Hasselpähkinä-suklaakakku
10 annosta / yli 60 min / keskitaso G
Ainesosat
Pohja
- 100 g hasselpähkinöitä
- ¾ dl öljyä (esim. rypsi)
- 1 dl vahvaa kahvia
- 1½ dl maustamatonta jogurttia
- 1 muna
- 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 2½ dl sokeria
- 1 dl kaakaojauhetta
- 1 tl soodaa
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte ja kuorrute
- 225 g voita
- 4 dl tomusokeria
- 3 dl hasselpähkinä-suklaalevitettä
Koristelu
- 150 g tummaa suklaata
- 100 g voita
- 6 gluteenitonta suklaakonvehtia
Ohjeet
Pohja
Kuumenna uuni 175 °C:seen. Levitä pähkinät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda pähkinöitä 10-15 minuuttia tai kunnes kuoret alkavat halkeilla ja pähkinät saavat hieman väriä. Hiero pähkinöitä pyyhkeen välissä, jotta suurin osa kuorista irtoaa. Poista kuoret ja jauha hienoksi jauheeksi.
Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (halk. 15 cm). Vuoraa myös vuokien reunat leivinpaperilla. Vatkaa yhteen öljy, kahvi, jogurtti ja muna. Sekoita toisessa kulhossa jauhetut hasselpähkinät, jauhot, sokeri, kaakao, sooda ja leivinjauhe. Lisää nesteet jauhoihin ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin ja paista 35-40 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa.
Kuorrute
Valmista kuorrute vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon huoneenlämpöinen hasselpähkinä-suklaalevite. Siirrä noin 1½ dl kuorrutetta tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin.
Koristelu
Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat kahteen osaan. Aseta ensimmäinen pohja tarjoiluastialle ja levitä sille hieman täytettä. Nosta seuraava pohja kanneksi ja toista, kunnes kaikki pohjat on käytetty. Kuorruta kakku lopulla täytteellä ja siirrä kylmään 30 minuutiksi.
Sulata voi ja suklaa. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki, sen pitäisi olla noin 31 °C. Kaada kuorrute jäähdytetyn kakun päälle, voit ohjailla kuorrutteen valumista työntämällä sitä lusikan nurjapuolella kohti reunoja. Pursota kakun päälle täytteestä ruusukkeita ja nosta jokaiselle ruusukkeelle suklaakonvehti.
Moikka!
Minkä merkkistä gluteenitonta jauhoa käytit reseptissä? Olen huomannut, että jotkut glut.jauhot toimii eri tavoin kuin toiset☺️
Moi! Käytän yleensä kakkuihin Semperin finmixiä. Ja tosiaan gluteenittomissa seoksissa on paljonkin eroja.
Voiko tuon gluteenittoman jauhoseoksen korvata vehnäjauhoilla? Jos voi, niin mikä olisi hyvä määrä? Itsellä, kun ei ole muuten gluteenittomalla jauhoseokselle käyttö
Hei Jenni! Voit korvata gluteenittoman jauhoseoksen samalla määrällä vehnäjauhoa.
millähän asteella tuo kakkupohja täytyy paistaa kun ei näytä paisruvan tuolla 175???
Hei! Teitkö kaun ohjeen mukaan kahdessa vuoassa? Silloin pitäisi paistua ongelmitta tuossa 175 asteessa. Paksumpi kerros taikinaa paistuu huomattavasti hitaammin ja kakku menettää mehevyytensä, sillä reunat kuivuvat ennen kuin keskusta on kypsä. Jos pohja ei ole kahdessa vuoassa paistamisesta huolimatta kypsä ohjeajassa, lisää aikaa hieman. Suurempi lämpötila polttaa vain kakun pinnan.
Moi. Luuletko, että tää onnistuisi 24cm irtopohjavuokaan ja kolmeen osaan leikattuna?
Moi Johanna! Tuo 24 cm:n vuoka on niin suuri, että tällä ohjeella saat luultavimmin leikattua pohjan vain kahteen osaan. 1,5 kertaistamalla ohjeen pohjan korkeus riittää jaettavaksi kolmeen osaan. Huomaa kuitenkin, että paistoaika pitenee silloin ja kakku saattaa alkaa hieman kuivua reunoilta ennen kuin keskiosa on kypsä.