Piimäkakku (myös gluteeniton)

Piimäkakku (myös gluteeniton)

19. 11. 2018
Piimäkakku on lapsuuden klassikkoleivonnainen, jonka tuoksu herättää jo muistot. Perinteinen piimäkakku onnistuu myös gluteenittomana.

Ihastelin viime viikolla upeita kahvikakkuvuokia eri nettikaupoissa. Laitoin muutaman heti tilaukseen, mutta en millään malttanut odottaa niiden saapumista. Niinpä suunnistin äitini mahtaville kahvikakkuvuokavarastoille ja lainasin sieltä testiin pari kaunista vuokaa. Halusin päästä heti testaamaan niistä yhtä ja mikä olisikaan parempi testikakku kuin mummoni reseptillä tehty piimäkakku.

Halusin kuitenkin testata miten tämä kakku toimii gluteenittomana, joten vaihdoin vehnäjauhot kaurajauhoihin ja gluteenittomaan jauhoseokseen. Pelkkä gluteeniton jauhoseos on niin hienojakoista, että halusin lisätä kakkuun vähän rakennetta ja makua kaurajauhoilla. Käytän kaurajauhoa mielelläni myös tavallisessa leivonnassa ja pidän niistä todella paljon. Tässäkin ne toimivat aivan mainiosti. Vuoan voi halutessaan jauhottaa kaurajauhoilla, mutta tällä kertaa päätin itse testata miten kakku irtoaa vuoasta ilman jauhotusta. Annoin kakun jäähtyä pari minuuttia vuoassa uunista oton jälkeen ja kumosin sen sitten lautaselle. Tällä kertaa se ainakin irtosi oikein hyvin, eli pelkkä kunnon voitelu riitti oikein hyvin.

Piimäkakkureseptini on tavallisesti muuten hieman kevyemmin maustettu, mutta nyt halusin maustaa sen oikein voimakkaasti. Kakun paistumisen myötä kotiin levisikin aivan ihana piparkakun tuoksu.

Gluteeniton piimäkakku

20 annosta / yli 60 min / helppo GMU

Ainesosat

  • 4½ dl sokeria
  • 3 dl gluteenitonta kaurajauhoa
  • 4½ dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 tl soodaa
  • 2 tl neilikkaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl piparkakkumaustetta
  • 1½ dl rusinoita
  • 4½ dl piimää
  • 1½ dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Ohjeet

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Voitele suuri kahvikakkuvuoka huolellisesti.

Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää öljy ja piimä ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Paista uunin alatasolla noin tunti tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ja kumoa sitten alustalle.

Perinteinen piimäkakku

20 annosta / 30 - 60 min / helppo MU

Ainesosat

  • 4 dl sokeria
  • 7½ dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa
  • 2 tl neilikkaa
  • 1½ dl rusinoita
  • 4½ dl piimää
  • 150 g voita sulatettuna

Ohjeet

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Voitele ja jauhota suuri kahvikakkuvuoka huolellisesti.

Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää sulatettu voi ja piimä ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 50–60 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ja kumoa sitten alustalle.

Kategoriat

Kahvikakut

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia