Kreikkalainen piiras
Pohja (Sikke Sumarin ohjeella)
- 250 g jauhoja
- hyppysellinen suolaa
- 125 g kylmää voita
- 1 muna
- 3-5 rkl jäävettä
- kananmunaa voiteluun
Siivilöi jauhot kulhoon. sekoita joukkoon suola. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada siihen kylmä vesi ja kananmuna. Raasta kylmä voi joukkoon juustoraastimella. Nypi ainekset sormin taikinaksi. Pyöräytä taikina palloksi, painele hieman levyksi ja paketoi leivinpaperiin. Anna seistä kylmässä noin tunti.
Kauli taikina ohueksi ja vuoraa voideltu piirakkavuoka sillä. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele pohja haarukalla ja aseta taikinan päälle leivinpaperi. Kaada leivinpaperille esimerkiksi kuivia herneitä, mitkä toimivat painona ja auttavat tasaisessa kypsymissä. Näin taikina ei myöskään pääse valumaan reunoilta. Esipaista taikinaa 180 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Poista sen jälkeen painot ja leivinpaperi. Voitele pohja kananmunalla ja paista vielä noin 5 minuuttia.
Täyte
- 2 pientä punasipulia
- 1 rkl voita
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl punaviinietikkaa
- hyppysellinen suolaa
- 150 g fetajuustoa
- noin 10 kirsikkatomaattia lohkoina
- oliiveja siivuina
- tuoretta basilikaa
- 2 dl kermaviiliä
- 1 kananmuna
- (tai korvaa kermaviili ja muna: 2 dl kermaa ja 2 kananmunaa)
- mustapippuria
Ruskista punasipulit kevyesti voissa. Kaada päälle sokeri, suola ja etikka ja paista vielä hetki. Murusta fetajuusto kulhoon, lisää suurin osa tomaateista ja oliiveista sekä kaikki muut ainekset, myös karamellisoidut sipulit. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja koristele lopuilla tomaatin ja oliivn paloilla. Paista 180 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä. Tarjoile hieman jäähtyneenä.
Kommentit(0)