Mokka-kinuskibebe
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Voit leipoa mokka-kinuskibebet pieninä leivoksina esim. muffinipellin syvennyksiin tai yhtenä suurempana piirakkana.
Ainesosat
Pohja
- ½ annosta murotaikinaa
Täyte
- 1 annos voikreemiä
- 2 tl pikakahvijauhetta
- 2 tl kuumaa vettä
Kuorrute
- 50 g voita
- 1 dl fariinisokeria
- ½ dl kuohukermaa
- 2 dl tomusokeria
- ½ tl suolaa
- sormisuolaa
Ohjeet
Valmista murotaikina ohjeen mukaan. Kauli taikina levyksi ja nosta vuokaa suuremmalla leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Taita vuoan ylimenevän leivinpaperin reunat piirakkavuoan sisään, jotta piirakan reunat jäävät paperin sisään, mutta pohja on paljas (tämä estää pohjan valumisen paiston aikana). Pistele pohja haarukalla ja laita kylmään 30 minuutiksi.
Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Paista pohja kypsäksi (noin 20 minuuttia). Anna jäähtyä.
Valmista voikreemi ohjeen mukaan. Sekoita pikakahvijauhe kuumaan veteen ja vatkaa voikreemin joukkoon. Levitä kreemi pohjan päälle ja laita kylmään vähintään 30 minuutiksi.
Mittaa kuorrutetta varten voi, fariiinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki välillä sekoitellen.
Kaada kuorrute täytteen päälle ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Anna jähmettyä jääkaapissa hetki. Tarjoile piirakka huoneenlämpöisenä.
Murotaikina
annosta / alle 30 min / helppo
Ainesosat
- 200 g voita
- 1 dl sokeria
- 5 dl vehnäjauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- 1 kananmuna
Ohjeet
Vatkaa voi ja sokeri hyvin sekaisin. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhot voi-sokeriseokseen ja nypi murumaiseksi.
Lisää kananmuna ja pyöräytä tasaiseksi, älä kuitenkaan vaivaa, ettei taikinaan synny sitkoa. Kääri taikina kelmuun ja laita kylmään noin 30 minuutiksi.
Voikreemi
annosta / alle 30 min / helppo
Ainesosat
- 1½ dl sokeria
- ½ dl glukoosisiirappia
- 1 dl vettä
- 250 g suolatonta voita
- 2 tl vaniljatahnaa tai -aromia
Ohjeet
Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan. Kiehauta, kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Vatkaa huoneenlämpöinen, pehmeä voi kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kaada sokeriliemi voinvaahtoon ja vatkaa vielä muutama minuutti. Mausta vaniljalla.
Voiko pakastaa??
Voi pakastaa. Sulata rauhassa, ettei päällä olevan kinuskin rakenne kärsi sulaessa.