Mansikka-limejuustokakku

Mansikka-limejuustokakku

20. 06. 2019
Juhannuksen kakussa maistuu makea mansikka ja raikas lime. Värikäs kakku viimeistellään herkullisella mansikkakiilteellä, jossa marjoja ei ole säästelty.

Juhannukseen kuuluu ehdottomasti mansikkakakku. Tänä vuonna meillä tarjoillaan kuitenkin perinteisen mansikka-kermakakun sijaan hieman erilaista versiota.

Yksi suuri rakkauteni ovat ehdottomasti kaksikerroksiset juustokakut ja niiden reseptien kehitteleminen. Rakkaus näihin roihahti oikeastaan jo yksitoistavuotta sitten, kun suunnittelin omaa hääkakkuani. Monien ideoiden ja makuyhdistelmien joukosta kakuksi valikoitua ihanaakin ihanampi punaherukka-valkosuklaakakku. Tästä kakusta kehittyikin yksi kaikkien aikojen suosituimmista resepteistäni ja sen jälkeen samantyylisiä kakkuja on tullut kehiteltyä vaikka miten monta. Niinpä olinkin aivan intona, kun sain pakkasmarjalta toiveen kehitellä heille mansikka-limejuustokakkureseptiä. Mietin ensin, että toteuttaisin kakun yhden kerroksen moussekakkuna, jossa molemmat maut olisivat samassa kerroksessa. Halusin kuitenkin kakkuun enemmän näyttävyyttä, joten en voinut vastustaa kiusausta tehdä kakusta kaksikerroksista.

Limekerroksen värjäsin kevyesti vihreällä, mutta sen voisi halutessaan toki pitää myös valkoisena, kaunis kakku on niinkin. Mansikkakerroksen väri tulee luonnollisesti vain mansikoista, joita ei tässä kakussa ole säästelty. Halusin tehdä kakun päälle vielä mansikanmakua korostamaan erityisen mansikkaisen kiilteen, joka kruunaakin kakun aivan ihanasti.

Kakku valmistuu kätevästi pakastemarjoista, mitkä ovatkin hyydykekakkuun oikein loistava vaihtoehto. Mansikan entsyymit ja happamuus estää joskus liivatteen toimintaa, mutta kun marjat kiehautetaan tätä ongelmaa ei yleensä ole. Paljon vettä sisältävästä marjasta saadaan myös enemmän makua, kun sitä kiehautetaan ihan vähän kasaan. Pakastemansikoista tehdystä soseesta saa myös helposti aivan ihanan kiilteen kakun päälle. Tuo kiille onkin ollut pitkään mielessä, joten oli ihana saada se myös toteutettua tähän kakkuun.

Koska kakusta tuli aika iso ja vietämme juhannusta tänä vuonna ihan kotona oman perheen kesken, päätimme aloittaa kakun tuhoamisen jo tänään. Ja täytyy kyllä sanoa, että kakku oli aivan ihanaa. Tästä tulee varmasti hyvä juhannus!

Mansikka-limejuustokakku

16 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Mansikkasose

Pohja

  • 200 g Digestive-keksejä
  • 75 g voita

Limemousse

  • 3 liivatelehteä
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ tlk (125 g) maitorahkaa
  • 1½ dl sokeria
  • vihreää elintarvikeväriä
  • 2 limeä
  • 2 dl kuohukermaa

Mansikkamousse

  • 4 liivatelehteä
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ tlk (125 g) maitorahkaa
  • 3 dl mansikkasosetta
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 2 dl kuohukermaa

Kiille ja koristelu

  • 3 liivatelehteä
  • 1½ dl mansikkasosetta
  • ½ dl vettä
  • 2 dl kuohukermaa
  • mansikoita
  • limeä
  • marenkeja

Ohjeet

Mansikkasose

Mittaa mansikat ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes mansikoista alkaa irrota nestettä. Nosta lämpöä ja kiehauta. Soseuta mansikat ja anna soseen jäähtyä.

Pohja

Vuoraa 22–24 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Öljyä ja tomusokeroi reunat tai käytä leivinpaperireunusta tai reunakalvoa. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos kevyesti irtopohjavuuan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan.

Limemousse

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita yhteen tuorejuusto, rahka, sokeri ja halutessasi tippa vihreää elintarvikeväriä. Pese limet huolellisesti ja raasta kuori ohuelti täytteen joukkoon. Vaahdota kerma omassa kulhossaan. Purista limeistä mehu ja kuumenna se. Liuota pehmenneet liivatteet kuumaan mehuun. Sekoita ne vatkaten täytteeseen. Kääntele joukkoon kerma ja kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin mansikkatäytteen valmistuksen ajaksi.

Mansikkamousse

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita tuorejuusto, rahka, 2 dl mansikkasosetta, sokeri ja vaniljatahna yhteen. Vaahdota kerma omassa kulhossaan. Kuumenna loput mansikkasoseesta ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen marjatäytteeseen. Kääntele joukkoon kermavaahto. Kaada mansikkatäyte limemoussen päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Kiille ja koristelu

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna vesi ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana mansikkasoseeseen. Kaada sose kakun päälle ja anna jähmettyä vielä noin 1–2 tunnin ajan.

Koristele kakku kermavaahdopursotuksin, mansikoin, limein ja marengein.

Yhteistyössä

Kategoriat

Juustokakut Yhteistyö

Avainsanat

juhannus mansikka

Kommentit(6)

  
  • Anni sanoo:

    Sopisikohan tuohon limetäytteeseen kinuski-ganache päälle? Mietin jos tekisin äitienpäiväksi juustokakun, johon tulisi limeosio kaksinkertaisena ja paksusta kinuskista valuva kuorrute…

    • No miksikäs ei, kyllähän makea ja kirpeä yhteen sopivat. Ilmoittele miten kävi tai jos käytät instagramia, niin tägää @liisawesterberg, niin pääsen näkemään <3

  • Lotta sanoo:

    Hei liisa, kuinka hyvin marengit säilyvät kiilteen päällä ts. eiväthän ne ala vuotaa/sulaa tms? Minun pitää koristella kakku jo aamulla kun se syödään vasta illalla ja mietin mitä koristeluja uskallan käyttää..

    • Liisa sanoo:

      Hei Lotta! Marengit eivät valitettavasti sellaisenaan säily kiilteen päällä, vaan tosiaan sulavat ja valuvat ikävästi pitkin kakkua pitkässä säilytyksessä. Estääksesi tämän, voit kastaa marenkien pohjan sulatettuun suklaaseen (anna suklaan kovettua ennen kakun päälle laittoa), jolloin suklaa eristää marengin pohjan kakun kosteudelta. Voikreemipintaisen kakun päällä marengit kestävät hyvin, joten yhtenä vaihtoehtona on myös käyttää koristelussa voikreemiä, jonka päälle asettelet marengit.

  • Kirsi sanoo:

    Millä ohjeella teet marenKimassan, jotta saat pursoTettua noin kauniita ja tasaisia marenkeja kehätyllalla?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Teen marengit tästä linkistä löytyvällä ohjeella (yleensä kaksinkertaistan annoksen). Massa on siis sveitsiläinen marenki, jota ei paisteta lainkaan. Pursota massa leivinpaperille ja anna kuivua huoneenlämmössä noin 24 tuntia, tai kunnes marengit ovat keveitä ja kuivuneita. Säilytä ilmatiiviisti pakattuna huoneenlämmössä.

Samankaltaisia kirjoituksia