Siivoilin kuvausrekvisiitaksi varattuja astioita ja syliini putosivat nämä ihanan jouluiset pahvimukit. Lumihiutaleiden hiljaa leijuessa mieli on jo muutenkin niin jouluinen, että mukit sopivat päivän tunnelmaan loistavasti. Kahvimukeiksi nuo olivat auttamatta liian pieniä, sillä alle 4 dl mukillahan ei kahvijanoa sammuteta. Jotain muuta käyttöä oli siis mukeille keksittävä, niin kauniita ne olivat. Materiaaliltaan kertakäyttömukit vastaavat aika lailla pahvisia kuppikakkuvuokia, joten ei päätin testata niitä paistovuokina.
Täytteeksi mukeihin halusin jotain helppoa ja herkullista, joten sain hyvän tekosyyn leipoa ystäväni Lorin ohjeella herkullista wacky-suklaakakkua. Kakku on ihanan mehevä ja suklainen ja lisäksi vielä suunnattoman helppo tehdä; kaikki ainekset vain sekoitetaan yhteen. Kakkupohja on vegaaninen ja se muuntuu kuulemma loistavasti myös gluteenittomaksi, kun vaihdat jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Kuorrutetta muuntelemalla kakusta voi tehdä juuri omaan makuun sopivan.
Söin kesällä Lorin luona taivallisen herkullisia maapähkinä-suklaakuppikakkuja, jotka perustuivat juuri tähän samaiseen kakkupohjaan. Kuorrutteena oli kotitekoista maapähkinävoita, joka suorastaan suli suuhun. Alunperin tarkoituksena olikin tehdä maapähkinäkuppikakkuja, mutta uusien “vuokien” takia piti suunnitelmaa hieman muokata.
Punaisten mukien väriin sopi niin paljon kauniimmin tumman ruskea mokkakuorrute, joten päädyin tekemään mokkakuppikakkuja (ihanan turhamaista, eikö?). Koska kakku on mehevää ja muki on jo aika korkea, en halunnut pursotettavaa- vaan pikemminkin herkullisesta valuvaa kuorrutetta. Jotenkin tällainen valuva kuorrute on ihanan retro. 90-luvun tunelmaa korostaa myös kuppikakkujen maku, sillä nämä tuovat mieleen mokkapalat, tosin pohja on mehevämpää ja kuorrutteessa on runsaampi kahvin maku.
Helpot mokkakuppikakut (maidoton, munaton, vegaani)
12 kpl | 30–60min | helppo
Pohja:
- 3¾ dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- ½ dl kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- ½ tl suolaa
- 2½ dl erittäin vahvaa kahvia
- ¾ dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
- 1 tl vaniljatahnaa (esim. Dr.Oetker)
- ½ rkl valkoviinietikkaa
Laita uuni kuumenemaan 175°c:seen. Siivilöi vehnäjauhot, sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe, sooda ja suola kulhoon. Sekoita hyvin. Lisää kahvi, öljy, vaniljatahna ja etikka ja sekoita tasaiseksi. Annostele taikina pieniin pahvimukeihin tai muffinipellille asetettuihin muffinivuokiin. Paista kuppikakkuja noin 20 minuuttia tai kunnes niihin painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Kuppikakkujen jäähtyessä valmista kuorrute.
Kuorrute: (Voit korvata kuorrutteeseen tulevan pikakahvin ja veden vahvalla kahvilla)
- 2 rkl pikakahvijauhetta
- 4 rkl kuumaa vettä
- 5 dl tomusokeria
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 4 rkl sulatettua margariinia (maidotonta)
- mokkapapuja koristeluun
Liuota pikakahvijauhe kuumaan veteen. Mittaa tomusokeri ja kaakaojauhe kulhoon. Sekoita joukkoon sulatettu margariini. Lisää kahvia, kunnes saat pehmeän, tahnamaisen seoksen. Lusikoi kuorrutetta kuppikakkujen päälle.
Lori pitää muuten ihanan tunnelmallista Heavenly Scent -kellarikahviota Helsingin Pitäjänmäellä. Kahvilassa on myös myynnissä Lorin tekemiä ihania koruja, kauniita heijastimia ja herkullisia hilloja. Suosittelen lämpimästi kyläilemään hänen luonaan, kahvilassa on aina todella lämmin tunnelma. Ensi viikonlopusta alkaen kahvila valaistaan kynttilöin ja näky on todella upea.
Kahvio auki jouluun asti joka viikonloppu osoitteessa Korsutie 20.
Lauantaisin 11-17
Sunnuntaisin 11-17
Kommentit(0)