Karkkikauppa -kakku

27. 08. 2015
Värikäs karkeilla ja tikkareilla koristeltu kakku tuo mieleen vanhan ajan karkkikaupan. Valuva suklaaganache kutsuu herkuttelemaan.

karkkikauppakakku

Tämä kakku on ollut suunnitteilla jo kauan. Olen nimittäin jo pitkään ihastellut instagramissa Australialaisen Katherine Sabbathin kakkuja, jotka pursuavat kirkkaita värejä, karkkeja, marenkeja, suklaata, strösseleitä ja valuvaa ganachea. Sabbathin tyyli on kaikista väreistään huolimatta herkullinen ja kakut näyttävät syötävän hyviltä. Tällainen koristelutyyli tuo hauskaa vaihtelua perinteisiin massa- ja kermakakkuihin ja koska itse olen enemmän kreemien ystävä, tämä sopii minulle mainiosti. Sinisen kuorrutteen ja pinkin ganachen yhdistelmä on aivan ihana, mutta jos kakusta ei halua näin räikeää vaaleammat ja luonnollisetkin värit toimivat upeasti.

Koristeita kakkuun olen etsinyt jo hyvän aikaa. Erityisesti nuo vanhanaikaiset tikkarit olivat pitkään hakusessa, kunnes yhtenä päivänä löysin niitä yllättäen Tigerista. Tikkareissa oli useampaa värivaihtoehtoakin, joten myös toisen värisiä kakkuja on tulossa. Suklaalastut tein värikkäistä candy melts -napeista. Ohje lastujen tekemiseen löytyy postauksen lopusta.

Kakkuun olisi varmasti ulkonäkönsä puolesta sopinut myös karkkitäyte. Päädyin kuitenkin mascarponevaahtoon ja marjoihin, koska takapihalla karhunvatukat kypsyvät parhaillaan ja vadelma-aikakin on vielä hyvin käynnissä. Täytteestä tulikin ihanan pehmeä ja raikas ja se sopi oikein hyvin makeaan päälliseen.

Koska mitään sateista keskiviikkoa suurempaa syytä kakun leipomiseen ei ollut, tein kakusta hyvin pienen. Se tekikin loistavasti kauppansa ja lapset olivat onnellisia saadessaan kakkua ihan muuten vain.

Karkkikauppa -kakku (6-8 hlö)

Pohja:

  • 2 munaa
  • 1 dl erikoishienoa sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1/4 tl leivinjauhetta

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 15 cm) pohjalle, voitele reunat. Vatkaa munat ja sokeri erittäin vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos kolmannes kerrallaan munavaahtoon. Kääntele pallovispilällä varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja ja kopauta vuokaa kerran kevyesti pöytää vasten. Paista kakku 175 asteisessa uunissa, noin 20 minuuttia tai kunnes pohjaan pianettuun tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa.

Lisävinkkejä sokerikakkupohjan leipomiseen löydät täältä.

karkkikauppakakku4karkkikauppakakku5

Kostutus:

  • 1 ½ dl vadelmalimonadia

Täyte ja kuorrute:

  •  3 dl kuohukermaa
  • 1 prk (250 g ) Mascarpone-tuorejuustoa
  • ½ dl tomusokeria
  • ~100g vadelmia
  • ~100g karhunvatukoita
  • turkoosia pastaväriä

Sekoita kuohukerma ja mascarpone kulhossa. Siivilöi joukkoon tomusokeri. Vatkaa pehmeäksi vaahdoksi. Ota 1/3 vaahdosta sivuun ja värjää se turkoosiksi. Älä sekoita kuorrutetta liikaa, ettei se juoksetu.

Leikkaa kakkupohja kolmeksi levyksi. Kostuta ensimmäinen levy ja annostele puolet värjäämättömästä kuorrutteesta pohjalle. Levitä päälle karhunvatukat. Nosta päälle seuraava pohja, kostuta ja täytä mascarponevaahdolla ja vadelmilla. Laita viimeinen pohja kanneksi ja kostuta kevyesti. Kuorruta turkoosilla mascarponevaahdolla. Laita kakku kylmään odottamaan koristelua.

Valkosuklaaganache:

  • ½ dl kuohukermaa
  • pinkkiä pastaväriä
  • 150 g valkosuklaata

Paloittele suklaa kulhoon. Lämmitä kerma ja värjää se kirkkaan pinkiksi. Kaada värjätty kerma suklaan päälle ja sekoittele tasaiseksi. Anna kuorrutteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada kuorrutetta kakun päälle ja anna sen valua reunoilta hieman yli. Koristele kakku suklaalastuilla, tikkareilla, värikkäillä karkeilla ja nonparelleilla.

Koristeluun:

  • tikkareita
  • karkkikeppejä
  • karkkeja
  • marjoja
  • suklaalastuja

Värikkäät suklaalastut:

  • Erivärisiä candy melts -nappeja tai värjättyä valkosuklaata (yht. noin 60 g)

Sulata napit omissa kulhoissaan mikroaaltouunissa. Nostele lusikalla kasoja kalvon päälle (kts. kuva alla). Levitä kasat palettiveitsellä kevyesti tasaiseksi. Pinta saattaa sekoittua, mutta kalvoa vasten oleva puoli pysyy  kuviollisena. Anna suklaan asettua ja leikkaa kolmioksi. Irrota kalvo. Lastut säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa.

karkkikauppakakku2karkkikauppakakku3

Candy meltsejä ei tarvitse temperoida ja ne kovettuvat huoneenlämmössä.

Kategoriat

Täytekakut

Kommentit(2)

  
  • Ihana! Kai Sabbathin lisäksi seuraat Cakesbycliffiä? Mahtava myös! 🙂

  • Taru sanoo:

    Mä en kestä Liisa! Ihan huippu hieno kakku! Mun on varmaan pakko matkia sua jossain vaiheessa. Niin ihana! Olen ihan ihastunut! ♥ Pitää yrittää löytää tuo Katherine! 😀

Samankaltaisia kirjoituksia