Mansikkakermakakku
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 4 munaa
- 1½ dl erikoishienoa sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunajauhoa
- (1 tl leivinjauhetta)
Kostutus
- 2 dl maitoa
- 2 tl vaniljasokeria
tai
- 1 dl limoncello-likööriä
- 2 dl vettä
- ½ dl sokeria
Täyte
- 200 g vaniljarahkaa
- 2 dl kuohukermaa
- ½ dl sokeria
- 1 sitruuna
- 300 g mansikoita
- tomuosokeria
Koristelu
- 4 dl kuohukermaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 rkl sokeria
- 400 g mansikoita
Ohjeet
Pohja
Kuumenna uuni 175 ℃:seen. Pingota SAGA leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimääräiset pois. Leikkaa leivinpaperista noin 10 cm korkea suikale ja vuoraa sillä vuoan reuna.
Vatkaa munat ja sokerit sähkövatkaimella erittäin kuohkeaksi, vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi (vähintään 5 min). Sekoita vehnäjauhot ja perunajauho yhteen. Jos vaahto jäi hieman löysemmäksi, lisää leivinjauhe, mutta täydellisen kuohkea vaahto riittää kohottamaan kakun ilman leivinjauhetta. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon kolmessa osassa. Kääntele kevyesti, mutta älä vatkaa, jotta vaahtoon sitoitunut ilma ei karkaa ja taikina muutu löysäksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30–35 minuuttia. Kokeile pohjan kypsyys tikulla, kun pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa, ota pohja uunista ja tipauta se pöydälle noin 10 cm:n korkeudelta. Tämä estää pohjan lässähtämisen paiston jälkeen.
Kostutus
Sekoita maito ja vaniljasokeri yhteen tai mittaa sitruunaisen kostutusliemen ainekset kattilaan. Kuumenna kunnes sokeri sulaa ja kiehauta. Anna jäähtyä.
Täyte
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja sokeri. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori täytteen joukkoon. Purista vielä sekaan noin 1 rkl sitruunamehua. Paloittele mansikat omaan kulhoonsa.
Halkaise jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Aseta ensimmäinen pohja takaisin leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kostuta pohja haluamallasi kostutusliemellä. Kaada päälle puolet täytteestä ja ripottele pinnalle mansikoita. Siivilöi pieni märä tomusokeria mansikoiden päälle imemään liikaa kosteutta. Toista sama uudelleen ja nosta viimeinen pohja kanneksi. Kostuta ja peitä leivinpaperilla. Laita kakun päälle tasainen paino (esim. leikkuulauta) ja anna kakun asettua jääkaapissa ainakin muutama tunti. Mieluiten seuraavaan päivään.
Koristelu
Leikkaa mansikat siivuiksi. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi sokerien kanssa. Levitä ohut kerros kermavaahtoa kakun päälle. Asettele mansikkasiivut kakun päälle. Levitä kermavaahtoa kakun reunoille esim. palettiveitsen avulla (huom. jos haluat pursottaa kerman myös kakun reunoille, tarvitset vähintään 5 dl). Viimeistele kakku pursottamalla kermaa mansikoiden ja kermavaahdon rajaan.
Siis tipauttaa ko kakku vuoassa vai ilman? Lämpimänä vai jo jäähtyneenä?
Heti uunista tullessa lämpinä ja vielä vuoassaan. Sen jälkeen annetaan jäähtyä.
Hei,
Mitenköhän toimii jos tekee 25cm vuokaan? Miten pitää huomioida mitoissa? Kiitokset etukäteen!
Jos haluat kakusta kuitenkin täyskorkean, kannattaa suurentaa ohjetta kertomalla ainekset esim. 1,25 tai jopa 1,5. Teen itse yleensä 26 cm:n vuokaan 6 munan kakkupohjan, joten tuo on aika lähellä sitä. Muista vaan vuorata vuoka korkealla leivinpaperireunuksella, jotta taikina ei nouse reunojen yli, jos päädyt 1,5 kertaistamaan ohjeen.
Onnistuuko 18cm vuoassa ? 🙂
Onnistuu, mutta kannattaa tehdä reilusti korkeampi reunus leivinpaperista. Pohja saattaa kypsyä hieman pidempään, joten ole tarkkana kypsennyksen kanssa.