyky imeä nestettä ovat täysin erilaiset. Periaatteessa ¼ dl kookosjauhoa vastaa nesteen imemiskyvyltään 1 dl gluteenitonta jauhoseosta, joten tällaisella suhteella voit kokeilla korvaamista. Lopputulos ei kuitenkaan valitettavasti ole ihan sama, kuin alkuperäisessä reseptissä.

  • Jenni sanoo:

    Hei! Näyttääpä herkullisilta! Osaatko sanoa, että onnistuukohan sokerin paahtaminen uunissa grillivastuksen alla, kun kaasupoltinta en itse omista

    • Liisa sanoo:

      Moi Jenni! Kyllä karamellisointi pitäisi onnistua myös kuuman grillivastuksen alla samaan tapaan kuin tavallisilla creme bruleillakin.

  • Juanita sanoo:

    Voiko kookosjauhon sijaan käyttää vehnäjauhoja? Pysyykö määrä samana?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Voit tehdä pohjan myös vehnäjauhoilla, mutta jätä silloin pois kookosjauheen lisäksi perunajauho ja käytä 1 dl vehnäjauhoja.

Samankaltaisia kirjoituksia