Tähtipullat
36 annosta / yli 60 min / helppo
Ainesosat
Pullataikina
- 5 dl kevytmaitoa
- 50 g tuorehiivaa
- 1 rkl kardemummaa
- 1 tl suolaa
- 1¾ dl sokeria
- 1 muna
- 12–13 dl vehnäjauhoja
- 150 g voita
Murotaikina
- 150 g voita
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 dl tomusokeria
- 1 muna
Ohjeet
Pullataikina
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon kardemumma, suola, sokeri ja muna. Vatkaa vähitellen joukkoon vehnäjauhoja puukauhalla sekoittaen. Taikinan paksuuntuessa jatka vaivaamista käsin. Sulata voi ja kaada lämpimänä taikinaan. Vaivaa taikinaa kunnolla, jotta siihen muodostuu hyvä sitko (noin 15 minuuttia). Taikinan tulee irrota kulhon reunoista ja käsistä.
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia ennen leipomista.
Murotaikina
Pullataikinan kohotessa, valmista murotaikina. Laita voi hetkeksi pakastimeen. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri kulhossa. Raasta joukkoon kylmä voi. Nypi ainekset sormenpäillä murumaiseksi taikinaksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa, jottei siihen muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
Leivo pullataikinasta pitkä tanko. Jaa tanko 36 osaan ja pyörittele osat pyöreiksi pulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille. Anna pullien kohota liinan alla noin 60 minuuttia. Pullien kohottaminen on tärkeää, etteivät murotähdet repeä uunissa pullan kohotessa.
Kauli murotaikina ohueksi levyksi. Ota tähtimuotille taikinasta paloja. Voitele pullat kananmunalla ja aseta jokaisen pullan päälle tähti. Paista pullia 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Jo näiden pullien takia, pitää aatto alkaa teillä.
Aattopuuro meillä on kyllä mun lempijouluperinteitä nykyisin <3