Kinuskikakku ruskistetulla voikuorrutteella
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Kinuski
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria
Pohja
- 5½ dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- ¾ tl suolaa
- 175 g voita
- 2 dl sokeria
- 3 kananmunaa
- 1½ tl vaniljasokeria
- 1¼ dl kinuskia
- 2 dl maitoa
Täyte ja kuorrute
- 250 g voita
- 3½ dl tomusokeria
- 1 dl kuohukermaa
Ohjeet
Kinuski
Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä seosta, kunnes kylmään vesilasilliseen tiputetusta kinuskista muodostuu siisti pisara lasin pohjalle (noin 5–10 minuuttia). Jäähdytä.
Pohja
Kuumenna uuni 175 ℃:seen. Vuoraa kolme irtopohjavuokaa (halk. 15 cm) leivinpaperilla. Voit myös paistaa pohjan levynä pienellä (25 x 35 cm) uunipellillä ja leikata palat paiston jälkeen.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola yhteen. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voivaahtoon. Jos seos uhkaa juoksettua, lisää lusikallinen jauhoseosta jokaisen munan lisäyksen yhteydessä. Vatkaa joukkoon vanilja ja 1¼ dl kinuskia. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa. Jaa taikina vuokiin tai kaada se leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista noin 25 minuuttia tai kunnes taikinaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa.
Täyte ja kuorrute
Mittaa kuorrutteen voi kattilaan. Keitä voita kunnes se saa kauniin ruskean värin ja tuoksuu karamellimaiselta (noin 5–10 minuuttia). Laita ruskistettu voi jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai kunnes se on asettunut.
Vatkaa ruskistettu ja jäähdytetty voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja kuohukerma ja vatkaa ilmavaksi.
Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle. Levitä päälle ohut kerros kuorrutetta. Toista sama uudelleen ja aseta viimeinen pohja kanneksi. Kuorruta kakku ohuelti ja anna asettua kylmässä 15 minuuttia. Kuorruta kakku uudelleen paksummalla kerroksella. Tasoita pinta ja jäähdytä kakkua min. 30 minuuttia.
Levitä päälle loput kinuskista, voit ohjailla valumista lusikalla, jotta kinuski valuu kauniisti reunojen yli. Viimeistele kakku pursottamalla päälle kuorrutetta ja koristelemalla pienillä suolarinkeleillä.
Säilyyköhän kinuski, jos kakun tekee + täyttää edellisenä päivänä, mutta kuorruttaa ja laittaa kinuskin kakun päälle vasta itse juhlapäivänä? Vai voisikohan kakun tehdä kokonaisuudessaan (ehkä ilman koristelupursotuksia) jo edeltävänä päivänä?
Koko kakun voi tehdä hyvin valmiiksi jo edellisenä päivänä, kinuski ja kuorrute kestävät kyllä jääkaapissa hyvin (kunhan jääkaappi ei ole aivan ylikostea, että kakku pääsisi hikoilemaan ja kinuskin päälle muodostuisi ikävää kosteutta).
Voiko voin tilalta käyttää leivontamargariinia?
Hei Lyydia! MArgariinin ja voin ominaisuudet eroavat jonkin verran toisistaan, joten en valitettavasti testaamatta osaa ihan suoraan sanoa. Jonkin verran olen lukenut, että margariini ei ihan ruskistu samalla tavoin ja saa karamellimaista makua. Jäähtyessään margariini ei myöskään vaahtoudu enää valitettavasti voin tapaan.
En ymmärtänyt aivan tuota kuorrutetta. Mitä tarkoitetaan ruskistetun voin ja jäähdytetyn voin yhteen vatkaamisella? Pitääkö minu jättää puolet voista ruskistamatta ja lisätä ne lopuksi?
Hei Saana! Kyseessä on ruskistettu ja jäähdytetty voi, eli sama voi siis ensin ruskistetaan ja sitten jäähdytetään, jonka jälkeen se vasta vatkataan. Eli ei siis kaksi erillistä voita.