Omena-kinuskikakku
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 4 munaa
- 1½ dl erikoishienoa sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunajauhoa
- (1 tl leivinjauhetta)
Täyte ja kostutus
- 6 keskikokoista, kotimaista omenaa
- 1 rkl voita
- 2 rkl fariinisokeria
- 2 tl kanelia
- 265 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. philadelphia)
- 2 dl kinuskikastiketta
- 2 dl kuohukermaa
- 1½ dl omenamehua
Kuorrute ja koristelu
- 4 dl kuohukermaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl kanelia
- 2 karamelliomenaa
- 2 omenaa
- 1 sitruunaa
- Kultaisia koristerakeita ja kultaisia vohvelipalloja
Ohjeet
Pohja
Kuumenna uuni 175 ℃:seen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimääräiset pois. Leikkaa leivinpaperista noin 10 cm korkea suikale ja vuoraa sillä vuoan reuna.
Vatkaa munat ja sokerit sähkövatkaimella erittäin kuohkeaksi, vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi (vähintään 5 min). Sekoita vehnäjauhot ja perunajauho yhteen. Jos vaahto jäi hieman löysemmäksi, lisää leivinjauhe, mutta täydellisen kuohkea vaahto riittää kohottamaan kakun ilman leivinjauhetta. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon kolmessa osassa. Kääntele kevyesti, mutta älä vatkaa, jotta vaahtoon sitoutunut ilma ei karkaa ja taikina muutu löysäksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30–35 minuuttia. Kokeile pohjan kypsyys tikulla, kun pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa, ota pohja uunista ja tipauta se pöydälle noin 10 cm:n korkeudelta. Tämä estää pohjan lässähtämisen paiston jälkeen.
Täyte
Pese ja paloittele omanat. Sulata voi pannulla ja lisää omenanpalat, fariinisokeri ja kaneli. Paista keskilämmöllä, kunnes omenat pehmenevät ja sokeri karamellisoituu hieman. Anna jäähtyä.
Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi. Sekoita joukkoon kinuskikastike. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi ja kääntele kahdessa osassa kinuskitäytteeseen.
Halkaise jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Nosta ensimmäinen pohja takaisin leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kostuta pohja kevyesti omenamehulla. Levitä päälle puolet paistetuista omenista ja puolet kinuskitäytteestä. Nosta päälle seuraava pohja ja toista sama uudelleen. Nosta viimeinen pohja kanneksi ja kostuta vielä kevyesti. Laita kannen päälle pala leivinpaperia ja kevyt paino (esim. voipaketti) ja anna kakun asettua jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.
Kuorrute ja koristelu
Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin ja kanelin kanssa. Siirrä kakku tarjoilualustalle ja kuorruta reunat ohuelti kermalla. Pursota loput kermasta kakun päälle (kuvan pursotus on tehty suurella pisaratyllalla). Leikkaa kaikki omenat lohkoiksi ja voitele leikkuupinnat sitruunamehulla tummumisen estäväksi. Viimeistele kakku omenalohkoilla ja koristerakeilla.
Kommentit(0)