Pienet sitruuna-marenkitartaletit
15 annosta / 30 - 60 min / keskitaso
Ainesosat
Murotaikina
- 150 g voita
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl tomusokeria
- 1 muna
Lemon curd eli sitruunatahna
- 2 luomusitruunaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 2 munaa
- 50 g voita
Marenki
- 2 valkuaista
- 1 dl sokeria
Ohjeet
Murotaikina
Sekoita jauhot ja tomusokeri kulhossa. Kuutioi kylmä voi ja nypi jauhoseoksen kanssa murumaiseksi taikinaksi. Sekoita joukkoon kananmuna ja pyöräytä tasaiseksi. Älä vaivaa, jottei taikina sitkisty. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota sopivalla muotilla (esim. suuri kukka tai piparkakku) paloja taikinasta. Asettele palat minimuffinssipellin syvennyksiin, yritä taittaa reunuksia hieman syvennyksen yli (tämä estää taikinan valumisen paiston aikana).
Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä vuoissa.
Lemon curd eli sitruunatahna
Pese sitruunat huolellisesti. Raasta kuori ohuelti kattilaan. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää sokeri. Kiehauta kunnes sokeri on sulanut, Vatkaa kananmunat hieman kevyemmäksi vaahdoksi. Kaada kuuma sitruunamehu kananmunien joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada seos kattilaan ja kuumenna sekoitelle kunnes seos paksuuntuu selvästi. Siivilöi tahna puhtaaseen kulhoon ja sulata joukkoon voi. Jäähdytä hyvin.
Täytä pohjat jäähtyneellä lemon curdillä.
Marenki
Valmista kuorrute mittaamalla valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen, niin ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia vesihauteessa, kunnes sen lämpötila on noin 65 astetta. Jos et omista sokerilämpömittaria voit kokeilla hieroa vaahtoa sormien välissä. Se on valmista, kun kaikki sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto tuntuu sileältä.
Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi. Siirrä vaahto pursotinpussiin ja pursota heti tartalettien päälle. Ruskista halutessasi kaasupolttimella.
Oi, vaikuttavat ihanille! Uskaltaako tehdä päivän pari ennen tarjoilua? Vai meneekö marenki huonoksi?
Kiitos Noora! Kokonaisuudessaan en tekisi niin paljon etukäteen, marenki tosiaan kärsii hieman ja pohjat alkavat keräämään kosteutta. Voit kuitenkin tehdä pohjat valmiiksi hyvissä ajoin (ne voi myös pakastaa tyhjinä). Täytteenkin voit tehdä valmiiksi purkkiin, se säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Täyttäminen ja marengin valmistus kannattaa kuitenkin tehdä aikaisintaan edellisenä päivänä. Mitä myöhemmin, sen parempi.