Kesälomat pärähtävät kohta käyntiin molemmilla lapsilla. Sen sijaan yrittäjä-äiti työskentelee kevennetysti läpi kesän. Meidän koululainen ei innostunut vielä kesäleireistä, joten päätin pikkusiskonkin ansaitsevan ihan yhtä pitkän loman, vaikka se saattaakiin kostautua pitkinä työiltoina. Yhtälö saattaa kuulostaa haastavalta, mutta hyvällä suunnittelulla ja rennolla asenteella (koska mikään ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan) tästä kaikesta voi kuitenkin selvitä.
Meillä on varattu lomalle muutaman päivän Tanskan matka, mutta muuten lomailemme pääasiassa kotona ja ystävien luona. Helsingissä tekemistä onneksi löytyy ja odotan itsekin jo innolla ihania päiväretkiä. Toisinaan pakkaamme eväät ja suuntaamme lähimetsään, mutta kesän aikana tulee varmasti taas koluttua kaikki museot, puistot, leikkipaikat ja uimarannat. Lapset tykkäävät kovasti pikkuretkistä ja itsekin pääsee hyvin irtautumaan töistä. Jos muuten on tiedossa hyviä retkikohteita Helsingin lähialueella, niin vinkatkaa ihmeessä.
Jotta retkeily ja kesän viettäminen sujuisi mukavasti, on hyvä tehdä pieniä valmisteluja. Päätinkin aloittaa huolellisen suunnittelun tietysti tärkeimmästä eli eväistä. Keräsin listalle helppoja ja edullisia välipaloja, joita voin tehdä valmiiksi ja joita on nälän yllättäessä helppo tarjota. Osa sopii myös hyvin retkievääksi. Yksi tällaisista herkuista on itsetehdyt myslipatukat, joiden ohjeen löydät postauksen lopusta. Muuten sain välipaloista aikaan tällaisen listan. Lisäideoita otan vastaan enemmän kuin mielelläni.
Kesälomalaisten helpot välipalat
- Kiisselit ja rahkat
- Hedelmäsalaatti
- Puurot; vispipuuro ja marjainen kauralesepuuro
- Pirtelöt ja smoothiet
- Marja- tai hedelmäpiirakka
- Pannukakku tai letut (myös suolaiset)
- Lämpimät voileivät / voileipäpizzat
- Myslipatukat
- Sämpylät ja pullat
- Pasteijat, paistokset ja suolaiset piirakat
- Dipattavat vihannekset
Teen kesäviikoille myös ruokalistat (joita seuraan edes suurinpiirtein), jolloin säästytään syömästä koko kesä nakkikeittoa tai spaghettia ja jauhelihakastiketta. Ruokalistat voi monesta kuulostaa kamalalta, mutta jos en suunnittele lainkaan etukäteen, huomaan juoksevani kaupassa jatkuvasti, päätyen lopulta aina samoihin ruokalajeihin. Sen sijaan kun listaa esimerkiksi perheen 20–30 suosituinta ruokalajia ja kierrättää niitä, vaihtelua tulee jo yllättävän paljon. Eli tylsyydestään huolimatta ruokalista tuo vaihtelua ja säästää lisäksi paljon aikaa ja rahaa.
Helpot myslipatukat
noin 15 kpl
- 2½ dl kaurahiutaleita
- 2 dl auringonkukansiemeniä
- ½ dl pellavansiemeniä
- 1 dl hunajaa
- 4 rkl (n. 50 g) voita
- ½ dl fariinisokeria
- 5 dl riisimuroja
- 1 dl kuivattuja banaanilastuja
Lämmitä uuni 200 °C:seen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Mittaa kaurahiutaleet ja siemenet pellille ja paahda uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes ne saavat hieman väriä.
Mittaa hunaja, voi ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä kunnes sokeri on täysin sulanut ja liemi on tasaista. Kaada paahdetut hiutaleet ja siemenet kulhoon. Mittaa joukkoon riisimurot ja banaanilastut. Lisää liemi ja sekoita tasaiseksi.
Vuoraa noin 25 x 25 cm:n kokoinen uunivuoka leivinpaperilla ja kaada massa vuokaan. Laita leivinpaperi massan päälle ja painele massa mahdollisimman tiiviiksi ja tasaiseksi. Anna kovettua jääkaapissa muutama tunti. Leikkaa paloiksi ja säilytä tiiviissä rasiassa, leivinpaperilla eroteltuina.
VINKKI Voit muunnella aineita vaihtamalla hedelmiä, muroja ja siemeniä toisiin. Kokeile rouhittuja pähkinöitä ja erilaisia kuivahedelmiä, mutta muista pitää kuiva-ainesten ja nesteiden suhde samana, jotta patukat pitävät muotonsa hyvin. Voit korvata voin kookosöljyllä ja hunajan esimerkiksi siirapilla, jos haluat patukoista vegaanisia.
Kommentit(0)