Korvapuustit ja mokkapalat ovat pitäneet pintansa kahvipöydän kestosuosikkeina jo valehtelematta ainakin pari vuosikymmentä. Ja mikäpä siinä, minä liputan ainakin edelleen molempien puolesta. Joka kerta nuo klassikkoherkut jaksavat nostattaa veden kielelle ja hymyn suupieliin. Jokaisella suomalaisella on varmasti myös muistoja näiden herkkujen leipomisesta tai ainakin maistelusta, itsellä ainakin muistuu heti mieleen yläasteen kotitaloustunnit, joilla opettajalta salaa tehtiin nelinkertainen annos mokkapalakuorrutetta. Myös korvapuusteista nousee monen monta muistoa mieleen ja jo pelkkä pullan tuoksu tuo monelle aikuisellekin mieleen mummolan tai kodin leivontapäivät.
Vaikka perinteiset leivonnaiset maistuisivatkin kerta toisensa jälkeen yhtä herkulliselta ei vaihtelu ja pienet uudistukset ole lainkaan huono asia. Minua on jo pitkään kiinnostaneet rapakon takana valmistettavat “poke caket” eli huonosti suomennettuna tökkimiskakut. Tökkimiskakkujen pohja valmistetaan yleensä valmistaa kakkumiksistä, joka sinällään ei välttämättä ole se herkullisin osa. Paiston jälkeen kakku tökitään täyteen reikiä ja siihen imeytetään ihanaa lientä. Kakulle vielä kuorrutus ja hyvä imeytyminen jääkaapissa, jonka jälkeen herkku on valmis tarjottavaksi. Ja ah, mitä makuvaihtoehtoja internetin syöverit ovatkaan pullollaan. Oma silmäni tarttui luonnollisesti cinnamon roll poke cakeen, eli herkulliseen tuorejuustolla kuorrutettuun kanelipullakakkuun.
Päädyinkin tekemään kakusta oman versioni. Pohjaksi halusin jotain helppoa, en kuitenkaan kakkumix-helppoa, vaan jotain kaikille tuttua. Niinpä päädyin muokkaamaan mokkapalapohjaa ja nyt tässä kakussa yhdistyvätkin mokkapalojen helppous ja herkullisten korvapuustien (tai cinnamon rollsien) ihana maku. Kardemummalla maustettu pohja tuoksuu pullalle ja kaneliliemi tuo mieleen herkullisen mehevän korvapuustitäytteen, joka leikattaessa valuu lähes syntisen herkullisesti lautaselle. Viimeistely tuorejuustokuorrutteella kruunaa kokonaisuuden ihanan makeaksi ja kotoisaksi herkuksi. Lämpimänä herkku maistuu hieman ylimakealta, joten suosittelen odottamaan kunnolla jäähtymistä ja tarjoilemaan tämän jääkaappikylmänä, jolloin se on ehdottomasti parhaimmillaan.
Tein ohjeen pienempään vuokaan, mutta kaksikertaistamalla ohjeen saat tätä herkkua kokonaisen pellillisen.
Korvapuusti poke-kakku
15 palaa (kaksinkertainen ohje riittää uunipellille) | 30-60 min + jähmettyminen | helppo
Pohja
- 2 munaa
- 1½ dl sokeria
- 2½ dl vehnäjauhoja
- 1½tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 1 dl öljyä
- 1 dl maitoa
Vuoraa suorakaiteen muotoinen (20×30 cm) uunivuoka leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200°c:seen.
Vaahdota munat ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma yhteen. Kääntele jauhoseos munavaahtoon vuorotellen öljyn ja maidon kanssa. Levitä taikina esivalmisteltuun vuokaan ja paista noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
Täyte:
- 100 g voita
- 1 dl fariinisokeria
- 1 dl kondenoistua maitoa
- 1 tl kanelia
Sulata voi. Sekoita voisulan joukkoon muut aineet. Töki pohjaan reikiä esimerkiksi puisen kauhan varrella. Kaada täyte pohjan päälle ja anna sen imeytyä reikiin. Valmista seuraavaksi kuorrute.
Kuorrute:
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 dl tomusokeria
- kanelia
Siivilöi tomusokeri tuorejuustoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute kakulle. Ripottele päälle hieman kanelia. Anna asettua jääkaapissa vähintään neljä tuntia. kakku kannattaa ehdottomasit tarjoilla vasta kylmänä.
Voiko kondensoidun maidon korvata jotenkin? Kuulostaa meinaan hyvältä mutta käsittääkseni kondensoitumaito ei ole laktoositonta, vai olenko väärässä?
Heippa Mia! Tosiaan kondensoitu maito ei ole laktoositonta, meidän laktoosi-intolerantikot eivät saa siitä oireita (jotenkin ei ole samanlailla käsitelty kuin kotimainen maito). Sitä saa myös vegaanisena (joka siten myös laktoositon), kondensoitua kookosmaitoa nimittäin. Siinä on pieni kookoksinen maku, mutta toimii tässä ihan ok. Voit myös keittää kondensoitua maitoa itse maitojauheesta.
Tää oli aivan uskomattoman ihana herkku! Ei mikään terveysleivonnainen tosin söin leipoessa jokaista osaa pelkiltään jo aivan lumoutuneena. Sen virheen tein, etten huomannut pienentää täytteen määrää, itsellä kun oli käytössä vain pyöreä uunivuoka ja täytettä jäi siis aika paksu kerros tökityistä rei’istä huolimatta vielä kuorrutteen alle, joka sitten sekottui rumasti kuorrutteeseen kun rupesin latomaan. Makeudesta vähensin kuorrutteessa ja laitoin vain desin tomusokeria, kun voisin vetää tuorejuustoa vaikka pelkiltään. Aion tällä todellakin tehdä vaikutuksen appivanhempiin kun päästään taas käymään kylässä, kiitos!
No ihan mahtavaa, ihana kuulla. Tosiaan sokerin vähentäminen voi sopia tähän oikein hyvin ja täytettä kannattaa myös vähän pienentää pienempään vuokaan.
Hei voikohan tätä pakastaa?
Moi! Tämä ei ole ihan parhaiten pakastusta kestäviä leivonnaisia. Pohja kuivahtaa hieman pakkasessa ja sulaessa täytteestä saattaa hieman erottua nestettä. Leivonnainen säilyy kuitenkin jääkaapissa hyvin suojattuna noin 3 päivää.
Tää oli niiiiiiiin hyvää, jää varmasti vakioreseptiksi, kiitos ohjeesta!
Ihana kuulla Teya, kiva että pidit!
Leivoin tätä pellillisen viikonloppuna ja tuli kyllä älyttömän hyvää, nam :).
Jos leivon seuraavallakin kerralla pellillisen, niin varmaan muokkaan pohjan reseptiä hieman isommaksi (varmaan tekisin mokkapalaohjeella pohjan, jättäisin vain kaakaon pois ja lisäisin kardemummaa), koska olisin halunnut pohjan olevan hieman paksumpi :).
Valtavasti kiitoksia tästä ohjeesta! Piirakka oli helppo tehdä vaikka useampia vaiheita sisältääkin. Isänpäiväksi leivotun piirakan lopputulos oli aivan taivaallisen makuinen herkku! Mausta tuli selvästi mieleen Arnoldsin myymät kanelikierrepullat kastikkeineen,mikä on vain hyvä asia koska sen pullan kastiketta voisi syödä suoraan lusikalla 🙂 Tämä makuyhdistelmä olisi ihana saada juustokakkuunkin. Ja siihen tietysti reilusti tuota täytettä mikä oli hurjan herkullista.
Kiitos sinulle Wolf. Hienoa, että kakku maistui. Loistoidea tuo juustokakku, taidanpa alkaa kehittelemään reseptiä sitä varten 😀
Ihanaa, jään suurella innolla odottamaan juustokakkuversiota.
Mahtavaa! Ehkä saan sen ujutettua vielä joulukalenteriin jollekin päivälle.
Näyttää todella herkulliselta!
Kiitos Katarina! Tämä on kyllä uutta ja herkullista, mutta samalla jotenkin niin tuttua ja turvallista 😀
Täällä jo kysyttiinkin, jotta kondensoitua maitoa ei tartte keittää. Eli tämä ei ole sitä valmiiksi keitettyä maito jota myös on myytävänä, vaan sitä maitoa joka on itse keitettävä, mutta sitä ei vaan tähän keitetä?
Moi Henna! Juu, eli juurikin näin. Ei sitä kinuskia (dulce de leche), vaan ihan tavallista sokeroitua kondensoitua maitoa. Ja keittämättä.
Älyttömän mehevän näköinen kakku! Kiinnostaisi kyllä kokeilla 🙂
Tää on kyllä niin mehevää ja ihanaa. Makeaa ja herkullista, kannattaa kokeilla 😀
Pitääkö kondensoitumaito keittää purkissaan ennen sen käyttöä?
Ei tarvitse keittää, ihan sellaisenaan käytetään.
Olisi ollut kiva kun olisi ollut kuvia vaiheista, varsinkin täytteen laitosta. Ihan vaan pystysuoraan teit reikiä ja sit täyte kakun päälle?
Näyttää kyllä super hyvälle ja kokeilen varmasti! 🙂
Moi! Kiitos viestistä, yritän välillä laittaa vaihekuvia. Mutta tässä tosiaan ihan vaan pystysuoraan tökitään reikiä kakkuun, pohjaan asti. Täyte valuu reikiin sitten vähitellen.
Nam näyttää niin hyvältä että tätä on aivan pakko kokeilla! voisikohan tuon kuorrutteen tehdä vaikkapa vanilja tuorejuustosta tai mascarponesta? Vai tuleekohan liian makiaa
Moi Milka! Voit oikein hyvin tehdä kuorrutteen myös vaniljatuorejuustoa tai mascarponea käyttäen, maistuu varmasti myös oikein hyvältä niin.
Voi ei, kun näyttää hyvältä! Tätä on testattava.
Kiitos Teya, suosittelen lämpimästi.
Onko maidon oltava kondensoitua maitoa vai käykö tavallinen maito
Hei Raili! Kondensoitu maito on koostumukseltaan paksumpaa, joten se pysyy kakun sisällä hyvin. Tavallinen maito sen sijaan vetistäisi kakun, joten sen takia kondensoitua.