Korvapuusticookiet
24 annosta / 30 - 60 min / haastava
Ainesosat
Pohja
- 125 g voita
- 1½ dl sokeria
- 1 rkl luontaista vaniljasokeria
- 1 tl kardemummaa
- 1 muna
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- hyppyseliinen suolaa
Täyte
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 rkl kanelia
- 2 rkl vehnäjauhoja
- raesokeria
Ohjeet
pohja
Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja mausteet vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi (5-10 minuuttia). Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola yhteen ja lisää taikinaan. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja painele ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Laita pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
Täyte
Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja kaneli kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte hieman jähmettyneen keksitaikinan päälle. Jätä pari senttiä tyhjää toisen pitkän sivun reunaan, jottei täyte pursu ulos rullattaessa.
Rullaa varovasti ja mahdollisimman tiukasti leivinpaperia apuna käyttäen. Kääri rulla tiukasti leivinpaperiin ja pakasta vielä noin 15 minuuttia. Voit myös tehdä taikinan pakkaseen ja paistaa vain haluamasi määrän kerralla. Leikkaa rulla 1 cm:n paksuisiksi siivuiksi ja asettele siivut leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle raesokeria. Paista keksejä 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Heippa, kauanko cookiet säilyvät jääkaapissa hyvänä?
Moi! Cookiet säilyvät jääkaapissa noin viikon ajan.
Hei!
Voiko näitä pakastaa? Säilyykö huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
Hei Kaisa! Pakastaisin keksit mieluiten taikinavaiheessa, jolloin saat tuoreita keksejä aina kun haluat. Säilytän itse cookiet aina jääkapissa.
Ihana ohje. Pitääpä testata jouluksi. Keksien leviäminen muuten johtuu siitä että voi-sokeri seosta on vaahdotettu. Sitä ei saisi vaahdottaa, koska tällöin taikinan joukkoon tulee ilmaa ja keksit leviää. Voi ja sokeri vain sekoitetaan nopeasti keskenään 😉
Moi Kakkumonsteri. Kiva että pidät ohjeesta. Tuo vaahdottaminen vaikuttaa osaltaan keksien kohoamiseen, joka antaa niille myös perinteisen amerikkalaisen cookien rakenteen. Jos massa jätetään vaahdottamatta, rakenteesta tulee enemmän murotaikinamainen. Toki sekään ei huono ole, mutta tässä ohjeessa sitä ei haeta. Hyvin vaahdotettu massa pitää muotonsa ja cookiesta tulee ihanan pehmeitä, kun taas murokeksit ovat hieman kuivempia. Jos ohje tuntuu liian hankalalta voi seoksen toki jättää vaahdottamatta ja tehdä kekseistä hieman erilaisia.
Taikina ja täyte jäi jostain syystä vähän löysiksi, ja rullailusta ei tullut mitään. Nyt on kanelipullan makuisia cookieita, jotka näyttävät ihan normaaleille cookieille. Onneksi ei ulkonäöllä ole omassa porukassa väliä, ja ihan hauskat ne on näinkin kun olettaa olevan ihan normaaleja cookieita, ja yllärinä maistuvatkin ihan muulta 🙂 ihanan makuinen luomus ja aion tehdä toistekin!
Heippa Tawni! Harmi, että koostumus ei ollut ihan kohdallaan. Olisiko rasva voinut olla liian lämmintä tai kananmunat suuria? Jos en erikseen mainitse, käytän aina M-koon kananmunia. Taikinan jäähdyttäminen helpottaa rullausta, kun rasva jäähtyy, taikina irtoaa paremmin leivinpaperista. Mutta kuten sanoitkin, makuhan se on aina tärkein ja ihana kuulla, että aiot tehdä toistekin.
Ei ihan mennyt niinku Strömsössä ja pohja jäi liian muruiseksi, mutta hyviä tuli silti!
Maku on aina pääasia 😀 Jos keksit hajosivat paiston jälkeen, niin luultavasti paistoaika on ollut vähän lyhyt.
Kiitos reseptistä! Niin herkullinen idea, että oli pakko laittaa kokeiluun heti. Nyt on cookiet uunissa. 🙂
Ihana kuulla, toivottavasti maistuu! Tule ihmeessä kertomaan miten onnistuit.
Keksit levisivät kaksinkertaisiksi. Reseptissä joka minulla on siinä ei ole vinkkejä leviämisen estämiseksi. Mutta hyviä olivat, täytyy tehdä uudestaan.
Heippa Sirpa! Harmi, että keksit pääsivät leviämään. Iltalehden sivulta tosiaan valitettavasti puuttui osa reseptistä ja lisäilin tänne blogiin muutamia ongelmanratkaisuja vielä myöhemminkin, koska osalla keksit tuntuivat kovasti leviävän. Toivottavasti seuraavalla kerralla onnistut ja ihana kuulla, että maku oli mielestäsi hyvä.
Hei! En löydä paistolämpötilaa vaikka kuinka etsin. Onko 175°C ok?
Heippa Anu! 175 astetta on juuri sopiva. Se lukee tuolla ohjekuvien välissä, paista 175 -asteisessa uunissa.
Minulla taikina jäi liian pieneksi, sillä massa ei peittänyt koko peltiä. Massa oli levitelty ohuelti. Rullaaminen ei myöskään onnistunut, sillä taikina oli löysää. Muuten massa oli hyvän makuista. Ensi kerralla lisää jauhoja. Eikö tarkoitus ole, että rullatessa massa irtoaa leivinpaperista kuten kääretorttu?
Heippa Kotileipuri! Tarkoitus ei olekaan peittää koko peltiä vaan painella taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Mitään tarkkaa mittaa en ollut tuohon antanut, levyn koko riippuu tosiaan siitä, miten ohueksi taikinan painelee. Muistithan pakastaa taikinaa riittävästi ennen rullaamista? Yhtä helpostihan tuo ei irtoa kuin kääretorttu, koska taikina on rullattaessa raakaa, mutta pakastuksen jälkeen se kuitenkin irtoaa leivinpaperista.
Sama ongelma mullakin täällä…eli levis kun Jokisen eväät aseman patterin viereen… 🙁 Korjaantuiskohan toi jos laittas vähän enemmän jauhoja pohjaan ja täytettä vähän vähemmän. Musta täyttettä oli aika paljon…
Heippa Kaisa! Jauhojen lisääminen vähentää kyllä leviämistä, mutta samalla kekseistä tulee kovempia ja ne menettävät cookielle ominaista rakennetta. Lisäsin tuohon artikkelin loppuun vielä yleisimmät syyt , miksi cookiet leviävät uunissa liikaa. Kannattaa tarkastaa myös ne. Täytteen määrää voi toki halutessaan vähentää, jos tuntuu että sitä on omaan makuun liikaa.
Todella maistuvia kanelin ja kardemumman ystävälle. Levis kans jonku verta mut syynä todennäköisesti liian löysä rullaus joten “aukesivat” täytteen kohdalta. Uutta yritystä niin voi ystäville tarjota kauniimpia.
Ihana kuulla peehoo, itselle nuo mausteet ovat ainakin ihan suosikkeja. Ne tuovat mieleen myös paljon muistoja. Tosiaan tuon rullan pitää olla myös mahdollisimman tiukka, lisään senkin vielä tuohon tekstiin, jotta mahdollisimman moni onnistuisi heti ensi yrittämällä.
Vaimo lähti Lieksan sukuloimaan. Sattu lehdestä silmään ja päätin yrittää. En ole mikään Haka leivonnassa, ovat nyt uunissa ja
näkyy käyvän niinkin Soilillekin.
Mutta hyviä minun tekemäsi
Raimo 70 v.
Ihana kuulla Raimo että uskalsit lähteä kokeilemaan! Varmaan on sitten tosiaan se vaahdotus jäänyt vähän vajaaksi. Periaatteessa tuo leviäminen ei kovasti makuun vaikuta, rakenne voi olla hieman kovempi, kun keksistä tulee ohuempia. Mutta makuhan se on pääasia ja varmasti koti täyttyy hyvästä tuoksusta. Leipomisen iloa sinulle, toivottavasti kokeilet toisenkin kerran.
mikä hitsinpimpula on ,kun keksit levii pellille,kuin Jokisen eväät ??? =((((
Heippa! Todennäköisin syy on ettei voi ole vaahtoutunut kunnolla. Olihan voi huoneenlämpöistä ja vaahdotit sen vaaleaksi sokerin kanssa? Toinen syy voi olla liian korkea uunin lämpötila. Toivottavasti seuraavalla kerralla onnistut.
Nyt aijon kokeilla…,ut voidellaanko noi ensin munalla ja päälle raesokeria ja sitte vasta uuniin ??
Ei tarvitse voidella munalla lainkaan, ripottelet vain raesokerin suoraan keksille se tarttuu kiinni, kun keksi paistuu.
Piti tulla vielä tännekkin hehkuttaan miten huippuresepti tää oikeen on! Ihan maailman paras idea ensinnäkin, ja toisekseen ihan ehdottomasti maailman parhaita cookieita! ♥ Korvapuustit on parasta ikinä, ja mikä oliskaan parempaa kuin syödä korvapuusteja myös cookiemuodossa! Älyttömän hyviä, kiitos vielä mahtavasta reseptistä! 🙂
Siis ihan mahtava kuulla, kiitos Tiia! Olin kyllä itekin ihan innoissani jo kun idea alko jäsentymään mielessä. Ja sitten kun toteutus onnistu vielä ideoiden mukaan, niin kyllä oon aika onnellinen 😀
Huippu idea!
Kiitos kakkumonsteri. Yllätyin itekin, että tää toimi vielä käytännössä. Joskus ideat ei ihan toteudu niinkun suunnittelee, mut tää toimii 😀
Voi miten kiva idea! Näyttävät kyllä hyviltä! <3
T: Serkusten suklaaunelma blogi